Островът на патроните: Димитър Кенаров

Моделът на директна подкрепа от читателите придобива все по-голямо значение за независими издания като нашето. Той е не само островче, върху което те могат да намерят своето място сред безбрежния и изпълнен с акули медиен океан, но и незаменимо усещане, че не си сам, а си сред съмишленици. Платформата Patreon се използва в световен мащаб от над двеста хиляди автори на съдържание, а броят на самите патрони вече е над шест милиона. Но зад сухите цифри се крие свобода. Креативната свобода на създателя, придружена от известна финансова стабилност, и пряката връзка на почитателите с конкретния артист, медия, инициатива и пр. Печелившите са всички. А в Patreon могат да се подкрепят все повече български проекти: медиите "Тоест" и "Нула32", подкастите "Фалшименто" и "Бележка под линия", Sofia Bird Walks и още редица инициативи, които заслужават внимание.


фотограф: Николай Грозни

ДИМИТЪР КЕНАРОВ

Писател и журналист на свободна практика

Патроните на подкрепата
“Виж!” е едно от малкото останали смислени печатни издания за култура на българския пазар и според мен е много важно да му се даде едно рамо. Платформи като Patreon са чудесен начин читателите сами да подкрепят това, което смятат за стойностно. Лично аз подкрепям “Виж!”, защото много харесвам списанието, а не заради ексклузивното съдържание. Абониран съм за няколко издания в платформата Substack, която стана много популярна сред журналистите напоследък.

Независимост, независимост!
Следя доста независими издания в Щатите, по-малко в България. Оцеляват изключително трудно, защото нямат широка аудитория и поради тази причина не могат да разчитат на големи приходи от реклама. Но аз съм уморен от реклами. Искам авторски текстове, снимки, илюстрации, а не някой да ми продава нещо.

Медийна среда по български
Тя е доста трагична. Много издания за култура изчезнаха, но това се случва навсякъде по света, защото самата култура се фрагментира прекалено много, пък и самото усвояване на съдържанието сега става звуково (подкасти например) или визуално (YouTube). На българския пазар липсва добро онлайн издание, което да включва повече визуален материал.

Информационни спирки
Харесвам изданията на “Икономедиа” – единствената според мен останала сериозна медия в България. Следя и Радио “Свободна Европа”. Също – списание “Култура” и “Литературен вестник”.

Печатът в бъдеще време
Вероятно тенденцията изданията да минават онлайн ще се запази, но виждам и доста сериозна и увеличаваща се ниша за печатни списания, защото те имат друга аура, друг модел на четене. След началния ентусиазъм за онлайн съдържание, все повече хора ми се струва, че изпитват глад за хартия, за нещо, до което могат да се докоснат и да четат без непрекъснатия шум на интернет.

Любим “Виж!”
Последният брой, посветен на изкуството на татуировките, е прекрасен. Харесвам и забавния ноемврийския брой от 2019-а за трийсетгодишнината от падането на комунистическия режим, който опита да следва стилистиката на соц изданията.


__________________________


Become a Patron!Календар

  • П
  • В
  • С
  • Ч
  • П
  • С
  • Н