Пространства София Към рубрика

FRENCH 75

 

Ако се намирате нейде из дебрите на онази по-стара част на София под “Дондуков”, край минералната вода и Дома на киното, вероятно вече ви е направило впечатление заформящото се каре от нови симпатични местенца, които неусетно изникват в района. Няма как да подминете бар French 75 на кьошето между улиците “Сердика” и “Цар Симеон”. Тук атмосферата е пропита с духа на онази Стара София от по-добрите години на този квартал. В къщата умишлено е запазена голяма част от оригиналния градеж, а автентичния таван тип пруски свод е запазена марка на заведението. Освен това барът е и достоен наследник на култова за времето си кръчма от годините, когато в цяла София ресторантите са се брояли на пръсти. Арсеналът зад бара е силен, а има и доста добра програма от гостуващи диджеи, които някак естествено се вливат в питието ви и ви завъртат не само главата, но и краката в леки, сладки стъпки. Повече за харизмата на бара си поговорихме с основателката на French 75 Елица.

 

 

Разкажете ни за мястото. Как открихте дома на French 75?

Както се случват готините неща – съвсем случайно. Но случайностите само дотук. French 75  е плод на доста размисъл, опит и любов към бара като пространство и работата в него. Също и желание да създадем едно истинско, семпло и приятелско място. Радвам се, когато хората го припознават като „свое„ и стават част от атмосферата и живота в този бар.

 

Как започвате деня в бара и как обикновено го приключвате?

Започваме с кафе, а приключваме с текила. Шегувам се. Всъщност стартираме в 10 сутринта с кафе и вестник и продължаваме до 2 през нощта, а понякога и до сутринта, с готина музика и питиета.

 

 

Какво означава името?

Името идва от едноименния коктейл “Френч 75”, който пък от своя страна носи името на легендарното оръжие от Първата световна война. Ефектът от създадената в парижки бар напитка хората оприличават по сила с удар от въпросното оръдие. Та бар French 75 е нашият точен изстрел в целта.

 

 

Как подбирате музикалната си програма?

Имаме любими артисти, които често гостуват петък и събота, а от скоро и през седмицата. Една вечер в месеца посвещаваме на изпълнения на живо. В бара звучи най-вече диско, фънк, суинг, джаз, реге. Какво и кога се случва можете да прочетете от нашата месечна програма.

 

Какво е усещането в квартала на French 75?

Районът е една от най-красивите, но доста подценени части на града, според мен. Има история, атмосфера, красива архитектура и колорит по много. Ние от French 75 намерихме точното си място тук и се чувстваме доста уютно. Надявам се повече хора да включат квартала в обичайния си маршрут за разходки, пък защо не и за нощен живот. Дано дойдат по-добри времена за Стара София. Ще се радвам, ако ние допринесем за това.

 

ул. "Сердика" 28
facebook: French75
 
снимки: Радина Ганчева
 

 

Календар

  • П
  • В
  • С
  • Ч
  • П
  • С
  • Н