Новият 3D живот на старите мебели


Делчо Делчев / Снимка: Личен архив

На 4 и 11 юни Делчо Делчев ще е водещ на втория клас на поредицата "МЕЛБА Училище" с тема "Бокуцираме 3D" и в него той заедно с участниците ще вдъхнат живот на стари мебели с помощта на 3D принтирането. Участниците в класa ще отнесат вкъщи мебелите, върху които са работили.

Делчо Делчев е архитект по образование и е един от основателите на известната група Трансформатори. Впоследствие се оттегля, за да се впусне в създаването на български клон на международната верига Smart Fab Lab – първата споделена работилница в България, част от световната мрежа Fab Lab. В инкубатора на Smart Fab Lab се зараждат интересни стартъп идеи и продукти, някои от които са изведени вече до масово производство.

Делчев е добре запознат и с даденостите на Габрово, а през 2013 г. е част от екипа, подготвил Културната стратегия на града. Той умело ще напътства участниците с експертност по теми за архитектура, урбаниизъм, наследство и намеси в градската тъкан. Публикуваме разговора му с организаторите на поредицата Studio Komplekt за магията на 3D, за плановете си за класа и защо да се включите:

Защо прие да се включиш в класа на МЕЛБА УЧИЛИЩЕ? Какво ще предадеш на участниците?

Кофите за смет крият съкровища. Една обезглавена закачалка в стил „Тонет“ ме грабна веднъж. Викам си Ей колко яко би било да се реконструира с 3D принт!. И тъй като няма случайни неща, получих покана да се включа в поредицата образователни класове на МЕЛБА. Това, с което искам да развълнувам участниците, е да усетят вдъхновението и контекста като водещи сили, без които технологиите са едно нищо.

Как 3D принтирането се отнася към устойчивостта и устойчивото живеене?

Човекът е майсторче по дух и създание. Една от задачите на 3D принтирането е да ни помага бързо и лесно да майсторим, да решаваме проблеми… като например как да удължим живота на вещите в бита ни. Дали ще е счупена дръжка на кафеварка, закачалка или малка втулка на стол, с малко чертане и 3D принтиране можем да върнем към живот много уреди и мебели.

Какво според теб е бъдещето на 3D принтирането?

Неясно. Ние сме част от миналото, също така, както и технологиите за 3D печат, които познаваме и ползваме. Децата вече работят с 3D принтери от четвърти клас и съм сигурен, че ще измислят нещо много по-добро!

Как Smart Fab Lab е свързан с останалите FabLab работилници?

Мрежата на FаbLab-овете се разпростря в много страни и вече са над 2 хиляди. Заедно с други места за майсторене формират огромна мейкърска общност, която има канали за комуникация, свързаност на различни нива и най-вече споделени ценности.

Ние участваме в някои общи проекти и инициативи. Например заедно с други FabLab-ове правихме обща изложба по стъпките на фамилията Кобург. Всеки трябваше да сканира и опише  артефакти, свързани с фамилията, а после основният координатор ги 3D-принтира и организира в изложба. Ние сканирахме саркофага на княгиня Мария Луиза в Пловдивската католическа катедрала Св. Лудвиг.Защо те вълнува 3D принтирането? Какво е следващото предизвикателство за теб в този занаят?

Най-голямото предизвикателство пред 3D принтирането е всъщност измислянето и чертането. 3D принтирането може да бъде много полезно за някои неща, но не е пенкилер. Най-доброто предизвикателство е да му се намира неочаквано приложение. Точно в момента например един дизайнер печата копчета за бутониерата на стар асансьор, за който няма резервни части.

Дали и как 3D принтирането може да помогне на градовете? Сподели какво мислиш за връзката с архитектурата.

Заради големите размери на детайлите, които се употребяват в строителните конструкции, 3D принтирането трудно навлиза в тази индустрия. Въпреки това, вече се правят много опити за 3D печат от глина или от пустинен пясък, бетон.

Това което е интересно е, че тази нова технология може да не въздейства само пряко, но и косвено, дори като вдъхновител за изцяло различен поглед към подхода за изграждане на градската среда.

Защо да се запише човек на класа "Боклуцираме 3D"?

Защото обича да се изправя пред трудности и предизвикателства, защото е изключително трудно да се реставрират или реконструират мебели, а е толкова лесно да ги мятаме в кофите. И защото расте нова генерация, която има много по-задълбочено и правилно отношение към околната среда и ресурсите на планетата ни.

Ако желаете да се запишете за класа "Боклуцираме 3D", изпратете мейл на hello@studiokomplekt.com със заглавие: Design Class 3D Printing. Цените са участие са 100 лв. за редовен билет и 85 лв. за студенти и ученици. Подробности може да откриете ТУК

Календар

  • П
  • В
  • С
  • Ч
  • П
  • С
  • Н