ПЕТЪК - БАР НА МАЙСТОРА


снимка: Ducky Hoodman

Колко коли изпихме по тия кръчми, време е за рожден ден в дъбови бъчви… Ако трябваше да теглим чертата и да си видим сметката след десет години петъчни партита, вероятно щеше да е малко болезнено, но всъщност болезнени са били май само съботните сутрини. През този септември едно от емблематичните за София места - добрият стар бар “Петък” отбелязва един завиден юбилей. Стар, стар…. колко да е стар, ще си кажете, като става само на десет години. Е десет, ама пък какви! За бар в нашите географски ширини това си е преломна възраст. Голямото парти по повода започва на Колодрума в Борисовата Градина на 5 септември от 17:00 часа с хедлайнери Stereo MC's, Tommy Cash, DAYO, Лого5. След 23:00 се пренасяме в клуб *Mixtape 5* със So Called Crew, NDOE, SAVA & DoLittle и локални дръм енд бейс изпълнители в малката зала. В бар Петък музиката ще е от любимите ни XONIC & Emil Prize. 
По слуая си поговорихме с един от двамата основни виновници “Петък” да не е вече само ден, но и бар на майстора - Радослав Мирчев. Междувременно ви напомняме, че всичко е с вход свободен и е желателно този месец всеки петък да пием по едно за тяхно здраве!


Как започна всичко преди 10 години?

Сравнително бавно. Всичко беше една тинейджърска мечта. Аз и Киро се познавахме от около две години и често, излизайки за по бира, си говорихме, че ще е супер да си направим бар. Един ден решихме, че започваме да си търсим място. От този момент до отварянето на бара минаха около две години и половина. Беше много трудно. Никой от нас до момента не се беше занимавал с нищо подобно. Просто обичахме хубавата музика и искахме да я слушаме заедно с приятелите си. 

снимка: Creative Visual Solutions
 

Какво си мечтаехте за “Петък” тогава и каква част от него се сбъдна?

Моята мечта беше “Петък” да е място за всички. Да може всеки един човек да намери нещо, което му харесва и да го накара да се върне отново и отново. Една от големите ми надежди беше, да има DJ всяка вечер, което в момента е факт. Да можеш да разкажеш твоята интересна история от пътуване до другия край на света, да си направиш промоция на новото видео към парчето, или новия албум, да се вдъхновиш, да празнуваш..  Всичко! Да дойдеш сам, защото си тъжен и знаеш, че винаги ще има с кого да поговориш, да се разплачеш, да се влюбиш... 100 пъти!  Мисля, че сме постигнали 97% от мечтата си!


Кога един бар се превръща в институция?

Кратко и ясно - Когато стане част от живота на хората.  


снимка: Creative Visual Solutions

Кои са най-паметните ви партита? Как се отсяват, ако всяка вечер е парти вечер?

Това наистна е интересна тема. Аз лично успявам да си набавя доста сериозно количесто адреналин през нощта. За мен най-интересната вечер е БГ специалитетът. Правим го около 4 пъти в годината. Пускаме само българска музика. Рекордът ми е от последната Коледа. Започнахме в 21:00 часа и спряхме музиката в 8:15 сутринта. Вечер, в която можеш да се разходиш през чувствата на хората, да ги накараш да пеят, да плачат и да се смеят едновременно. 

Как се отсяват?! Трудно. Тук влиза субективният фактор. Защото всеки човек е различен, както и вечерите. Някой харесва БГ спецеалитета, на друг му е любимо да седи в неделя вечер сам на бара, да пие уиски и това да е най-паметната вечер, защото е разбрал нещо важно за живота си.

 

Какво научи за себе си и за хората покрай бара?

Най-важното, което научих за всички тези години, е, че хората сме толкова различни, колкото не можем реално да си представим. Всеки ден се изумявам от това.  

снимка: Creative Visual Solutions
 

Ако беше социален експеримент, то резултатите от “Петък” щяха да сочат, че...?

Всеки един човек има минимум две страни. Една преди да влезе в бара и друга след, като е бил вътре поне 4 часа... или 10 години.  


Какво ви предстои?

Предстоят ни само хубави неща. Искам да продължим да се стараем, както досега и да не забравяме да вярваме в себе си и във всяка идея, с която се захванем.  


снимка: Creative Visual Solutions

Следващите десет години ще...?

...обиколя земното кълбо с лодка.  


Никога няма да спрете да...?

... се забавляваме по начина, по който го правихме от самото начало! 

Календар

  • П
  • В
  • С
  • Ч
  • П
  • С
  • Н