Пространства Бургас Към рубрика

НА ГОСТИ НА ФЕРМАТА BIOTIFULФерма Biotiful е място за хора, които ценят непреходните неща и пазят мили спомени от миналото, когато всичко беше по-просто, но по-истинско - когато децата играеха по цял ден навън с пръчки, камъни и слама, късаха ябълките директно от дървото, бършеха ги в блузата и директно ги захапваха, когато имаше възможност да поседиш мълчаливо загледан в изобилието на природата, да ѝ се възхитиш и да ѝ благодариш. Biotiful е създадена с идеята да върне поне малка част от това време за съвременния човек.
КАКВО ВИ МОТИВИРА ДА СЪЗДАТЕТЕ ФЕРМАТА BIOTIFUL?
В живота си правим това, което правим във фермата. Така отглеждаме нашите деца – в близък контакт с природата, свободни, играещи, изцапани, но и носещи отговорност. Така ги обучаваме – като следваме интересите им, като отговаряме на въпросите им, като само леко им насочваме вниманието към всички интересни неща от света. Така се храним – с чиста, естествена храна. Фермата е нашата възможност да извадим своята същност наяве. Художниците рисуват картини, писателите пишат книги, ние - фермерстваме.ОРГАНИЗИРАЛИ СТЕ ЖИВОТА ВЪВ ФЕРМАТА ВЪРХУ МЕТОДА НА ПЕРМОКУЛТУРАТА. КАКВО ТРЯБВА ДА ЗНАЕМ ЗА НЕЯ?
Пермакултурата не е земеделски метод, а начин на живот. Най-важното от нейната философия е идеята да връщаме обратно. Не можеш само да вземаш и да използваш, без да се замисляш, че това рано или късно ще свърши. Пермакултура идва от перманентен, постоянен, което означава, че ако ти днес се погрижиш отговорно и разумно за ресурсите, с които разполагаш, ще имаш и утре. Конвенционалното земеделие не прави това. Обществото не го прави. Приличаме на някой спечелил един милион от лотарията, който след 5 години няма нищо.ЗАЩО Е ВАЖНО ЗА СЪВРЕМЕННИЯ ЧОВЕК ДА СЕ ХРАНИ ЗДРАВОСЛОВНО?
Защото това означава да поемеш отговорност. Искаме да направим максималното днес, така че утре да не ни се налага да бъдем спасявани от други хора. Освен всичко друго, истинската храна дава съвсем друг вкус към живота – пълноценен, автентичен, докосващ всички сетива...КАК СИ ПРЕДСТАВЯТЕ ХРАНАТА НА БЪДЕЩЕТО?
Храната на бъдещето ще е храната от миналото - възможно най-близо до естественото си състояние, расла при естествени биологични условия. За растенията това е здравата, жива почва, пълна с бактерии и микроорганизми, за месото и животинските продукти - това са пасищата със зелена трева. Индустриалната епоха превърна земеделието и животновъдството във фабрики с единствената цел да бълват количество без значение от качеството. Това няма да се промени, но ще се появят и алтернативи за онези, които търсят качество. Ние сме такава алтернатива. Не сме единствени и ще ставаме все повече.КОИ ПРОДУКТИ ТРЯБВА ДА ВКЛЮЧИМ В МЕНЮТО СИ В ПРЕДСТОЯЩИЯ СЕЗОН?
Природата има ритъм, който се следва от всички живи същества. Нашите предци са се хранили сезонно, според това, което природата предлага през цялата година. Храните в сезон не само имат по-добър вкус, те съдържат и веществата, от които организмът ни има нужда точно през това време на годината. Есента е най-плодородният сезон в природата. Тогава изобилстват плодовете и зеленчуците с висока захарност. Това е сезонът на сочните сладки плодове, зелевите и тиквата – редно е да включим именно тях в менюто си.КАКВО ДА ОЧАКВАМЕ В ПРОГРАМАТА НА ФЕРМАТА ТАЗИ ЕСЕН?
През есента във фермата приготвяме зимнина. Палим огън на двора и варим лютеници, сладка, сосове и сиропи. Тази година ще обвържем детската програма, която започва през септември (всяка събота в продължение на два месеца) с приготвянето на зимнината и ще включим и децата в тези дейности. В приготвянето на зимнина има невероятно усещане за споделеност и общи усилия с вкусен резултат накрая. Има някаква магия в това да затвориш част от лятото в буркан, а с него и спомените за безгрижно детство и весели игри навън. Включвайки децата в тези есенни дейности, искаме да ги направим част от едни позабравени традиции, които не бива да се губят през годините и се надяваме децата да се впечатлят и да ги съхранят в себе си за бъдещето.

БУРГАС, СЕЛО АТИЯ
BIOTIFULFARM.BG
FACEBOOK/BIOTIFULFARM


Календар

  • П
  • В
  • С
  • Ч
  • П
  • С
  • Н