РИТЪМ & ГРУУВ С НИКОЛА ГОРЯЛОВНикола Горялов е пристрастен към барабаните, а музиката е единственото нещо, което непрекъснато го удивява. Завършва консерваторията „Принс Клаус“ в Грьониген, Холандия, но се опитва да се развива в музикалната сфера, въпреки трудностите, тук в България. Казва за себе си, че държи на думата си и да очаква от другите да правят същото. Учи се от всичко и от всеки, гледа да е полезен на хората и го прави успешно вече четвърта поредна година чрез фондация 
Groove Atelier, на която е създател. Ателието работи за подобряване джаз средата в България и достъп до джаз образование, а през годините реализира близо 50 музикални работилници и 40 концерта с участие на водещи имена от световната джаз сцена и редица талантливи български музиканти. Тази есен в програмата им предстоят няколко концерта и работилници, които ако сте фен на джаза, няма как да пропуснете, а за всичко останало разказва Никола.

Какво Ви мотивира да създадете Groove Atelier?
Преди 10 години се прибрах в България, след като имах щастието да уча в една доста добра консерватория в Грьонинген, Холандия. Учителите, които преподаваха там, наистина оставиха дълбоко впечатление у мен и много исках да намеря начин да ги поканя в България, за да могат да направят същото и за други. Така се появи идеята за Ателието и оттогава не сме спирали да търсим начини да работим в тази насока. Досега успяхме да поканим Йорис Тейпи, Дон Брейдън и Конрад Хъруиг, а през есента очакваме Дейвид Бъркман и Дина ДеРоуз – всички  те са настоящи или бивши преподаватели в консерваторията.

Облечено с цифри, реализирахме близо 50 музикални работилници и 40 концерта със специалното участие на 10 световни джазмени и най-талантливите български такива.


музикална работилница с Конрад Хъруиг

Кои са музикалните срещи, които най-много са Ви впечатлили през годините във фондацията?
Не мога да кажа коя среща е по-силна от друга. Работата с такива хора е толкова изключителен процес, че винаги има нещо ново, нещо неочаквано, нещо което да те промени.

От какво има нужда образователната система в България и в частност музикалното образование?
Откровено казано, не мога да вляза в голям детайл, защото самият аз не съм бил в тази система. Знам с убеденост, че не е ефективна и това не е тайна. Мисля, че е морално остаряла и има нужда от малко по-различни методи.
Това, което ние се опитваме да постигнем, за разлика от традиционното образование, е да направим достъпа до него по-лесен, забавен и не толкова елитарен. Ето защо тази есен старираме онлайн платформата Groove Talks, която предлага джаз видео уроци и образователно съдържание.
Освен това, при нас форматът на обучение е интерактивен, включващ музиканти и вокалисти на различно ниво, инструмент, дори и стил. Наричаме го „музикални работилници“, при които подходът е холистичен, неакадемичен и от опита ни виждаме, че е успешен формат за подготовка на комплексни музикални умения чрез дискусия, включване и обогатяване на знанията на млади музиканти.
Можем да покажем няколко непринудени кадъра от такава джаз работилница с Майкъл Мосман и Конрад Хъруиг в София. музикална работилница с Дон Брейдън

На Вас самият какво Ви даде образованието в Холандия? Кое Ви привлече най-силно в подхода там?
Програмата „New York Comes To Groningen” e нещото, което се отличаваше там. Всички учители от Ню Йорк, които идваха да преподават, бяха отворени към всеки, независимо на какъв инструмент свири. Едни от най-запомнящите ми уроци са били от хора, които не са барабанисти.
ВИЖ! ОЩЕ: Как един барабанист се учи от тромбонист?

Урокът, който искате да предадете на хората, които са решили да се занимават с музика...?
Да се доверят на процеса!

Кои са изпълнителите, които да следим на световната джаз сцена?
Непременно слушайте Joshua Redman, Miguel Zenon, Avishai Cohen, Christian Scott, Brian Blade, Kendrick Scott.


музикална работилница с Йорис Тепе

Накратко, какво предстои да чуем при вас този сезон?
Тази есен можем да се похвалим с много специален за нас проект „ЕСЕН С ДЪХ НА ДЖАЗ: музикални работилници и концерти с Дейвид Бъркман и Дина ДеРоуз“. Планирали сме общо 8 концерта в София, Пловдив, Хасково, Ямбол и Смолян, включвайки и местни джаз музиканти. И още 6 музикални работилници в София и Пловдив.

Концертите в София са в City Mark Art Center на 26-ти септември с Дейвид и 31-ви октомври с Дина. Пълната програма може да следите на страницата ни във Facebook.
На 12 октомври свирим с Blue Moon в Джаз Бара, а на 25 октомври с Камелия Тодорова и Станислав Арабаджиев трио в София лайв клуб.
С две думи, наистина предстои есен на джаза тази година! 
Календар

  • П
  • В
  • С
  • Ч
  • П
  • С
  • Н