Пространства София Към рубрика

CHUCKY'S

Ако и кафето си имаше своя церемония, подобно на чаят, то едни от нейните познавачи в София ще откриете в Chucky's. Малкото заведение на ул. "Христо Белчев”, което вече си има близнак в "Манастирски ливади” (за него ще разкажем в друг брой), е магнит за все повече последователи на тази сравнително нова за България "религия", в която кафето е не просто топла напитка, а цял ритуал и начин на мислене. Тук ще откриете аромати и зърна, които са специално подбрани и идват от различни точки на света, а освен това се изпичат на място. А как след това кафето ще попадне близо до вкуса и обонянието ви зависи от екстракцията. Може да избирате от еспресо до различни начини на филтрация като френска преса, Хемекс, V60 и вакуум кана. За това истинско кофеиново приключение си поговорихме повече с един от основателите на Chucky's Иван Чавдаров.

 

Кога и как започна вашето кофеиново приключение? С какво се занимавахте преди това?
Да бъда честен - беше в момента, в който отворихме Chucky’s. Работил съм като бариста, но не на това ниво, на което съм в момента. Работил съм какво ли не - от бояджия до творчески директор в рекламна агенция… В чужбина всичко се работи.

Какво прави кафето в Chucky's по-специално от това в обикновените кафенета?
Всичко. Като започнем от избора на повече от един вид кафе, начина на печене, професионалното му приготвяне и свършим с атмосферата, в която да го изпиете.

 

 

 

Вие с какво кафе започвате деня и как бихте подредили видовете кафе според частта от денонощието, в която се пият?
Колкото и да е странно аз сутрин кафе не пия или поне го нямам като нещо задължително. Но, ако трябва да ги подредя, ще бъде така: Започване на деня с еспресо, след това на обяд голяма чаша филтър кафе и завършване с капучино. Кафето е продукт, който трябва да се консумира с граници. Много е неприятно да предозираш с кафе.

Какво според вас промени отношението на хората в София към пиенето на кафе?
Същото, което промени отношението на хората в посока здравословно хранене. Изживяваме ерата на био-органик-гурме продуктите, а в това число влиза и кафето. В Chucky’s по-голямата част от кафета са със сертификат за био продукт, макар това да не е критерий за добро кафе.

 

на снимката: Никола
 

Какво кафе взимате със себе си, когато сте на път и къде кафето ви се е услаждало най-много?
Кафе със себе си не взимам с идеята, че там, където отивам, ще намеря хубаво кафе. Във всеки голям европейски град има места с невероятни кафета, но засега мястото с най-добро кафе, което съм пил, е Атина. В момента там има ренесанс на кафето.

 

Chucky's

София, ул. "Христо Белчев" 26

facebook.com/chuckyscoffeehouse

chuckys.bg

 

 

снимки за "Виж! София": Георги Величков

 

Календар

  • П
  • В
  • С
  • Ч
  • П
  • С
  • Н