Рисуваме заедно с Милена ТрифоноваМилена Трифонова е графичен дизайнер и илюстратор на свободна практика, както и главна движеща сила зад проекта "Рисуваме заедно".
Има огромна страст към общуването онлайн и социалните платформи, интересно й е да изучава принципите на общуване и как платформите го предразполагат или не. Обожава да развива стратегии за по-качествено комуникиране на идеи и благодарение на тази нейна страст предлага на клиентите си добре помислени дизайн системи и визуализации, които да им вършат работа дълго време. Също така е ентусиаст за по-устойчив начин на живот и опазване на околната среда - от години се обучава как да вреди по-малко на природата и от време на време споделя наученото с Instagram акаунта сиСъжителства с двама съквартиранти - приятеля си и шпаньола Плуто, кръстен на планетата-джудже. А ние я потърсихме за да научим повече за идеята и целите на проекта "Рисуваме заедно". Следващите две събития от поредицата са с илюстратора Деси Баева (16 май, 11ч.) и дизайнера Мила Томсен (23 май, 11ч.), а до края на месеца ни очакват още няколко вълнуващи срещи. Не ги пропускайте!

Как се роди идеята за "Рисуваме заедно"? Каква е нейната цел?
Идеята за "Рисуваме заедно" се появи през първите дни на извънредното положение покрай COVID-19 пандемията. В началото за мен беше много трудно. Изпадах в панически атаки по множество причини: притеснявах се за здравето на семейството ми, за това дали няма да загубим работата си или възможността да се изхранваме. Голяма част от семейството и близките ми сме собственици на малки бизнеси и тази ситуация ни удари директно по много начини.
За щастие много творци започнаха да правят хубави неща безплатно онлайн, за да разведрят обстановката. Гледайки представянето на театър „Възраждане“, си казах, че може би няма да е лошо да направя и аз нещо такова за моята си малка общност в Instagram, защото знаех, че не съм единствената за която това време е трудно, а творчеството е малко бягство от обстановката.
Първото ми живо предаване имаше огромен успех. Беше гледано от 600+ човека, а ~250 от тях бяха постоянни през целия час. Получих множество съобщения, че са си изкарали страхотно и биха искали да се виждаме отново. И така започнах да имам цел: да творя заедно с общността ми и да не мисля за стотиците неща, които ме притесняват. Моята цел се превърна в целта на много други хора и всички заедно станахме по-позитивни и по-творящи.За какви хора е предназначена - има ли ограничения или някакви изисквания?
Инициативата е предназначена за непрофесионални любители на рисуването, които обичат да творят, но често не намират време или вдъхновение. И също като мен търсят подкрепа и общество от себеподобни, с които да си коментират всичко по темата за рисуването. Единственото изискване е да имаш желание и да отделиш 2 часа в уикенда. 

С какво тя е полезна за зрителите и съответно за илюстраторите, които гостуват?
За зрителите знам от споделените от тях десетки лични съобщения, че така както и при мен тези 1-2 часа в седмицата, които отделят да рисуваме заедно, ги разсейва от лошите мисли, кара ги да се фокусират върху нещо приятно, да се усмихнат и да развиват това ново умение.
За някои от гостите ми това е приятно прекарано време с готина общност, а за други е платформа да споделят уменията и знанията си и да достигнат нова аудитория. При всички случаи се радвам, че платформата ми е място, където с интересни артисти се събираме и подкрепяме. Иска ми се да виждам повече такива онлайн инициативи.Защо според Вас е важно човек да се отдава на творчески занимания, дори да не е с идеята да бъде майстор илюстратор?
Не съм когнитивен специалист, но по моя личен опит мога да твърдя, че когато рисувам, без значение дали следвам стъпките на друг или ги измислям, в мозъка ми няма място за тревожни мисли. Когато отделя дори 30 минути сутрин за творчество или дори обикновено драскане, целия ми ден е много по-продуктивен. Същото е като загрявката за мускулите преди спортна тренировка, но за ума. 

На Вас лично как ви повлия социалната изолация покрай пандемията? Какво научихте за себе си и за околните в този период?
За себе си открих, че съм много повече домошар отколкото очаквах и че обичам да съм си вкъщи и да имам време за дома ми. Въпреки че в началото ситуацията ми повлия много зле, мога да оценя по-скоро като позитивно личностното ми развитие в този период. Откривам все повече стила си като илюстратор, тъй като рисувам много повече, също така по-малко се притеснявам да споделям изкуството си. Открих също така как да говоря на моите хора и да им помагам в различни техни нужди. Как си представяте развитието на "Рисуваме заедно"? За какво мечтаете?
Мечтая някой ден "Рисуваме заедно" да бъде инициатива в цялата страна от много илюстратори и творци. Да бъдем огромна общност, която се подкрепя, не завижда и не осъжда работата на другите. Също така бих искала да каня гости, които не са илюстратори, а творци в друга област - например: актьори, музиканти, архитекти и т.н. Мисля, че такива хора са изключително интересни и креативни и биха могли да дадат много стойност на инициативата.

Ако сте творез, който би искал да се включи в инициативата и има какво да каже и покаже, може да се свърже с Милена в Instagram.com/milena.trifonova--------------------

Become a Patron!


Календар

  • П
  • В
  • С
  • Ч
  • П
  • С
  • Н