Музикални пътешествия с португалския дует Senza


Музиканти и пътешественици от Португалия, Senza се хвърлят от една луда идея, родила се на плажовете на Южна Камбоджа до концерти в Ню Йорк, Пекин, Гоа, Дили, Сао Пауло, а сега идват в София.

SENZA е португалски дует - Катарина Дуарте (вокал) и Нуно Калдейра (китара) - който за около 2 години е пропътувал 5 континента и е изпълнил повече от 80 концерта по целия свят. Те са музиканти и пътешественици, които композират песни, вдъхновени от пътуванията им по света. Турнето за първия им албум "Praia da Independência", има голям успех и успява да осигури множество концерти на групата по целия свят. За кратко време те завладяват сцените в Гоа, Ню Йорк, Бомбай, Пекин, Дили, Йоханесбург, Хараре, Уиндхоек, Претория, Вашингтон, Ню Делхи, Салвадор да Баия, Сао Пауло, но сщо така се изявяват и в Стария континент - Испания, Франция, Германия, Великобритания, и разбира се родната им Португалия.
Сега те представят втория си албум, "Преди мусона",(Antes da moncao), създаден след скорошното им пътуване до Индия. Албумът носи слънчево настроение и обещава да вдъхнови и зареди публиката с много нови истории, описани в песните. Тайната, казват те, се крие в интензивността, с която живеят, в пътуващите преживявания и тяхната отдаденост и страст към музиката. Музиканти и пътешественици, те пренасят своята страст, местата, хората и преживяванията си по света в своите албуми.

Специално за “Виж” се свързахме с Нуно Калдейра преди концерта им на19 май в София Лайв Клуб от 10:30 ч, за да поговорим за групата и нейната музика.

 

Кога усетихте, че животът ви ще бъде свързан с музиката?

Ние с Катарина се срещнахме в университета в Авейро, където започнахме да свирим кавъри на различни мини концерти. Скоро осъзнахме, че бихме могли да пътуваме по света и музиката да плаща нашите пътувания. През 2015 г. отидохме в Югоизточна Азия за три месеца и това ни вдъхнови да напишен първите си авторски песни, което доведе до създаването на групата “Senza”. Това развитие на нещата изглежда съсвсем естествено, но не бе възможно да се случи без нашата любов и страст към музиката и разбира се, с малко късмет.

 

Защо избрахте името Senza- какво означава?

Senzaе едно от наименованията на един африкански перкусионен инструмент, наричан още калимба, мбира, санза, санзула, кисандже...Обожаваме звука му и доста често го използваме в нашите записи..


 

Как бихте описали своята музика с три думи?

Цветна, свежа и топла. Надявам се тези три думи да имат смисъл за хората, такъв какъвто и ние влагаме в тях!

 

Как композирате своята музика - кой пише текстовете и кому е отредено да композира музиката?

Обикновено Катарина измисля текстовете и медодиите, а аз се фокусирам върху композиционните задачи, аранжирането и продуцирането на албумите. Всъщност ние доста си влияем и доста често сменяме своите роли, така че всичко е свободно и плаващо - нали знаете творчески процес..

 

Кои музикални култури са ви повлияли най-силно?

О, много хора са, не е лесно да ги систематизираме - може да се каже, че сме силно “заразени” от африканските ритми, бразилската боса-нова и хармонията на португалската песен.

 

Какво предпочитате да слушате в свободното си време?

Преди две години бяхме потънали дълбоко в слушането на традиционната португалска музика на Giacometti от 60-те години. Също така търсим нови интерпретации на съвременни португалски групи. Това беше доста интересно време, защото самите ние бяхме в процес на търсене къде да се впишем.. Но днес обикновено слушаме нови песни на свои приятели или пробваме просто различни стилове, така за забавление. Слушаме и радио, но не винаги това ни носи удоволствие, защото не е музиката, която ти избираш и искаш да чуеш..Кои са любимите ви музиканти?

Имаме много любими музиканти и сега ще изброим някои - Амалия Родригиш, Зека Афонсо, Жулио Перейра, Рнао Киаул - тези не бива да се пропускат, ако искате да познавате пътя, по който е минала португалската музика, за да се оформи такава, каквато я познаваме днес.

 

Откъде черпите своето вдъхновение - от срещите с нови хора или пък от пътуванията по света?

Вдъхновението ни идва, когато пътуваме. Бидейки далеч от дома, е преживяване, което ни отвежда до писането на музика..Понякога пишем за дадено място, друг път за хората, които срещаме по пътя или пък за породило се усещане.

 

Къде бихте искали да се връщате отново и отново?

Без много замисляне, бихме казали Камбоджа. Мястото, където започна всичко, където написахме първата си песен и където осъзнахме, че ще се посветим на музиката..Но може би, пък мога да погледна на въпроса и от друга перспектива, даже малко по-романтична.. Бих искал да продължим да пътуваме и свирим по света, но да се завръщаме в Португалия отново и отново.

 

Къде се почувствахте щастиливи от създаването на своя песен?

Има един плаж в Камбоджа, наречен Плаж на независимостта.Когато бяхме там, седнали на пясъка, ни осени една музикална идея и веднага се върнахме в хотела, за да я изсвирим и запишем с телефона си, а и текстът дойде едновременно с това. Резултатът беше безкрайно удовлетворителен и нарекохме песента "Praia da Independência" - тя се превърна в първия ни сингъл, звучал по радиото. Песента разкрива това блажено чувство, което ни беше осенило.

 

Знаете ли нещо за българската музика?

Преди години имах един диск в колата си - "The Mystery Of The Bulgarian Voices, който ми отвъртя главата при първо слушане и до ден днешен си го спомням ясно. Но освен това не познавам българската музика и се надявам, че при това наше посещение, ще имаме възможност да разберем повече за българската музика днес.

 

Кой е концертът, който ще помните винаги?

Трудно е да избера просто един - но ще се спра на три  - първият ни концерт в Гоа беше специален, концертът в Зимбабве носеше невероятна енергия и на един от последните ни концерти в Мексико сити имаше повече хора, отколкото някога сме си представяли.

 

А в за София какво сте подготвили?

Много специални неща - идваме за първи път в България и сме много ентусиазирани. Първи ще свирим в Русе след това на 19 май в София, където ще представим песни и двата свои алубма. Очакваме с нетърпение срещата си с българската публика и обещаваме незабравимо пъшествие по света с нашата музика. До скоро!

 

 

Билети от Dukyan Meloman / Дюкян Меломан, музикален магазин, грамофонни плочи
и онлайн на
http://jazz-plus.com/senza/


Календар

  • П
  • В
  • С
  • Ч
  • П
  • С
  • Н