Самуил Кехайов - Sayulke

 

Самуил Кехайов е от основните движещи сили на artnewscafé. Подвизаващ се под псевдонима Sayulke, Самуил отговаря за разнообразната програма на пространството, основател е на аудио-визуалния колектив Melformator, част е от платформата Nordic Soundscapes, а тази година, съвместно с Деница Чакърова, е и организатор на серия събития на тема музика, технологии, образование и дигитални изкуства, част от програмата на Пловдив - Европейска столица на културата 2019. Мисията на Самуил, независимо от посоката на проекта, в който участва, остава една - обогатяване на клубната култура в Пловдив чрез алтернативни за града събития, посредством преформатиране на градските пространства, разнообразяване на  музикалната среда и приобщаване на различни социални групи в идеята за клубната култура. Такова събитие предстои съвсем скоро - клуб VOID ще бъде домакин на Cardinal Direction на 23 март. Като част от аудио-визуалния колектив Мелформатор, а и като самостоятелна единица, Самуил участва в голям процент от събитията, случващи се в Пловдив през последните няколко месеца - от различни събития и партита до организирането на творчески работилници и дискусии. По този повод се срещаме с него, за да ни разкаже случва ли се нещо интересно "под тепетата" и какво ново предстои.club Void

Когато създадохте “Мелформатор”, представяше ли си, че шест години по-късно ще сте стигнали дотук?
Нищо не съм си представял, а и до днес. Гледам да се фокусирам върху настоящето, пък каквото стане.


Какво всъщност означава “Мелформатор”?
“Мелформатор” идва от формиране на меломания, или поне така го замисляхме в началото. Иска ни се повече хора да изпитват нуждата да слушат добра музика и да я възприемат като важна част от живота.


Каква е главната цел на колектива?
Винаги сме целяли да предаваме добрите емоции чрез добра музика и по този начин да сплотяваме хората. Визуалната среда също играе основна роля в изграждането на атмосферата и е неизменна част от събитията ни.


Разкажи ни малко повече за не-музикалните събития, с които се занимаваш към програмата на Пловдив 2019?
Сравнително ново е за мен организирането на събития с образователен характер и ми е много интересно. Миналата година, отново по проект на ОФ Пловдив 2019, колаборирахме с Ars Electronica по пет уъркшопа. Получи се много добре и реших да опитам пак. Вярвам, че образованието е сред най-важните неща в живота и има нужда от предоставяне на алтернативи пред младите хора. Проекта, по който работя цели да подпомогне развитието на бъдещи подобни каузи.


Skasho Fonoteka Elektrika

Има ли нещо, което все още липсва на българската сцена?
Почти няма нещо, което да НЕ липсва. За жалост сме много назад даже от съседните държави, да не става дума за по-развити страни. Най-важно е именно хората да разберат, че зависи от всеки един от нас дали ще се случват готини събития, или не. Колективна отговорност е - гласувай с парите си.


А какво не й липсва?
Не ѝ липсва поле за развитие. Сравнително лесно е да правиш иновативни неща.


Кое е най-странното нещо, което ти се е случвало по време на събитие?
Веднъж на един "Нордик" спря звукът в зенита на купона. Докато се опитвахме да открием проблема в системата, викахме и пляскахме с ръце с публиката, беше много забавно и хората не изгубиха парти вайба. Като тръгна отново музиката всеки избухна и спасихме партито. Много готина вечер.


Как се чувстваше първия път, когато се качи на сцена и как последния?
Първия път, разбира се бях доста спекан и почти нямах идея какво правя, както и повечето пъти след това. С течение на времето придобих увереност и се чувствам все повече на място.


Разкажи ни малко за гостите, които си поканил на предстоящото събитие - Деница Чакърова, Александър Владимиров, Живко Събев и Димитър Стоянов?
С Дени сме домакини на събитието - заедно пускаме музика, а и работим по събитията по проекта и други общи начинания. Със Скашо сме приятели от отдавна и му помагам с някой друг пост във "Фонотека Електрика" - свеж блог за нестандартна електронна музика. Митака е сред най-изявените български диджеи, а и е пускал доста зад граница. Живко го слушах миналото лято на един много готин независим фест на морето - Where We At, организиран от евент лейбъла That Divine. Беше супер парти и неговия сет ме накефи много и реших да го поканя.


Деница Чакърова

Каква е символиката зад заглавието “Cardinal Direction”?
Идеята е да представим по един диджей от всеки от кандидатите за ЕСК и да покажем, че макар и в малък мащаб в страната се случват интересни неща и има потенциал за развитие. Cardinal Direction идва от посоките на света и загатва за избора, който правим - накъде?


Каква музика ще звучи?
Както винаги - добра музика. Разнообразна и танцувална, предимно електронна.За всички актуални събития на Melformator към програмата на “Пловдив 2019” може да се информирате във Фейсбук, както и в официалния сайт на Пловдив - Европейска столица на културата 2019.

Самуил Кехайов, Деница Чакърова, Живко Събев, Александър Владимиров и Димитър Стоянов застават зад пулта на club VOID на 23 март.

Събитието е част от програмата на Пловдив - Европейска столица на културата 2019.
Календар

  • П
  • В
  • С
  • Ч
  • П
  • С
  • Н