ПОД ОБЩ EXIT ЗНAMЕНАТЕЛ


илюстрация: София Добрева

Три жени, които познаваме добре не защото са родени в България, а защото са успели да развихрят таланта и способностите си, след като се пренасят да живеят и работят на британска земя. Всички те са много силни
личности, което личи от умението им да бутат света - своя и на околните - в една по-красива и интересна посока. Попитахме ги за кратките им впечатления от промените покрай Брексит и пандемията, какви ги вършат в моменти и накъде са устремени погледите им занапред.


фотограф: Георги Ачов

СОФИЯ ДОБРЕВА
INSTAGRAM.COM/NOLITA.NO

София е от Бургас, но от няколко години живее и работи в Манчестър, поделяйки ежедневието си между занимания като графичен дизайнер и арт директор през по-светлата част на деня и илюстратор и художник - през другата.

 

КАКВО ЩЕ ПРОМЕНИ БРЕКЗИТ?

Към настоящия момент нищо не се е променило за мен. Единствено неизвестността около Брекзит ме кара да си задавам прекалено много въпроси на моменти и да се замислям колко циклична е историята. Особено след като наскоро четох коментар на изкуството и културата в Берлин през 20-те. Приликите са толкова много - засилване на движенията за свобода и равенство, подем в изкуствата, все по-будно социално съзнание в хората, но в същото време не можем да излезем от сянката на популизма, от стремежа на силните на деня да се затворят в границите си и да са все така инертни и страхливи от промените. Колкото и наивно да е, се надявам национализмът и страхът да са само едни остатъчни продукти от трансформацията на западните общества.

ТРАЙНИТЕ БЕЛЕЗИ НА ПАНДЕМИЯТА

Пандемията ни даде нов поглед върху начина, по който функционира обществото ни - професии, които доскоро бяха смятани за нискоквалифициран труд, станаха незаменими във време на пандемия и хората приемат все повече факта, че никой не e по-малко важен, само заради трудовата си характеристика.
Изкуствата и културата, които управляващите винаги поставят на последно място в приоритетите си, се доказаха за пореден път като единствен отдушник и абсолютна необходимост. Липсата на физически концерти и изложби ще създаде още по-силен интерес, когато се върнем към нормалното. Но за съжаление креативните индустрии поеха и най-тежкия удар последните месеци, заедно с развлекателната индустрия. Надявам се, когато всичко приключи, все още да има къде да се върнем.

МЕСТАТА ЗА ОТДИХ - ПРЕДИ И СЕГА

Най-често разпускам в домашното ми студио, където съм се обградила с любими книги, платна и музика. Извън пределите на дома, в момента единствената опция, поради ограниченията, е паркът. Там си давам визуална почивка и рестартирам творчески с празен поглед в големите зелени поляни.
Адски много ми липсват галериите, венютата и пъбовете в центъра на Манчестър. Мечтая да съм сред тълпата в O2 Ritz, Albert Hall, за джин и тоник в the Castle и the Peer Hat и за обедна почивка в the Whitworth.

АКТУАЛНИТЕ ПРОЕКТИ

Работя по визиите за следващите три сингъла на Hayes & Y, опаковка и илюстрация за една страхотна крафт бира и върху няколко платна. За 2021 си поставих за цел да развия аналоговото си портфолио и да рисувам повече “без екран”.

МЕЧТИТЕ

Мечтая си да запазим по-бавното темпо и след Ковид. Мечтая си за свободата и времето да създавам. За много повече моменти “на живо” с близките и приятелите ми.


МАРИНА ГЕРГОВА

INSTAGRAM.COM/MARINALONDON

Днес Марина се занимава с творческа дирекция и консултира различни брандове. Познаваме я още като основател на pop-up магазина The Basic Store, а до неотдавна и на марката за бутикови копринени облекла Marina London. Родена е в София, но още на девет се мести заедно със семейството си в Лондон.

 

КАКВО ЩЕ ПРОМЕНИ БРЕКЗИТ?

Брекзит е различен за всеки, но Англия се дистанцира от Европа и не мисля, че това кара другите страни да имат голям респект към нас. Ще има такси за внос, в дадени случаи - такси за обработка, както и ДДС върху стоки, внасяни в страната, независимо дали са за лична или търговска употреба. Работата ми в момента няма да страда от това, но ако все още имах собствената си компания Marina London, където дрехите ми се произвеждаха в България, това щеше да е напълно различно. Спорно е дали Брекзит ще има полза за това трудът и производството на стоки да се завърнат в страната. Не съм сигурна, че това може да се гарантира.

