Полетът на Белия щъркЗа Карел Роел краткото представяне винаги е било предизвикателство само по себе си. Роден е в Португалия, а родителите му са холандци, които заради своята номадска кариера го отвеждат на 4 континента още преди да стане пълнолетен. Завършва бизнес училище в Париж, където се въодушевява от винарската индустрия. След кратък престой в Хонконг си пробва късмета в лондонското Сити, което му позволява да задълбае още повече във виното и от хоби да го превърне в пълнокръвен бизнес интерес. България се появава на радара му още по време на финансовата му кариера. Като дете от поколението след 1989 г., той търси лозя, в които да инвестира, но лошата реколта в едно от тях го кара да преразгледа интереса си към виното и да се насочи към крафт бирата, която до този момент реално не съществува в България. Останалото е история: Роел е сред основателите на „Бял Щърк”, която се заражда като съвместен проект с Рори Милър и „Пивоварна 359” през 2012 г. и година по-късно пуска в продажба оригиналния си светъл ейл. От 2014 г. за марката се грижи изцяло той и вече има зад гърба си 30 различни бири, 12 колаборации с чуждестранни пивоварни и продължава да е единствената у нас, която прави Wild Spontaneous ейлове (всички от лимец) - перфектният микс от бирената и винената технология. Въобще, общоприет исторически факт е, че Белият щърк се явява като предвестник на цялото това специфично движение у нас, придобило впечатляващи размери и множество последователи през последните няколко години. Освен това Карел е и двигателят зад пространството Koncept Space, където той иска да среща не само любители на добрата наливна крафт бира, но и на различните и интересни преживявания и музикални събития.Какво те накара да превключиш от вино към бира?

Макар все още да намирам производството и консумацията на вино за завладяващи, това e един много конструктивен продукт и индустрия. В нея си вързан и с Божията воля - имам предвид времето. Прекалено много слънце, дъжд, сняг или градушка могат да унищожат цяла година труд, докато при бирата всичко е в твоите ръце, а творческите възможности са безкрайни! Не само в стиловете бира - можеш да се забавляваш с имената на собствената си бира и да участваш в творческия процес по създаването на етикетите.

Кое е специфичното за бирената култура в България, което я отличава от други държави?

За начало България никога не е била бирена държава като Германия, Белгия или Холандия и има силни традиции в ракията и виното. Пивоварни се създават едва в средата на XIX век и социализмът не помага индустрията да се развие откъм качество. Той по-скоро налага убеждението, че бирата трябва да е евтина и за забавление… Затова и бе тежка борбата да се обясни цената на натурален, занаятчийски продукт, създаден в малки количества с високо- качествен стандарт срещу тази на безвкусна макро бира, създадена в милиони литри. Ние обаче поддържахме вярата и знаехме, че с нарастващия брой на членовете на Асоциацията на домашните пивовари в България и разпалвайки интереса на потребителите на бира с по-добри и по-интересни бири, ще стигнем там в даден момент, но по-бавно, отколкото сме очаквали.Има ли силна общност в момента тук, която си обменя опит и познания - средата по-скоро приятелска ли е или конкурентна?

Нещата сега се развиват по-бързо. Имаме организирани 2 фестивала за крафт бира от от 2019 г. насам и планираме трети през септември, а през юни се проведе и Balkan Beer Bash с участието на 34 пивоварни, който имаше висока посещаемост. Сега потребителите на занаятчийски бири са по-добре осведомени и обичат да дават оценки на бирите в приложения като Untappd или Ratebeer. В момента в България има над 20 пивоварни, като около 10 от тях имат собствени производствени съоръжения, а има и много домашни пивовари. Така че пазарът стана доста конкурентен през последното десетилетие. Може да е малко по-приятелски в сравнение с други държави, в които правя бири, но те държи нащрек!

Наред с „Бял Щърк” преди няколко години създаде и пространството Koncept Space. Каква е идеята за него?

