POST-PRAVDA


Moscow, Russia / Photo Credit: Masha Demianova 

Той е канадец, който е пристрастен към Грузия и всяка година я посещава поне веднъж, най-малкото за да актуализира списъка си с най-добрите места, в които да се напиеш. Освен това Патрик Дули е добре запознат с казахстанските фотографи, украинските електро-поп диви, пънк наследниците на Хърватия, модерното звучене на Литва, Беларус, Словения, Украйна, Албания и въобще всевъзможни интересни артисти от широкия пост-комунистически регион. Освен съвременнотo изкуство и култура на тази малко изследвана в медиите част от света, го вълнува и социалната справедливост. Интересни са му именно онези детайли от района, който буквално ни заобикаля и които го отличават от всичко останало. Историите от пътешествията си заедно със свои съмишленици той пренася в онлайн списанието Post-Pravda. С приятеля му Майкъл Фаи го основават преди няколко години, водени от взаимната любов към пътешествията и откривателството. Напук на първоначалното впечатление, Дули казва, че страни от снобизма, на който са склонни други пътешественици като него. 
 
Какво привлича един пътешественик в Източна Европа?
Какво точно включва Източна Европа е разтегливо понятие. Например е ли Унгария в Централна или е в Източна Европа? Полските ми приятели ми се ядосват, когато ги нарека източноевропейци. Така или иначе, сред пост-комунистическите страни може да откриеш много динамични и интересни места. Смятам, че особено сред хората на моята възраст, които са израстнали в годините след 1991 г., се търсят нови идеи, които не отхвърлят собствената история. Онова, което се очертава, е удивителна социална култура и изкуство. Всяка една отделна страна има свой уникален принос, но аз никога не спирам да се изумявам от творческия талант и харизма на региона.


Kyiv, Ukraine / Photo Credit: Ihor Hora 

Какво НЕ трябва да прави човек, за да може да преживее нещо различно по пътя?
Исусе, стойте далеч от туристическите гайдове! Всъщност, дори не планирайте твърде много. В наши дни човек може да открие каквато си поиска информация за дадена страна. Няма нищо тайно. Резултатът от това е, че сега всички правят реплика на пътуванията на останалите. През повечето време пътуването се превръща в действие, което потвърждава очакванията, вместо да е откритие. Ако искате уникално преживяване, трябва да оставите очакванията си настрана и да прегърнете неизвестното. Бъдете достатъчно отворени да въвличате хора и да опитвате нови идеи. И накрая, оставете стереотипите, расизма и селфи-стиковете вкъщи. 
 
Какво трябва да знае човек, когато предприема пътешествие из Източна Европа? Има ли survival kit, който би му свършил работа само в този район на света?
Добре е да знаете, че ако се опитате да надпиете молдовските си приятели, това само може да ви вкара в болницата и приемете, че трябва да кажете молитва преди да се качите в маршрутка. Като се абстрахираме от тези подробности, това е едно предимно сигурно място, където хората винаги са склонни да ти помогнат. Мисля, че е важно просто да не бъдеш задник. Понякога местата са по-бедни, но това не ги прави по-малко културни или изискани. Единственото, което мога да посъветвам, е хората да се ослушват добре.


Minsk, Belarus / Photo Credit: Masha Svyatogor 

Tiksi, Russia / Photocredit: Evgenia Arbugaeva

Пътуването вид бягство ли е и от какво?
Има известна фантазия за пътуването - за романтичната страна на това да пътуваш, но истината е, че голяма част от нея е пълна глупост. Въпреки това, ако пътуваш с някаква цел и си зададеш някакви сериозни въпроси, тогава пътешествието може да ти даде възможност за голямо себеопознаване. Как би разбрал кой си в действителност, ако никога не пристъпиш в непознатото? Мисля, че пътуването трябва да е бягство от очевидното и от монотонността в живота. Какво значи познато, зависи от отделния човек, но разрушителният характер на пътуването може да бъде много позитивен. Може да разбереш ядрото, само ако изследваш пределите. 
 
