НЕЗАВИСИМОСТ. ТОЕСТ?Тоест” е доказателството, че медия на български език може да направи едва ли не немислимото, а именно - успешен и качествен опит да излезе изцяло независимо в публичното пространство. Без финансиране от трети страни, без рекламни позиции, а само въз основа на читателски дарения. Дали това е успешна формула за нашите географски ширини, доколкото хората са готови да плащат, за да получват качествено и оригинално съдържание, което не следи новините, а ги търси, пресява и обяснява, времето ще покаже. Издател и действителен собственик на toest.bg е Фондация “Тоест”, чиито учредители и членове са Ан Фам, Владислав Севов, Йовко Ламбрев и Лина Кривошиева - реалните супергерои зад това начинание. Суперсилата им е да вярват, че има много хора със сходни на техните виждания, които оценят онова, което предлагат и са готови да ги подкрепят (на toest.bg/support-us), а ние искрено им го желаем, защото това ще покаже наличието на критична маса хора, готови да постигнат малка стъпка към промяна на медийната среда. 
 
Личното и професионалното ви постижение през изминалата година? 
Колективното ни постижение е, че макар и бавно и трудно, все пак виждаме в бъдеще „Тоест“ да се превърне от лично в професионално постижение.
 
С какво успяхте да предизвикате мисълта на хората около вас?
Искаме да се противопоставим на съвременните процеси на предозиране в дигиталния свят. Искаме да провокираме читателите си да не зависят от бързината, с която препускаме. Да оценяват детайлите, да обръщат внимание на труда зад всеки продукт.
 
Какво ново научихте за себе си и за средата?
Научихме, че с постоянство и бавни крачки, трудът се отблагодарява. Както и че понякога тези, които изостават, не са непременно бавните, а бързащите прекалено.


 
Какво си представяте, че ще направите догодина? А след десет?
На 1 февруари празнуваме една година, в която, смеем да твърдим, се случиха повече неща, отколкото очаквахме. Съвсем ни е трудно да си представим годината след първата, камо ли след десет. Всеки от нас се надява на голямо развитие – повече и качествени видеа, коментари, анализи, разследвания. По-разширен и ударен екип.
 
Движението е... 
…поредица статични състояния и желание да не стоиш на едно място.
 
Какво успя да ви промени и какво успя да ви съхрани?
Желанието да продължим по-дълго с този експеримент, който сме започнали, и да черпим опит от него. Видяхме, че идеите не са крайна цел, изваяна от камък. Съхранява ни енергията и сплотеността на екипа и общата ни вяра, че има смисъл в това, което правим.
 
Най-смелата ви мечта?
Да успеем да установим този модел на финансиране и по този начин да засилим вярата на читателите в медиите и журналистиката. Да нямаме финансови ограничения, за да можем да попитаме първо „Как да разкажем тази история?“, а не „Можем ли да разкажем тази история?“.Календар

  • П
  • В
  • С
  • Ч
  • П
  • С
  • Н