WHISPER MAGIC DUO - ПРИКАЗКА ЗА ПИАНО И ВИБРАФОНЕдин нов, вълшебен и необичаен дует - “Whisper MagicDuo” очаква своята световна премиера в София след седмица. Пиано и вибрафон - два инструмента, които разговарят нежно, сякаш шепнейки стари и нови джаз истроии, ще завладеят ушите и душите на публиката на 30 октомври от 20:00 ч в София Лайв Клуб - това са Джовани Мирабаси и Христос Рафалидес. Те обещават уникално акустично преживяване, изпълнено със средиземноморска страст и нежна лиричност. Щастливи от свиренето заедно, те разказват за общия си културен бекграунд, за първите си музикални спомени, за вдъхновенията в музиката.

 

Вие сте виртуозни изпълнители, които се изявяват на различни континенти, къде се запознахте и кога решихте да сформите Whisper Magic Duo?

Дж. М.: Запозна ни моят басист - Джанлука Ренци. След това имахме възможност да концертираме из Европа с моята група “No Way Out” и някак естествено започнахме да свирим като дует. 

Хр. Р.: Срещнахме се преди 4 години, запозна ни Джанлука Ренци, басист, който свиреше и с двама ни. Джовани ме покани да свиря с триото му в Париж и след този концрет всичко се отприщи.   

Какво ви привлече у другия в личен и артистичен план?

Дж. М.: Христос е много мил човек и великолепен музикант. Забавляваме се, свирейки заедно.. И разбира се, имаме доста общ бекграунд и двамата слушаме едни и същи изпълнители.

 Хр. Р.: И двамата сме средиземноморски хора и това много ни сближава. Съзнателно или несъзнателно ние пресяваме всичко през своя културен бекграунд. Аз съм грък, а Джовани е италианец, което означава, че носим “драма и лиризъм” по подразбиране у себе си. Съотнесено в музиката това е “напрежение и освобождаване”  - елемент, който ни поддържа свежи и е същностен за създаването на музика.Как бихте описали своята музика в три думи?

Дж. М.: Съвременен акустичен джаз.

Хр. Р.: Мелодична, нежна, интелигентна.

Помните ли първия си музикален спомен от детството?

Хр. Р.: Помня, че всеки път, когато някой засвирваше на някакъв инструмент, аз затаявах дъх, нямаше значение каква музика свиреше или на какъв инструмент, аз бях екзалтиран, че откривах своята страст.

Дж. М.: В къщата на родителите ми слушахме доста различна музика - опера, поп, джаз, италиански песни..Баща ми беше любител, свиреше на пиано, китара, акордеон.

 

Кога разбрахте, че ще се занимавате професионално с музика?

Дж.М.: Реших го когато бях на 10. Слушах плоча на Джон Коултрейн - Live at Birdland. Тази музика бе толкова завладяваща и интензивна, че поисках да съм част от нея, макар че не разбирах нищо от това, което свиреше бандата.

Хр. Р.: Още от дете го знаех- не си и помислях, че бих могъл да стана нещо друго. Слава Богу, че родителите ми ме подкрепяха в юношеските ми години и после като се преместих в САЩ да уча джаз.Как композирате своята музика? Сънувате ли музика?

Дж.М.: Лично аз винаги съм с музика в главата. Откакто се помня, винаги музиката е с мен, понякога я преодолявам, друг път я оставям да надделее...

Хр.Р.: За съжаление не сънувам, Но композирането е забавен процес. Не можеш да контролираш вдъхновението. Това, което можеш да сториш, е да си нащрек и и като усетиш, че нещо се задава да си готов да го уловиш. Смятам, че композирането е голямо предизвикателство, но в същото време е и много удовлетворяващо.

 

Кой артист е оказал най-силно въздействие върху вас?

Дж.М.: Бил Еванс и Алдо Чичолини.

Хр.Р.: Много артисти са оказали въздействие върху мен и моя начин на свирене. Понякога се вдъхновявам и от творба на някой писател, актьор или художник. Разбира се, през годините съм отделил много време в слушане на големите джаз вибрафонисти и мисля, че те са оказали най-силно въздействие върху мен.

 

Какво ви вдъхновява като артисти и в личен план?

Дж.М.: Простите неща, много, от които понякога игнорираме ежедневно.

Хр.Р.: Вдъхновявам се, когато слушам музика на живо. В Ню Йорк  има много възможности за избор ежедневно.
Понякога вдъхновението е свързано с емоция и тогава нещата стават много интересни!

Какво ви прави щастливи освен музиката, разбира се?

Дж.М.: Семейството ми, също така и втората ми страст след музиката - готвенето.  И то лежи върху същата идея - споделяне на сетивен опит, основан на любовта и пряко свързан с оцеляването.

Хр.Р.: Приятелите и семейството ми, хубавата храна и вино, леко и непринудено, като неделна утрин!

 

Кой е най-важният урок, научен от вас до този момент?

Дж.М.: Помисли винаги два пъти за някои хора, които приемаш за даденост.

Хр.Р.: Бъди себе си, колкото повече остарявам, толкова по-добре разбирам това.

 

Кой беше концертът, който посетихте наскоро и ви е въздействал най-силно?

Дж.М.:Трудно е да отговоря, всички концерти са уникални по същността си. Пазя силни и съкровени спомени за тях - като например когато свирих в Южна Корея пред 8000 души екзалтирана публика, докато валеше на сцената и беше тъмно, защото светлините не работеха, заради дъжда.

Хр.Р.: Първият джаз концерт, който видях през 1992 г в един клуб в Милос в Солун  с Били Кобъм на ударни и Джордж Кейбълс на пиано. Този концерт промени живота ми.

 

Какво да очаква българската публика на концерта ви на 30 октомври?
Какво сте подготвили като Whisper Magic Duo?

Дж.М.: Ще изсвирим няколно авторски пиеси и няколко стандарта. Надяваме се публиката да се наслади на музиката, толкова колкото ние, докато я изпълняваме.

Хр.Р.: Това, което мога да кажа е, че публиката ще е добри ръце - ще я отведем на едно пътуване, което ще й хареса. Репертоарът ни е много богат от авторски композиции, през “Great American Song Book” до Стиви Уондър и дори гръцки трационни мелодии.

 

Билети за концерта на “Whisper Duo” - Giovanni Mirabassi & Christos Rafalides може да намерите онлайн на https://event.gg/10287/ и на http://jazz-plus.com

 Календар

  • П
  • В
  • С
  • Ч
  • П
  • С
  • Н