Забирените

Океанът на поклонниците на бирата e безбрежен, но това не значи, че трябва да притъпим любопитството си и да не го изследваме. Затова потърсихме характерни персонажи и им зададохме няколко базови въпроса.ЕСТЕТЪТ

Петър Чухов е едно от най-разпознаваемите лица на съвременната българска поезия. Любител на кратките стихотворни форми и музикант в редица групи.


В ДНИТЕ НА НЕГОВИЯ ЖИВОТ

Рядко пия сам, освен ако съм в чужбина и искам да изпробвам нови видове, а няма с кого да ги споделя. Иначе винаги, когато се срещам с хора в неформална обстановка, пия бира, което значи почти всеки ден. Друг алкохол почти не пия.

#КОИ ПО-ТОЧНО

На първо място слагам тези със силен хмелен вкус и аромат – пейл ейл и индия пейл ейл, те обикновено са английски и американски. Почти до тях – портър и стаут, като до английските и ирландските бих сложил балтийските. Харесвам също вайс бирите като предпочитам баварските, макар че и белгийските версии не са лоши. Но понякога и една или две тип пилзенски, чешки или немски, биха ми дошли добре, особено в жегите, макар че по принцип ги пренебрегвам.

ВЪЗХОДЪТ НА КРАФТ БИРИТЕ

За радост се оказа, че добрата бира има достатъчно почитатели, които да обезпечат в една или друга степен съществуването на малките пивоварни. От известно време стана модно дори домашното варене на бира, има хора, които си търсят качествени суровини и експериментират, като резултатите понякога са доста приятни. Най-важното е, че се създаде бирена култура в България и все повече хора търсят истинската напитка, а не безвкусния, безполезен, дори вреден продукт на огромните концерни, които изкупиха основните марки и у нас.

ПЪТЕВОДИТЕЛ НА ХМЕЛЕНИЯ ТУРИСТ

Вече в немалко градове в България, както и отдавна на повечето места в чужбина, има малки пивоварни, които произвеждат различни от вездесъщия „лагер” видове бира – нефилтрирани, непастьоризирани, неконсервирани, те се предлагат в техните магазини, към които често има и пъбове, а и на други места в региона, дори и в цялата страна, разбира се, колкото по-далеч от мястото на производство, толкова по-обработени и лишени донякъде от вкусовото богатство и полезността си. Моят съвет е да се търсят и посещават изворите – там, където бирата току-що е изтекла от казаните и се съхранява не повече от 2-3 дена. В България такива малки пивоварни има в София, Пловдив, Варна, Бургас, Сливен, Пазарджик, Ловеч, Русе, Перущица, може би и още някъде, сега не мога да се сетя.

СТИХОТВОРЕНИЕ ЗА ДЪЖД И БИРА

летен порой
стискам плика с бутилките
като удавник – сламкаЕКСПЕРТЪТ

Людмил Фотев e автор на книгата „Езикът на бирата” (2009), международен бирен съдия, работи в БНР като автор и водещ на „Джаз+” от 1993 до днес и на музикалния стрийм „Дуенде” от 2012 досега.


В ДНИТЕ НА НЕГОВИЯ ЖИВОТ

Бирата е повод за срещи, разговори, обмени на идеи с приятели и колеги. Като употреба – доста умерено, до литър дневно максимум.

#КОИ ПО-ТОЧНО

Никога не бих отказал трапистка или истински бленд от ламбици. И всяко откритие.

КЛЮЧОВИ МОМЕНТИ В ИСТОРИЯТА НА БИРАТА

Съвпадат с еволюцията на човека – седентаризацията на номадите, Асиро-Вавилония и Древен Египет, Средновековието, индустриалната революция (почти едновременното развитие на ЖП транспорта, хладилната техника и откритията на Пастьор) и дигиталната епоха. Бирата е била от малкото възможни начини за предпазване от епидемии. А в момента е напитката, която дава на хазната най-много като акциз, преки и непреки данъци.

НАВЛИЗАНЕТО В БЪЛГАРИЯ

Съвпада с Възраждането и се „демократизира“ с възхода на Третото българско царство.

ПЪТЕВОДИТЕЛ НА ХМЕЛЕНИЯ ТУРИСТ

Всеки да се оглежда и ослушва около мястото, където е или ще бъде. Ако имат възможност да пътуват – най-големи открития биха направили на Salone del gusto – Торино, стига да се потвърдят датите през септември.ПИОНЕРЪТ

Преди време някой извънредно точно описва Любомир Чонос като craft beer evangelist. Все пак той и съпругата му Антония създават бара Kanaal, който постави началото на крафт бирената култура в страната.


В ДНИТЕ НА НЕГОВИЯ ЖИВОТ

Бирата присъства в живота ми от сутрин до вечер. Това, разбира се, не означава, че започвам деня с бира вместо с кафе. Пия доста по-малко, отколкото хората си представят.

