Островът на патроните: Студио Комплект

Моделът на директна подкрепа от читателите придобива все по-голямо значение за независими издания като нашето. Той е не само островче, върху което те могат да намерят своето място сред безбрежния и изпълнен с акули медиен океан, но и незаменимо усещане, че не си сам, а си сред съмишленици. Платформата Patreon се използва в световен мащаб от над двеста хиляди автори на съдържание, а броят на самите патрони вече е над шест милиона. Но зад сухите цифри се крие свобода. Креативната свобода на създателя, придружена от известна финансова стабилност, и пряката връзка на почитателите с конкретния артист, медия, инициатива и пр. Печелившите са всички. А в Patreon могат да се подкрепят все повече български проекти: медиите "Тоест" и "Нула32", подкастите "Фалшименто" и "Бележка под линия", Sofia Bird Walks и още редица инициативи, които заслужават внимание. 


фотограф: Михаил Новаков

СТУДИО КОМПЛЕКТ

Адриана Андреева и Бояна Гяурова са творчески тандем за културен мениджмънт, стъпващ върху силата на дизайна

Патроните на подкрепата

Знаем колко е трудно да оцелее едно печатно издание. Правенето на списания ни е голяма любов, защото и двете бяхме активна част от списание “Едно”. “Виж!” е сред малкото добри примери на българския пазар, които ни харесват, и затова решихме, че е важно да допринесем (макар и с малко) за неговото просъществуване. Но като патрони не бихме искали да задаваме посока на съдържанието, а по-скоро да се запази независимостта на изданието и свободната редакционна политика. В същината работата на “Студио Комплект” е свързана изцяло с подкрепа, колаборация и развитие на различни дейности и автори в културната сфера. От самото начало полагаме усилия трудът на всеки автор, ангажиран с наш проект, да бъде честно заплащан. На хората от културната сфера в България им е ясно, че това е трудна задача.

Независимост, независимост! 
Следим най-вече чужди медии за култура, дизайн и изкуство. Всяко пътуване извън страната е свързано с покупка на списания. Стараем се да си вземаме различни, за да си ги разменяме после, но рядко се случва. Толкова държим на всеки закупен брой, че трудно се разделяме с него. Поддържаме библиотеката на “Студио Комплект” и през годините сме натрупали интересни издания. Бояна обожава списание Apartamento - както като селекция и подход за представяне на съдържанието, така и защото вече над 10 години успява да удържи качеството си. Адриана държи на The Gentlewoman, Riposte, Kinfolk, Lunchlady, Lidsay, Disegno, Residence. Но и обича да се изненадва с нови за нея независими заглавия като Mayday, Benji Knewman или Space Magazine.


International Symposium | Melba Design Festival 2019, фотограф: Михаил Новаков


Медийна среда по български
Не следим достатъчно българската медийна среда, за да дадем оценка за случващото се в нея. Но може би именно това е проблемът – тя не ни предлага това, което търсим, а именно съвременно културно съдържание от България и света, представено от различни автори.

Информационни спирки
От българските медии следим “Капитал”, “Дневник”, “Тоест”, а от чуждите – New York Times, Frankfurter Allgemeine Zeitung, BBC и Guardian. За културно съдържание се информираме от най-разнообразни медии, сайтове и бюлетини. Сред тези на Бояна се нареждат Monopol, Domus, Frieze, E-flux, а Адриана активно следи Dezeen, It’s Nice That, SightUnseen и Wallpaper. 

 

Печатът в бъдеще време
Печатът ще продължи да съществува, защото отделя ценното съдържание от заливащия ни информационен поток. Ще оцелеят изданията с автентично съдържание и вярна, но и разширяваща се чрез взаимно доверие аудитория. Които градят общности и ги подкрепят и налагат базиран на факти, но и емоционално и визуално стимулиращ наратив. Които задават нови посоки на развитие. Те ще са тясно обвързани със своите общности и ще предлагат нишово съдържание – наблюдаваме го и сега. Масовостта като концепция ще избледнее.

Любим “Виж!”
Броят, който излезе по време на първия локдаун през 2020 г. Впечатли ни като съдържание, защото уцели духа на момента и показа ясна позиция.

Приемаме предложения
Бихме искали да видим брой с по-голям, критичен и задълбочен фокус върху една тенденция или човек. Също така проба с друг формат – малко по-голям и различен layout. Може би комплект с принт от автор. Защо не и веднъж в годината по-всеобхватен и мащабен брой, който да е платен по подобие на книгата ви.


__________________________


Become a Patron!Календар

  • П
  • В
  • С
  • Ч
  • П
  • С
  • Н