Пространства София Към рубрика

JUST SMILE


д-р Владислава Ганева

Казват, че ако всяка сутрин си наложиш навик да отделяш поне 5 минути с усмивка пред огледалото, ще положиш основите на един много по-щастлив и позитивен поглед към деня, седмицата, годината, а защо не и живота като цяло. Усмивката е като вълшебен ключ не само към вътрешното, но и заобикалящото ни щастие и дори най-намусените хора понякога се предават пред нея. Затова е добре да сияе - за още по-силен ефект. Точно тази усмивка е и основна цел в The Smile Company - модерната дентална клиника, която предлага съвременно лечение и профилактика за здравето на това наше “бижу”. В нея, освен модерна апаратура и приятна атмосфера, можем да разчитаме и на индивидуалното професионално отношение на тримата зъболекари, за които усмивката е нещо повече от техен професионален специалитет.


Представете се накратко.


- Казвам се Деница Донева (ДД) и съм лекар по дентална медицина.

- Казвам се Йордан Кирчев (ЙК). На 28 години съм, родом от град Свищов, а от 3 години работя като лекар по дентална медицина в стоматологична клиника The Smile Company.

- Казвам се Владислава Ганева (ВГ). Завърших Националната природо-математическа гимназия  с профил химия, а дипломата си на дентален лекар получих от Медицински университет, София. За мен любовта към науката и артистичността се преплетоха естествено и определиха избора ми на професия. Началото на професионалния ми път съвпадна със създаването на The Smile Company - клиника, съставена от млади лекари с отлична академична, теоритична и професионална подготовка, чийто отличителен стил  на работа е професионалната грижа за пациента и непрекъснатата допълнителна професионална квалификация. През месец април бях лектор във „Форум бременност и детско здраве 2019г.“, в коjто разгледахме темата за денталната грижа при бременните и манипулациите, които са целесъобразни през този период. В ежедневната ми работа най- голямо удоволствие ми носят естетичната стоматология, детската стоматология и профилактика.


д-р Йордан Кирчев

Как обикновено протича денят ви?   


ДД: Денят ми протича на работа и в грижа за малката ми дъщеричка.

ЙК: Закуска, кафе, усмивка, стремеж към предизвикване и създаване на чужди усмивки в клиниката, среща с приятели, спорт или релаксираща вечер вкъщи.

ВГ: Детят ми е изключително точно организиран. Започва много рано и завършва късно, а в работното време съм напълно отдадена на моите пациенти. Останалото си свободно време споделям с близките и приятелите си.


Какво е значението на усмивката? Приемате ли я като част от професионалните ви задължения?   


ДД: Усмивката носи послание за щастие и добронамереност, така че значението й е голямо. Приемам я като част от професионалните си задължения.

ЙК: Значението на усмивката е огромно. Тя отваря допълнителни врати и възможности. Приемам я като неразривна част от мен и живота ми, а не като професионално задължение.

ВГ: Усмивката е начин на комуникация. Чрез нея изразяваш добронамереност, откритост,  желание и готовност за подкрепа. Тя е израз на доверие. Като такава тя присъства в ежедневието ми във всеки един момент -  като вътрешно усещане, а не като професионално задължение.


Какво е да си специалист по усмивки?


ДД: Да си специалист по усмивки е привилегия. За мен е радост да работя тази професия.

ЙК: Това е да имаш способността да разкриеш на хората едно по-красиво тяхно Аз – усмихнато с нова доза самочувствие и позитивизъм.

ВГ: Денталният лекар помага на пациента да върне усмивката на лицето си, а с това да подобри съществено и качеството си на живот. Нашият труд и усилие дава основание на хората да  посрещат живота с усмивка, да бъдат по-здрави и по-уверени в себе си.


д-р Деница Донева

Какви са най-новите тенденции в професията ви?


ДД: Новите тенденции са свързани основно с дигитализирането на голям дял от нашата професия.

ЙК: Дигитализирането и навлизането на компютрите в множество етапи от работата ни.

ВГ: Стоматологията днес е устемена към дигитализацията. Към възможността да планираш и пресъздадеш крайният резултат на едно цялостно възстановително лечение още преди да си започнал работа. Към удобството да пренесеш информацията за всяка конструкция с помощта на сканиращо устройство, без да се налага да взимаш отпечатък и да успееш да я изработиш за кратко време, в рамките на часове.


Какъв е най-ценният универсален съвет за здрави зъби?


ДД: Най-ценният съвет за здрави зъби е: Мийте зъбите си два пъти дневно и ходете два пъти годишно на профилактични прегледи.

ЙК: Мийте ги редовно и посещавайте зъболекаря си поне веднъж на 6 месеца.

ВГ: Безспорно ранната профилактика. Към нея включваме както профилактиката срещу най-разпространените заболявания на зъбите - кариес и възпалението на венците и зъбозъдържащите структури, така и ранната профилактика на подредбата на зъбите и съотношенията между челюстите.


А най-често правените грешки при поддръжката на зъбите?


ДД: Най-честите грешки при поддръжката на зъбите е неправилната и агресивна техника за четкане на зъбите и използването на клечки за зъби.

ЙК: Неизползването на конци или прекомерен натиск с четката за зъби.

ВГ: Грешки е възможно да допуснем още в най-ранна възраст с неправилно детско меню, ранното въвеждане на плодови сокове и сладки храни-залъгалки, с неподходящата оралнохигиенна грижа, с присъствието на някои вредни навици, като смученето на палец или късното отделяне на детето от биберона. По- късно, когато вече отговаряме сами за себе си, отлагаме профилактичните си прегледи при зъболекарЯ и вярваме, че, когато се появи болка, тя ще премине от само себе си. А често посещаваме зъболекар твърде късно, когото са се натрупали повече проблеми.Трите минути остават ли закон?


ДД: Трите минути са закон, стига да е ефективен и методът на четкане.

ЙК: Разбира се!

ВГ: Правилото за трите минути е ориентировъчно единствено за работата ни с четката за зъби. Когато включим в почистването на зъбите и използването на междузъбен конец, интердентални четки или орален душ, времето, естествено, се увеличава.


Какво освен идеални зъби са нужни за идеалната усмивка?


ДД: За идеалната усмивка ,освен идеални зъби, са нужни и здрави венци, така че се грижете и за тях. Разбира се, идеалната усмивка трябва и да бъде от сърце.

ЙК: „Идеалните зъби” трябва да са такива за конкретния пациент. Няма универсална композиция от зъби, която да можем да приемем за идеална и да стои перфектно в устата на всеки. „Идеалните зъби” са перфектно съобразени с индивидуалността на конкретния пациент и са одобрени, както от лекаря по дентална медицина, така и от самия пациент.

ВГ: Човешката емоция, скрита зад нея, позитивизмът и действията, насочени към другите. Това прави усмивката ни идеална. Тя ни печели приятели. Усмивката е и визитката на човека, тя казва много, а в някои случай - всичко.

The Smile Company е в Park Center, на бул. Арсеналски 2, ет. 3

Календар

  • П
  • В
  • С
  • Ч
  • П
  • С
  • Н