Изкуството да подаряваш: Виктория СтайковаВиктория Стайкова е художник и илюстратор, един от основателите на платформа за независими авторски книги ТИ-РЕ, с която направи няколко издания и изложби. През 2017 завършва магистърска степен „Илюстрация“ в университета Фалмут, Обединено кралство. По-рано тази есен тя представи първата си самостоятелна експозиция и издаде научно-фантастичния графичен роман Licitus. 


НЮАНСИ НА ОХРА

Подаръкът от детството, който никога няма да забравя, е гоблен, правен от баба ми, когато съм била много малка. Беше окачен в стаята ми дълги години - момиче, четящо книга. Целият гоблен е в красиви нюанси на охрата. Мисля че може би ми е дал насока за бъдещето...


 

КОЛАЖ

Бях започнала серия от илюстрации - всяка, предназначена за близък човек. В тях е смесена техника от колаж и темпера, като за колажа съм ползвала елементи от каталози на “Икеа”. Абстрактни илюстрации в серия, която съм кръстила Proto-objects. Tрябва отново да намеря време за тях.


 

ПЕЧАТ И ХАРТИЯ

Подаръкът, който сама си направих, е свързан с еднодневно посещение в Милано. Оказа се че има изложба на Джорджо Де Кирико. Неговото творчество беше основна част от разговора за метафизични илюстрация, който направих по време на последната си изложба в КО-ОП и съответно основно за проекта ми, графичния роман Licitus. Беше чудесно да разгледам оригиналите му във физическата вселена. Също така си взех каталог от изложбата - имам страстта да си колекционирам печатни издания…


 

КАКВО ПОДАРЯВАМ

Зависи от човека и в повечето случаи подарявам, когато знам конкретно какво да взема. Преобладаващо е книга. Една от последните, които подарих, беше Brutalist Coloring Book. (brutalistcoloringbook.com)


 

ЦЕЛ

Авторските си проекти ги възприемам по-скоро като отделяне на време на самата мен. Мигове, в които мога да се откъсна от всичко останало. Това напоследък се случва рядко, затова съм си поставила за цел догодина да имам повече време за тези неща. От друга страна, проектите, които правя с платформа ТИ-РЕ са силно обвързани с желанието ми да давам на другите хора. Всичките активности, които сме правили досега, имат за цел да дадат възможност на хората, които имат желание да се занимават с изкуството на книгата, да имат пространство и стимул за това, както и някаква публичност.

НАСТРОЕНИЕ

Жестът, който ценя всеки ден, е позитивното настроение. Наистина е супер, когато съм заобиколена от лъчезарни хора, които не се втеляват много.


Календар

  • П
  • В
  • С
  • Ч
  • П
  • С
  • Н