Сегашно варненско времеСъвременното изкуство вирее на малко места извън София и едно от тях е contemporary space във Варна. Васил Даскалов и Биляна Рубинова го развиват от 2012 г., когато все още се усеща ехото от 80-те и 90-те години, които са изключително активни за изкуството в града.

Каквото им дава и какво взима морето? „Морето дава през зимата и взима през лятото“, загадъчно отговарят те и може би причината е, че за тях най-активното време е извън туристическия сезон, а интересът към идеите им зависи най-вече от местния интерес.„Най-ценното в нашата работа е срещата и комуникацията с хора, които можем да наречем най-общо съмишленици.“ Двамата балансират съдържанието между гостуващи и местни художници, което провокира постоянно (пре)откриване от страна на публика и творци. „Несравнимо е усещането да работиш с екип, с който да дефинирате и решавате интелектуални и творчески предизвикателства. Това, което ни “събаря” е, че за жалост тези хора са твърде малко.”

Галерията съчетава няколко дейности – освен изложбена зала, “Кънтемпо”, както е известно сред местните, предлага кафене, в което понякога се случват и музикални събития, книжарница и малък киносалон.

„Когато се отдадеш на нещо с цялото си време и енергия, нямаш възможността да огледаш нещата отстрани. Искрено се надяваме да влияем на средата позитивно. Нашите усилия са главно в посока на формиране на усещане за една по-дискретна и дълбока естетика, която не включва като сетиво само зрението. За съжаление кичът дебне зад всеки ъгъл.“Ако искате да избягате от него, през септември в contemporary space ще ви очаква изложба на Станимир Генов. През октомври галерията ще представи документалната работа на режисьорката Триша Зиф (гостувала в София по-рано тази година), а през ноември се очаква изложба на фотографа Никола Михов и Искра Благоева. Завършекът на 2019 г. ще е с традиционната годишна изложба на contemporary space.Календар

  • П
  • В
  • С
  • Ч
  • П
  • С
  • Н