СЕВЕРНОТО СИЯНИЕ НА ЕЛИСАВЕТА ВЪЧЕВАГоворим си с Елисавета Въчева, художничката, създала последната визия за предстоящото Nordic Soundscapes – набиращите скорост тематични вечери, посветени на скандинавската музика и култура. Събитието открива подобаващо сезона на 14 септември в TELL ME. 
Срещаме Елисавета в момент, в който творчеството ѝ гравитира между графичния дизайн и колажа. Нелека задача, която Елисавета, благодарение на неизчерпаемите си енергия, любопитство и хъс успява да опитомява, че и нещо повече – приема като провокация, нужна, за да развие потенциала на истинския творец. Говорим си за Севера, музиката, изкуството, за кучетата и хората. И продължаваме да не я губим от поглед, защото знаем, че най-доброто от нея тепърва предстои.

 

Да започнем с повода за разговора ни – твое дело е новата визия на първото за сезона Nordic Soundscapes. Какво според теб е вдъхновението от северната култура и в частност скандинавската музика, кои са думите, с които би ги описала?

Скандинавската музика е безкрайна. Тя е като непознат, красив град, в който просто трябва да се загубиш, за да откриеш всички скрити съкровища. Все още ме изненадва, че самата музика е толкова страстна и наситена, честно не съм го очаквала от хора виреещи в такъв климат. Това е и нещото, което ме вдъхновява в нея. 

На какво мислиш се дължи нарастващата популярност на скандинавската култура у нас? Смяташ ли, че  е по-скоро припознаване или желание за бягство към нещо далечно и не толкова познато?

Не знам до колко е търсене на нещо далечно и непознато, защото в днешно време малко размиваме представите за граници и отдалеченост. Можем да сме навсякъде по света, дори и да не сме станали от дивана. Може би е припознаване?

Какъв най-често е звуковият фон, на който твориш?

Ще се придържам към тематиката и ще спомена само скандинавските музиканти.

Kasper Bjørk, Gus Gus, The Knife, Trentemøller, Fever Ray, Lykke Li и други, но общо взето се придържам към музика, която ми носи усещане за страст. Защото това е най-важното, когато се занимаваш с изкуство.

 

Как се зареждаш, когато стоиш пред белия лист и нямаш идея?

Най-често се занимавам с лудото си куче. Опитвам се да открадна от нейната неизчерпаема енергия, но и малко гледане на изкуство помага.Двете ти любими скандинавски парчета за момента?

Kasper Bjørk – Heaven & The Knife - Pass this on

 

И за финал – опиши ни селекцията си с няколко думи?

Началото на есента винаги ми е било много любимо. Толкова наситено от цветове, че сетивата ми избухват. Нещо такова се случва, когато слушам и скандинавска музика. Тя побира в себе си цялата есен на света. От свежите утрини, през приятно топлите дни и вечерите, в който мирише на презрели смокини затоплени от циганското лято. Опитах се да пресъздам малко от това и в този плейлист.

Слушай плейлиста на Елисавета тук: https://spoti.fi/2O4peex

 

 

ВИЖ повече за събитието Nordic Soundscapes тук: https://www.facebook.com/events/474021086413282/

ВИЖ повече от Елисавета тук: https://www.instagram.com/collage.ev.expo/

 

 

Календар

  • П
  • В
  • С
  • Ч
  • П
  • С
  • Н