Пространства София Към рубрика

ЛАКОМНИКЪ

 
Ако сте от онези лакомници, които са представители на най-доброто в смисъла на думата, то заведението за хранене и магазин с името Лакомникъ ще се услади на сърцето, небцето и душата ви. Ще го подушите по благоуханието на ул. “Сердика” 12. Намира се в най-старата част на София, в квартала, който навремето е изпълван от търговски улици, магазини и домове на богати местни търговци. 
Самият дом на “Лакомникъ” е една от първите къщи в района, строена с все още новите за края на 20-те години бетон и цимент. И до днес мнозина я помнят под името Търговска палата “Мусала”. Новите й собственици неслучайно изравят архивни снимки и чертежи, за да възстановят блясъка от миналото, защото с годините той е поизчезнал, но не е напълно загубен. Запазват архитектурния облик на помещението, реставрират фасадата, като връщат нейния красив първоначален облик. Точно пред входа ще ви направи впечатление голямото парче стъкло, което лежи на тротоара. Там е бил отворът на шахтата за зареждане на въглища, а днес е прозорец, който буквално и преносно хвърля светлина върху онова, което се случва в кухнята под земята. 
 
 
 
Щом прекрачите прага, ще ви посрещне топла обстановка с кокетно разположени масички за хранене, бели тухлени стени и голямо пано с тайната вечеря, само че с животни в главните роли. Автор на рисунките по витрината е Ивелина Иванова, която прави и изображенията на втория етаж. Към него ще ви отведе масивното дървено стълбище, което също е реставрирано в автентичния си вид. Там освен още места за хранене има оставено и пространство за мека мебел, камина, сладки приказки към сутрешното кафе или пък възстановяване на кръвното след обяд или вечеря.
 
 
 
Основното, разбира се, е храната. Сутрин има апетитен избор от кроасани, кишове, сандвичи и фрешове, приготвени на място. За следващия период от деня се правят няколко ястия, които се определят според сезона и наличните пресни продукти с винаги доказан натурален произход и събрани от различни фермери и производители. Братя Хлебари правят специален асортимент, който може да откриете само в “Лакомникъ”. Вечер действа основното меню, в което има и ароматно приготвени меса, както и месни плата с колбаси, с които да правите компания на избора си от винената листа.
 
 
Няма замразени продукти и всичко, с което се готви в кухнята, може да откриете на щанда - от солта, през зехтина, сирената, маслото, брашното, та чак до зеленчуците и месото. Концепцията е да не се изхвърлят продукти, а всичко да се използва за продажба или готвене с минимално количество отпадък. В менюто се запазват специалитетите, които могат да се готвят целогодишно, а останалото зависи от наличната продукция за сезона и деня. Един истински малък, светъл, уютен и много, много ароматен рай за всеки лакомник. 
 
ул. “Сердика” 12
02 950 6443

 

 

Календар

  • П
  • В
  • С
  • Ч
  • П
  • С
  • Н