Пространства София Към рубрика

КАФЕ ОТ ФАБРИКАТА

Да минеш под дъгата вече има съвсем друго значение, откакто София си има Фабрика Дъга”. Тук денят започва и приключва с една идея повече позитивна енергия и усмивки. И тъй като през февруари се фокусираме все повече върху добрите топли местенца, където можем да се сгушим за една добра чаша кафе, нямаше как да пропуснем фабриката, където отношението към този вид напитка е специално. Кофеинът съвсем не е единствената му отличителна съставка. С бариста на “Фабрика Дъга” Кирил Кирилов разговаряме и за другите му важни белези като произход, изпичане, вкус, обем и добавки.

 

Кога и къде започнахте да се занимавате по-задълбочено с кафе?
Преди 6 години, попадайки на бариста курс в пекарната "Dabov Specialty Coffee" (тогава "My Gourmet Coffee”). Тогава осъзнах, че кафето е специално само по себе си. Това мигновено го направи част от моя живот. Много скоро след този курс, някак съвсем естествено се присъединих към екипа на "Dabov Specialty Coffee". Само след месец вече бях главен бариста, навлизайки все по-дълбоко в света на специалните кафета, където от значение е отглеждането, внимателният подбор, изпичането и най-вече приготвянето на омагьосваща и запомняща се напитка.

 


Умеете ли да преценяте характера на хората според кафето, което предпочитат?

Добрият бариста умее да прецени характера на различните клиенти според кафето. За мен по-важното е бариста да предложи подходящо кафе според характера, стила и настроението на човека срещу него. Разбира се, психологията е неразделна част от тази професия. Да речем, ако във “Фабрика Дъга” дойде клиент, който видимо бърза, ще предложим еспресо или напитка производна на еспресо. Когато имаме клиент с повече свободно време, можем с помощта на няколко въпроса да разберем какво търси в кафето и да му приготвим напитката, от която има нужда.

 

Какво е кафето, което предпочиташ за отделните части на деня?
Сутрин обичам да комбинирам еспресо и различен метод за филтрация. Защото сутрин можем да си позволим повече кофеин. За по-късните часове - определено късо еспресо, капучино или макиато. За мен най-важното е кафето, което пия, да бъде приготвено с много любов и отношение.

 

 

Помните ли първото си кафе в живота?
Първото различно и много вкусно кафе, което опитах, беше еспресо бленд. През 2010 година в една пекарна в София ми приготвиха еспресо, което помня и до днес като вкус. Вкусът беше кремообразен, сочен и продължителен, с нотки на ядки, млечен шоколад и сушени плодове. Така кафето започна да тече във вените ми.

 

Коя е основната грешка, която хората масово правят у нас в избора на кафе?
Важно е да има повече пекарни, които да се конкурират в доставянето, изпичането и предлагането на много добри и специални кафета. Само така хората ще имат възможност да се докоснат до истинския свят на кафето, такъв какъвто трябва да бъде. С аромат и вкус на прясно изпечено кафе. Неправилно е хората масово да се доверяват на рекламите и това, в което някой друг се опитва да ги убеди. Кафето е наслада, която човек сам трябва да реши как, къде и кой да му приготви.

 

 

Фабрика Дъга

София, ул. Веслец 10

FB/fabrikadaga

 

снимки за "Виж! София": Георги Величков

 

 

Календар

  • П
  • В
  • С
  • Ч
  • П
  • С
  • Н