Фотографски срещи: Кирил СтаноевТой притежава отличителен стил, който неминумемо кара човек да се спре. Да помисли, да усети, да потърси, да се вдъхнови, да разбере, всичко, което вижда пред себе си. Фотографията, с която познаваме Кирил Станоев е вдъхновяваща и носи белезите на различните таланти, които Кирил притежава, а един от тях и рисуването. Срещаме се с него, за да ни разкаже защо точно портретът го вълнува, има ли лице, кеото винаги е искал да заснеме и с какви емоции се включва в поредното начинание, този път като лектор в Модул Концептуална портретна фотография в BECA | Before Creating Academy

 

Ти си портретист, независимо дали боравиш с четката или си зад обектива. Какво те накара да се насочиш към портретния жанр?

Човекът като обект на изкуството винаги ме е привличал най-много. Още от дете рисувах почти само и единствено хора. Имам професионален опит и в другите жанрове, но нямам вътрешна мотивация да снимам пейзажи, натюрморти и други. Без този импулс, специално за мен, може би не е възможно човек да остане много дълго време в изкуството. Така или иначе, дори и в живопистта портретът е считан за най-висшият и интересен жанр. Човекът е безкрайна Вселена, в която винаги можеш да откриеш и да покажеш нещо ново. 

Има ли лице, което винаги си искал да застане пред обектива ти, но още не се е случило?

Може да се каже, че понякога съм търсел особено живописни и интересни лица, но в крайна сметка всеки образ е уникален по своему. В този смисъл търсеното лице за мен няма задължителен конкретен типаж или визия, а по-скоро притежава някаква характеристика, която ме привлича, понякога дори и само по чувство. Затова и се опитвам да работя с всички хора, без значени от пол, визия и прочие.

 

Как се измъкваш от капана с липсата на вдъхновение? 

Всеки артист някога стига до момент, в който смята, че вече няма какво да каже на публиката с текущата си работа. Разбира се, аз също съм минал през това. Най-лесно това се случва когато човек работи върху твърде специализирана тема, при мен това беше еротичната фотография. Около 3 години снимах в този жанр и накрая се чувствах адски изчерпан. Решението беше лесно - спрях да снимам такива кадри, насочих се обратно към портрета и всичко отново потръгна. Иначе черпя вдъхновение от всичко – книги, филми, хора от улицата, дори пътувах с влак по едно време, за да събирам впечатления и образи.Ако си поставен в ситуация, в която можеш да запазиш само една твоя фотография, коя би била тя?

Най-много си харесвам кадъра с Кристина и патицата, използвах го и за плакат на изложбата ми през 2019г. в София. Смятам, че това е един от най-емблематичните и характерни за мен кадри от последните ми неща, който едновременно с това носи и художествени достойнства.


  

Какво си планирал за твоите курсисти в следващите два месеца? Имаш ли вече идеи върху какво ще се работи и върху какво ще наблягаш като проподавател?

Ще имаме много практика, ще наблягаме основно на нея, но ще има и малко теория. През тези два месеца ще минем през няколко вида портрети, ще наблегнем върху характерните особености на всеки от видовете, ще работим с реквизит, модели, дрехи, ще правим сетове, ще говорим за идеи, цвят, композиция, светлина, принтове, какво ни очаква като артисти, мъничко философия, ще опитаме и да създадем лични проекти до края на курса. Въобще, ще запълним времето максимално.
 

Всеки артист, независимо в каква сфера на изкуството твори, има своите възходи и падения. Ти как се справяш с твоите по-слаби моменти и какви уроци успяваш да усвоиш от тях?

Важно е да останете честни към себе си, правете това, което чувствате най-органично за вас. Въпреки, че така наречените "звездни моменти" понякога не са лошо нещо, поне за мен същината на живота в изкуството е постоянната и дълга работа, както и в изначалната убеденост, че това е правилния личен път за развитие. Ако човек е взел осъзнато решение да се развива като артист, временните пикове и спадове не би трябвало да го отклоняват от крайната цел. Именно затова продължавам, независимо дали работата ми в даден период е успешна или не. Не я вземам отделно сама за себе си, а я поставям в контекста на цялото ми развитие в портрета и съответно преработвам подхода към нея или изцяло я премахвам, но не спирам да работя. Иначе си почивам по обичайния начин – колело, Витоша, Панчарево, Битаче, книги, чист въздух и положителни моменти.

Повече за работата на Кирил Станоев на instagram.com/kirilstanoevphoto

Модул Концептуална портретна фотография в BECA | Before Creating Academy започва на 1 март и е с продължителност два месеца.

 Календар

  • П
  • В
  • С
  • Ч
  • П
  • С
  • Н