Дълго време търсихме правилното пространство, където да предлагаме наливната си бира. Регулациите и малкият брой интересни имоти в централната част на София дори ни принуди да започнем да оглеждаме и в Пловдив, така че колкото повече търсехме, толкова повече компромиси се налагаше да правим. Мечтата ни беше да имаме смесено пространство, където хората ще идват заради повече неща, не само, за да пият крафт бира. И тъй като „Бял Щърк” е свързван с много музикални фестивали, беше естествено продължение да имаме пространство за музика и събития.Koncept е най-вече пространство за събития, което е достатъчно гъвкаво и голямо, за да приюти 20 крана с наливна крафт бира, но да става за дневни и нощни събития с безкомпромисно качество на звука. Мястото е акустично адаптирано и побира огромна Void Acoustics Air Motion озвучителна система. През изминалите две години сме правили фестивали за крафт бира, двудневно събитие на Sunwaves - румънски организатори на музикални фестивали, множество изпълнения на банди на живо и диджей сетове, работилници за стартъпи, продуциране на музика и множество базари. Внасяме и повече разнообразие в музиката, след като локдаунът спря много от участията, които бяхме предвидили.Член си на велоклуб. Защо такъв тип преживяване е специално за теб и кои са най-интересните места, до които колелото те е отвеждало?

Колоездачеството е другата ми страст - то е велика алегория за живота: страдаш по пътя нагоре и се наслаждаваш при спускането надолу. Освен това пътуваш с човешко темпо, което позволява да наблюдаваш детайлите и да избистриш съзнанието си.
Обикалял съм с колело из целия свят и откровено мога да кажа, че България е едно от най-добрите места, които да опознаеш с велосипед. Разнообразието от пейзажи и по-ниски планински релефи го прави интересно от перспективата на планински, градски или шосеен велосипед. Най-странното ми каране все още е 20-километровото изкачване на Бузлуджа, а в списъка ми с красиви велопоходи влизат много места - от Родопите, Стара Планина, Рила и Пирин до вълнообразните безкрайни пътища на Дунавската равнина, където се срещат по 3 - 4 коли на час. Така че, хора, може да си направите собствена терапия - скачайте на колелата!


 

Кои са местата, на които най-често можем да те срещнем в София? Какво ти харесва в града и какво ти липсва в него и би искал да промениш?

Харесва ми да обикалям нарастващия брой места за крафт бири в София. Тестването на нови стилове е пристрастяващо. Обичам да се разхождам до Женския пазар, за да си взема свежи продукти и да се заредя с близкоизточни подправки. Вероятно ще ме срещнете да разхождам и лудите си кучета из града. Близостта с планината ми позволява да се отдам на природата и ските през зимата. Липсват ми много от ресторантите, които не отвориха след локдауна и бих искал да видя доста повече етническо разнообразие в стиловете храна. Човек все пак може да изяде само определено количество бургери и дърпано месо за седмица. Липсва ми и по-процъфтяваща арт сцена. Творци, хайде де, не се срамувайте! Показвайте се!

Българската храна, без която не можеш да живееш?

Айран, който ми напомня на “карнемелк” или мътеницата в Холандия, както и баница! Може да се досетите защо.

 

Като чужденец вероятно имаш интересен страничен поглед над хората и културата в България. Как се промениха те за времето, в което си тук?

България има раздовение на личността в културен и политически аспект. За мен моментално бе ясно, че това е удивително красива страна със страхотни хора и хилядолетна история, която обаче продължава да е някак объркана от скорошната си история. Младите демокрации се нуждаят от време за развитие, културните и образователни инвестиции са в ръцете на следващите поколения, отделно от вашето собствено. Идвам от страна, в която преди шест века са се смесвали различни култури, народи и политики от Европа. Демокрацията ни не се е появила за една нощ и това е отнело толкова много време и усилия. Другото е, че дойдох от бизнес среда на високи обороти и свикнах с по-бавните темпове - научих много за усъвършенстването и търпението.

Повече за “Бял Щърк” на whitestorkco.com и @whitestorkbeer.
Кoncept Space е на бул. "Никола Вапцаров" 6 и на @koncept_space.
Календар

  • П
  • В
  • С
  • Ч
  • П
  • С
  • Н