SEE MARIA, BE MARIAТя е една от жените в рекламния бизнес, които през последната година с буквално cannes-ски усилия успяваше да води един от важните и пропуснати диалози в заобикалящата ни среда, а именно - за мястото и равенството на жените на ръководни постове в рекламата, но и не само. След като през 2017 г. творческият директор на Noble Graphics Мария Милушева бе сред 15-те участнички, избрани от цял свят, в програмата See It Be It на фестивала Cannes Lions, тя направи пробив в системата не само тук, но и там, като изнесе формата за първи път от френския му дом и го пренесе в България. И то не еднократно. Тази година той се повтори при огромен интерес и продължава да ни държи будни по темата с поредица от разговори като провелия се в края на ноември Talk #3: Women and Self-Care. Тя доведе у нас известното периодично списание за реклама Lürzer's Archive и някак междувременно Noble Graphics за втора поредна година бе обявена за най-ефективната рекламна агенция на наградите Effie. Просто Мария обича това, което прави и го прави адски добре. Вероятно, защото я задвижват мощни сили, сред които са и няколко вдъхновяващи мечти.


Представи се накратко със суперсилите си.
Инатлива, нетърпелива и любопитна жена със слабост към книги, принцеси с кашкавал и планини. Майка на Ева. Мога да не спя 4 години и 3 месеца. 


 
Личното ти постижение през изминалата година?
Изправих се срещу някои стари страхове и прегърнах някои свои чудовища.
 
С какво успя да предизвикаш мисълта на хората около себе си?
С неприятни истини. 
 
Какво ново научих за себе си и за средата?
Че you never know. И че човек не е остров и камбаната бие за всички. 
 
Какво си представяте, че ще направите догодина? А след десет?
Представям си, че догодина ще направя тиха революция, изложба, Ladies, Wine & Design, плочки на корема, мусака, See It Be It 3 и пътуване до Бразилия. Твърде много съм гледала Black Mirror, за да посмея да си представям 2028. 
 
Движението е... 
…нещо, което не позволява на реката да се превърне в блато. 


 
Човекът, който последно те накара сериозно да се замислиш?
Ювал Ноа Харари.
 
Какво успя да те промени и какво успя да те съхрани същата?
Майчинството. Принципите.
 
Най-смелата ти мечта?
Да се науча да сгъвам времето и пространството и да събера на късна закуска Оскар Уайлд, Фреди Меркюри, Ърта Кит, Мая Анджелоу, Колет, Исус и Кърт Вонегът. 
 Календар

  • П
  • В
  • С
  • Ч
  • П
  • С
  • Н