 

ТРАЙНИТЕ БЕЛЕЗИ НА ПАНДЕМИЯТА

Всички искаме да сме позитивни и благодарни, че сме живи и здрави след такъв шок, но нещо в нас се е променило и то тепърва някак си ще се намества, защото пандемията отново се завръща, особено в Англия. Трайните белези ще са за бедните, които трудно ще могат да си намерят работа. За семействата, където много от жените се върнаха назад във времето и изоставиха работа, за да гледат деца, а мъжете до голяма степен продължиха да израстват. За хората, които цял живот са развивали дребен или семеен бизнес, влагали са много любов и сега всичко им е взето - за тях ми е много мъчно. Най-големият белег е, разбира се, върху душевното здраве на целия изтощен народ. Единственият урок е, че когато някой те удари, ставаш да се бориш наново. Няма да стигнем никъде, тънейки в самосъжаление. Младите трябва да се борят за нов ред, защото в нас все още го има оптимизма, от който толкова се нуждаем, особено сега.

МЕСТАТА ЗА ОТДИХ - ПРЕДИ И СЕГА

Живеем в малък апартамент с мъжа ми и сина ми, така че близостта ни до парка беше златна през първия локдаун. През пролетта и лятото беше много красиво и синът ми можеше да тича всеки ден, така че там разпускахме, защото вкъщи беше пълна клаустрофобия. Този път детските градини, слава Богу, са отворени, така че мога да работя по проекти през деня. Най-много ми липсват, както на всеки, лесните срещи с приятели, киното, пътуването в чужбина и старото кашляне, където просто кашляш, защото имаш нужда да се изкашляш.

 

АКТУАЛНИТЕ ПРОЕКТИ

Миналата година беше изпълнена с неприятни моменти - лични и не само, така че отделих време за семейството си. Бях без работа, което лично аз не обичам, понеже имам голяма нужда от творческо развитие, но така се случи. От септември насам консултирам брандове, които имат нужда от креативна визия, разработване на нови идеи, стилистика и арт дирекция за фотосесии и общо взето каквото и да било, свързано с визията на един бизнес.

 

МЕЧТИТЕ

Имам чувството, че в мен има един неизгаснал огън, който след година-две бих запалила наново и една голяма мечта би могла да се сбъдне. Но засега си я държа като мечта и си я пазя като бъдеща цел.


фотограф: Петър Петров, instagram.com/_______petar

ДЕСИ БАЕВА
INSTAGRAM.COM/DESSYBAEVA


Тя е илюстратор, визуален артист и аниматор, който от години живее и твори в Лондон. Родена е в малкото родопско градче Ракитово и още на 14 години поема своя път натам, минавайки първо през Пловдив, Саутхемптън и Бристол.

 

КАКВО ЩЕ ПРОМЕНИ БРЕКЗИТ?

За момента няма промени и се надявам да няма нищо осезаемо и в близкото бъдеще. Каквото се е случило, се е случило. Старая се да се фокусирам върху днешния ден.

ТРАЙНИТЕ БЕЛЕЗИ НА ПАНДЕМИЯТА

За жалост още не е свършила. Белезите са много и се съмнявам светът да остане същият, както беше преди.
В последната седмица гледам едно предаване за най-тежките затвори в света и един от епизодите беше за затвор в Норвегия. Затворниците там живеят в палат, развлечения - бол, но всички казват едно и също нещо: Свободата ни е отнета и ние все пак сме в затвор. Нямаше как да не се замисля за изминалата година, семейството и приятелите, които не мога да видя, изолацията и трайните последствия за душевното здраве.
Ще го помним дълго време. А се чудя какво следва и кога ще дойде лятото? Имаше и позитивни неща, разбира се. Това време ми даде пространство да творя и да развивам себе си в музикално отношение.

МЕСТАТА ЗА ОТДИХ - ПРЕДИ И СЕГА

В Лондон отново сме в локдаун, така че разпускам вкъщи и понякога у приятеля ми, с който ходим на дълги разходки из английските мъгливи улици със забавното му куче. Липсват ми пъбовете, гиговете и най-вече да мога да си дойда в България.

АКТУАЛНИТЕ ПРОЕКТИ

Работя по много неща наведнъж, но се опитвам да не се пилея и да концентрирам вниманието си върху едно нещо за даден ден/седмица. В момента работя върху музикалното видео на групата ми The Kobras за новата ни песен, която ще излезне много скоро! Микс от анимация и други лакомства…

МЕЧТИТЕ

Здраве, свобода, бъдеще, музика и да съм с хората, които обичам.

Календар

  • П
  • В
  • С
  • Ч
  • П
  • С
  • Н