Островът на патроните: Яна Бюрер - Тавание

Моделът на директна подкрепа от читателите придобива все по-голямо значение за независими издания като нашето. Той е не само островче, върху което те могат да намерят своето място сред безбрежния и изпълнен с акули медиен океан, но и незаменимо усещане, че не си сам, а си сред съмишленици. Платформата Patreon се използва в световен мащаб от над двеста хиляди автори на съдържание, а броят на самите патрони вече е над шест милиона. Но зад сухите цифри се крие свобода. Креативната свобода на създателя, придружена от известна финансова стабилност, и пряката връзка на почитателите с конкретния артист, медия, инициатива и пр. Печелившите са всички. А в Patreon могат да се подкрепят все повече български проекти: медиите "Тоест" и "Нула32", подкастите "Фалшименто" и "Бележка под линия", Sofia Bird Walks и още редица инициативи, които заслужават внимание. 


фотограф: Васил Танев


ЯНА БЮРЕР - ТАВАНИЕ

Съосновател и изпълнителен директор на креативно студио за социална промяна Fine Acts

Патроните на подкрепата
Този вид подкрепа ни дава възможност да ставаме съучастници в успеха, а не статични наблюдатели на финала на любимите си неща. “Виж!” е уникална медия за България. С избора и подхода към темите, с усета и подбора на талант, с отношението към съдържанието и към читателя си. Щеше да е огромна загуба това да изчезне. В Patreon подкрепям “Виж!” и моето “дете” TimeHeroes. Подкрепям “Репортери без граници” с месечни дарения. Вкъщи постоянно подкрепяме арт проекти в Kickstarter. Цялата ни работа във Fine Acts е насочена към това да можем да възлагаме работа на стотици артисти всяка година. Като патрон не търся ексклузивно съдържание, това не е стимул за мен. За мен е важно да не ви е трудно да продължавате да си вършите работата все така страхотно и съдържанието ви да достига до колкото се може повече хора.

Независимост, независимост!
В България харесвам много какво правят “Тоест”, “Говори Интернет”, Under The Line и Boyscout. Умна лекота. Най-хубавото на независимите медии е в името им.

Медийна среда по български
Море помия с малки острови на смисъла. Тенденциите дълги години бяха прасета да се бухват в помията и да заливат островите. Липсват страшно много неща, но ако на първо време осветлим достатъчно силно собствеността и зависимостите, може поне малко да пресушим морето, за да се давят по-малко хора.


The Others. Stanislav Belovski x Fine Acts


Информационни спирки
Моите задължителните места за информация и анализи са The Guardian, The New York Times, BBC, а в България – “Дневник”, “Капитал” и “Свободна Европа”. За забавление си имам Twitter. Качествената медия е като добрата майка – работи за читателите, не за издателите си. Търси истината, а не истерията и е водена от обществения интерес, а не от онова, което е интересно на обществото.

Печатът в бъдеще време
Като бъдещето на всичко. Верижна реакция от предизвикателства и иновации. За мен ще оцелеят най-гъвкавите откъм модел и най-твърдите откъм ценности.

Любим “Виж!”
Последният. И така всеки месец.

Приемаме предложения
Брой, изцяло посветен на изкуството в активизма.


__________________________


Become a Patron!
Календар

  • П
  • В
  • С
  • Ч
  • П
  • С
  • Н