Какво най-често търсиш, когато подготвяш следващото си пътешествие?
Наистина харесвам да разглеждам различни барове, кафенета и други пространства. Винаги ми е интересно да видя как тези места са различни във всеки един град, както и на какво ще се натъкна. Лично аз винаги се оглеждам за привидно малки детайли, които да се идентифицират с отделния град. Онова, което ни определя, не са масовите различия, а малките особени качества, които често остават незабелязани. Неща като например как хората се прегръщат един-друг или пишат по стените. Изследването на тези страни от живота всъщност ми припомня колко иновативни и специални могат да бъдат хората. Въпреки хомогенизиращите аспекти на технологиите, всеки град, страна и общност все още притежава своята уникална магия. 


Baku, Azerbaijan / Photo Credit: Elshan Baba 

Moscow, Russia / Photo Credit: Ekaterina Anchevskaya

Подготовката пречи или помага на истинското приключение?
Свалете си безжичен GPS, проучете поне един добър бар и никога не отсядайте в стар град. Оставете достатъчно място за случайности, но не се оставяйте и на провала.
 
Най-интересните неща се случват, когато пътуваш сам или с компания?
Да пътуваш сам е доста по-трудно и може да бъде самотно преживяване. Знам, че не е за всеки. Но хората са склонни да се затварят, когато са с компания. Има по-малко причини да заговориш случаен човек, ако си с други хора. Груповите пътувания никога не водят до нещо специално. Смятам, че е наистина психически здравословно да пътуваш сам, ако търсиш някакво приключение. Дава ти възможност за нещо леко щуро.
 
Как изкарваш добра история от едно пътуване? 
Задавай адски много въпроси, приеми че всеки в радиус от сто километра знае доста повече от теб и изчакай, докато си на място, преди да започнеш да проучваш. Онова, което се пише в големите вестници, обикновено отразява малки аспекти от обществото. Когато разговаряш с различни хора, трябва да разбереш тяхната перспектива и да приемеш, че те не говорят от името на всички. Ще се изненадаш също и колко много можеш да научиш от Tinder!


Azeri girl singing during the harvest Agdam, Azerbaijan / Photo Credit: Nihad Ari Gulamzada

Belarus, Minsk / Photo Credit: Evgeny Kuroedov

Има ли специални качества, които отличават авторите в Post Pravda?

Предпочитам автори, които имат уникален почерк и личност. Можеш да помогнеш на хората с граматиката, но не можеш да ги научиш да бъдат оригинални. Имаме определен етос в Post Pravda за социална справедливост и желанието винаги да правим нещо по-различно от останалите издания. Искаме да помагаме на хората и да им дадем шанс, но никога не бихме публикували нещо, което ние самите не бихме искали да четем.

 

Музиката, която ще придружава пътуванията ти това лято?

SiR x Rejjie Snow x The Internet x Patrice Rushen.


Odessa, Ukraine / Photo Credit: Gianluca Pardelli Photography

Защо да продължаваме да ви следим?

Всъщност дори не ми пука дали хората го правят, или не. Започнах Post Pravda с най-добрия ми приятел Майкъл Фаи без каквито и да е намерения някога да станем богати, популярни или влиятелни. И двамата споделяме неподправенa радост от пътуването, изкуството и социалната справедливост. Стартирането на това списание се превърна в нашия начин да ги комбинираме. Това е труд, създаден с много любов и желанието ни да популяризираме артистите, на които се възхищаваме, да разказваме историите, които ни оставят любопитни и да покажем на хората, че пост-комунистическият регион има много, на което да научи света. Най-голямото ни предимство е, че пишем за онова, което обичаме и което ни удивлява. Ако хората симпатизират на това, тогава може и да ги заинтересоваме.


Вижте повече на postpravdamagazine.com

Календар

  • П
  • В
  • С
  • Ч
  • П
  • С
  • Н