ВЪЗХОДЪТ НА КРАФТ БИРИТЕ

През 2011 г., когато започвахме, на практика нямаше нищо, а колеги в бранша даже леко ни се смееха на тия непознати бири по 5 лева. Началните 1-2 години си бяха самотно начинание, докато започнаха да се появяват първите локални пивоварни и други колеги-търговци и вносители, с които да обясняваме за „различната бира”. Сега средата е супер променена, съществуват около 15 локални крафт пивоварни и брандове, а хубави бири има дори в супермаркета. На последния ни рожден ден присъствах на епичен момент... В 10 сутринта 10 човека на бара пиеха наливен Cantillon Rose de Gambrinus – колаборацията ни със Sofia Electric 9% DIPA, която стигна до Сингапур. Преди седмица успешно мина и първото издание на най-големия крафт бирен фестивал на Балканите – Balkan Beer Bash, който организирахме заедно с приятелите ни от 100Beers.

ИСТОРИЧЕСКОТО ЗНАЧЕНИЕ

Все повече хора обръщат внимание на храната, която консумират – къде, как, от кого е произведена. Крафт бирената революция, осъзнато или не, провокира развитието на всякакви занаятчийски производства, без значение дали става дума за бира, хляб или лютеница, например.

ПЪТЕВОДИТЕЛ НА ХМЕЛЕНИЯ ТУРИСТ

Да опитва от бирите на локалните крафт пивоварни.

ТЕНДЕНЦИИТЕ

По света – силен възход на лагерните и безалкохолните бири. У нас съвсем осезателно се забелязва повишаване на качествено произведени бири. Появи се първата професионална кенираща машина в крафт пивоварна, местни бири вече намират път към пазарите в Западна Европа.КОЛЕКЦИОНЕРЪТ

Огнян Аспарухов е учител по физкултура, който преди 15 години започва да колекционира подложки за бира. Днес те са повече от 25 хиляди. Основател е на Обществото на колекционерите на бирени артикули в България.


В ДНИТЕ НА НЕГОВИЯ ЖИВОТ

Няма ден, в който поне два пъти бирата да не присъства в хранителния ми режим – обикновено на обяд и на вечеря. Всъщност тъй като не пия вода, бирата я замества. Но всичко е балансирано – без прекаляване.

#КОИ ПО-ТОЧНО

От 3-4 години любимият ми стил е India Pale Ale, заедно с неговите безброй разклонения. Но истината е, че човек не може да пие само крафт бира. Всъщност обичам повечето от наложилите се стилове с малки изключения, но пък съм склонен и на тях да дам шанс. Най-много обичам белгийските бири – в цялото им огромно многообразие.

ВЪЗХОДЪТ НА КРАФТ БИРИТЕ

Не се сещам за подобен разцвет в никой отрасъл от хранително-вкусовата промишленост. Ние сме свидетели как домашни пивовари след само 2-3 години експерименти се престрашават и успяват да започнат собствено производство, въпреки огромните бюрократични спънки на всевъзможни институции.

НАРЪЧНИК НА ЕНТУСИАСТА

По-незапознатите биха могли да ползват приложенията RateBeer, Beer Advocate и Untapped, където много детайлно са описани всички възможни бири и се публикуват отзиви.
Всъщност има и по-лесен начин – на едноименната страница на Общество на колекционерите на бирени артикули в България във Фейсбук. Там винаги отразяваме новостите в бранша и няма начин човек да пропусне нещо, което си заслужава.
ОБЩЕСТВОТО НА КОЛЕКЦИОНЕРИТЕ

Основахме го на 7 юни 2014 г. година в Трявна. В момента сме около 30 души. От няколко години сме член на Световната колекционерска организация Brewery Collectibles World Convention. Обединява ни любовта към бирата и всичко, свързано с нея. Предмет на нашите колекции са етикетите, капачките, подложките, чашите, бутилките, кеновете, отварачките и други подобни. Всеки месец организираме локални сбирки, най-често в София. Веднъж в годината организираме голяма национална среща, на която ни гостуват много наши колеги от други държави. Посещаваме често такива сбирки в чужбина.

ЛОВЦИ НА АРТЕФАКТИ

В последно време колекциите на повечето колеги нараснаха много и всички сега сме вперили поглед основно върху артефакти от историята на българската бира. Това става изключително трудно напоследък. Нашите колекции превъзхождат музейните сбирки на самите пивоварни, но далеч не са пълни. По тази причина непрекъснато следим обявите в сайтовете за продажби, антиквариатите и от време на време – битака в София. Все по-рядко обаче изпадат ценни придобивки. В Обществото сме приятели и винаги, когато изскочи нещо, което би могло да е от полза за някоя колекция, не се колебаем. Грижим се един за друг, подаряваме си, разменяме. При нас е много рядко явление някой да продава нещо. Винаги предпочитаме да си доставим удоволствие един на друг, защото знаем какво е чувството да се сдобиеш с нещо, което нямаш, и си търсил безуспешно.


Календар

  • П
  • В
  • С
  • Ч
  • П
  • С
  • Н