СВЕТЛИНАТА КАТО КЪС РАЗКАЗМакар да е дипломиран оператор в НАТФИЗ, най-старата мечта на Лора Мушева е фотографията. Започва да снима още като малка в Казанлък, където е родена, преди да реши, че кинокамерата е средството, чрез което ще накара хората да полетят. Днес хвърчи между снимачната площадка и студиото, между непрестанното сменяне на ролите на фотограф, оператор, асистент-оператор и режисьор. За малко повече от пет години участва в създаването на над десет филма, режисира видеоклипове на изпълнители като Jeremy? и Southwick. И все пак първата ѝ любов остава фотографията - усещането да видиш слънчевия лъч в пространството и да запечаташ неговата ефимерна игра. А в последните три години е неразделна част от независимата продуцентска компания Four Elementz. 


НАЧАЛОТО

Много вярвам, че няма нищо случайно и всичко се случва с причина, която след време разбираш. Започнах като оператор. Професия, която не практикувам в истинския ѝ смисъл. Но пък тя ме доведе до мястото, където се намирам в момента. Светлината е основно изразно средство във всяко изображение, което виждаме. И така започнах със запечатване на моменти, които смятам за красиви или важни за мен по някакъв начин.СТУДИО VS. НА ТЕРЕН

Разликата между двете среди е в диалога. Когато снимам на терен, в повечето случай наблюдавам хората и търся освен емоция и красива светлина, която да използвам. Интересното на терен е, че винаги на локацията има още една микро среда, която никой не снима, защото тя е обикновено до или зад сета, който е подреден. Заставам там и чакам, докато не се появи някой, за да снимам. А в студио е много по-различно. Обикновено там влизаме с концепция. Ако нямаме такава, разговорите винаги ни водят определена емоция, която за мен е най-важна в един кадър.

ЖИВОТ КАТО НА КИНО

Работата ми като асистент-оператор беше част от първоначалния план. Беше интересен и полезен процес. Запознаваш се с колеги, наблюдаваш работата им и разбираш всъщност всеки департмънт как работи и колко усилия им коства. Вярвам, че това е най-добрият път за всеки, който иска да се занимава с кино. А режисурата винаги ми е била интересна. И то конкретно към видеоклипове и реклами. Обичам късите форми на разказ, да говоря с картини. Това мога да го постигна единствено в тези формати.

ИДЕИТЕ

Всяка идея идва с история преди това. А за да имаш история преди това, трябва просто да живееш и да наблюдаваш света около теб. Всичко е там.

РАЗЛИЧНИТЕ БЛЕНДИ НА ЖИТЕЙСКИТЕ СЪБИТИЯ

Оказа се, че имам периоди. Преди преобладаваше самотата в кадрите ми. Ръцете ми също бяха голяма част от “фотографския ми живот”. Имах две години, в които снимах само това. Това беше ежедневието ми. Аз и светът около мен. В момента снимам доста цветно и се появи и новата ми любов към автомобилната фотография.

ЛЮБИМИТЕ СЪВРЕМЕННИ ФОТОГРАФИ

Има много добри съвременни фотографи, много наистина. Но открай време любимите ми остават едни и същи: Антон Корбейн, Тод Хидо, Раян Макгинли, Уилям Егълстън. Винаги ще ме вдъхновяват.ПОЧИВКАТА

Почивам си вкъщи. С приятеля ми, кучето и котето. Това е най-хубавото място за мен. С риболова не сме се срещали отдавна, защото все не остава време за това.

Повече от Лора Мушева можете да видите на instagram.com/loramusheva/
Календар

  • П
  • В
  • С
  • Ч
  • П
  • С
  • Н