Пространства София Към рубрика

НА ФОКУС: ФОТО ЗОНАНяма да е твърде пресилено да се каже, че снимките станаха новият език за комуникация в социалните мрежи.

Вече не си разказваме с дълги изречения къде сме били, какво ни се е случило. Няколко кадъра в Инстаграм или Фейсбук заместват словото. И в това няма нищо странно и необичайно. Крайната цел е да разменяме информация помежду си. А както твърди китайската поговорка - една картина разказва повече от хиляда думи.
Снимката безспорно носи повече информация и изисква по-малко усилия - вече всеки телефон има достатъчно добра камера, която винаги е в джоба ни. Но също както лексикалните елементи могат да бъдат подредени добре или зле, поетично или канцеларски, така и визуалните елементи могат да грабват окото на зрителя или да го оставят безразличен, та дори и отегчен. Както текстът има своите изразни средства - словесни обрати, метафори, прилагателни и ритъм в изреченията, така и снимките имат своите изразни средства - светлината, композицията, гледната точка, мащабът, перспективата и цветната хармония.Когато поставяме фокусът в едни елементи от кадъра, а други оставяме извън полето на фокус, ние всъщност казваме на зрителя кое в историята е по-важно и кое е по-малко важно.
Овладяването на изразните средства във фотографията е не по-малко важно от владеенето на словесните изразни средства. То прави нашите снимки по-интересни за зрителя, по-лесни за възприемане от публиката.
Да се научим да се изразяваме красиво на фотографски език не е особено трудно.
Студио "Фото Зона" вече 15 години организира фотографски курсове с практическа насоченост. Лектор е Георги Величков, един от създателите на най-големия български фотографски портал и съавтор на книгата "На Фокус - как да правим по-добри снимки". Георги има десетки награди за фотография в български и международни конкурси, автор е на два мултимедийни диска с пейзажни фотографии от България, има няколко самостоятелни и участие в над 50 колективни изложби. Със свои колеги е организирал десетки фотопленери, работилници и семинари в страната и извън страната.

Повече информация за курсовете по фотография можете да намерите на адрес
http://fotozona.bg
1000@mail.bg
или 0896674355


Календар

  • П
  • В
  • С
  • Ч
  • П
  • С
  • Н