Пространства София Към рубрика

Концепция за звук

 


Под покрива на Koncept Space се срещат няколко базови концепции, които вече три години успешно ни спестяват ходенето до три различни места, когато имаме три различни цели: богат избор от наливна бира, приятно място за работа, срещи и събития през деня, както и утоляване на музикалната жажда през нощта. Зад последното стои здрава основа, в която важната “носеща” конструкция е добрият звук. “Постигаме го със солидна инвестиция в озвучаване от британска аудио компания и специално изградена акустична среда в главната зала и пространството на предния бар”, казва основателят му Карел Роел. Фактът, че той е бащата на крафт бирата “Бял щърк”, обяснява и защо другият им основен коз са 20-те крана със силна селекция от наливни крафт бири от Европа и България, с които привличат и аудиторията с биролюбиви сърца.
 
Когато през 2019 г. Koncept Space отваря врати, музикалният фокус е върху минимъл хаус, но “постепенно започнахме да трупаме опит и с жива музика и разнообразен профил от рок до диско”, допълва Карел. Постигат го напук на всички локдаун препятствия. Заради вечерните часове успяват да се адаптират към дневния режим на работа със събития, партита, музикални и кино базари, комикс изложения, музикални куизове, уъркшопове и дори диско следобеди с ролкови кънки. “Има много развита търговска мрежа от хора, които продават всичко - от стари касетки (продаваха се 8-битови програми за компютър на аудио касетки, издавани от “Балкантон”!) до дискове и плочи. Много ме радва, че повечето търговци имат и страхотен вкус. Винаги вадят супер интересни издания и всеки път имат с какво да те изненадат. Самият аз харча малко състояние всеки път, когато организираме базара”, разказва още Карел.

 
Пресъхването на “крана” от чуждестранни гости на сцената и зад пулта им ги кара да разширят музикалния си кръгозор. Така обръщат и по-сериозно погледа си към локалната сцена. Подсилването на връзката им с българските лейбъли и техните артисти обаче се случва не само чрез концерти и партита. “Подкрепяме допълнително музикантите - напълно безвъзмездно два пъти организирахме Band Merchandise дни, на които оставихме вратите отворени за всички желаещи български банди да отворят щанд и да продават мърча си”.
 
Междувременно успяват да засилят и репутацията си сред чуждестранните лейбъли, особено в електронния жанр. Оказва се, че славата на качественото им озвучаване и доброто отношение към гостите привлича много артисти, търсещи сцена, която в този период не е толкова крайно засегната от мерките. Така вече могат да се похвалят, че дългосрочно си партнират с имена и организации като Amek, Discotech на Джордж Дистън от Мидландс, Art of Dark на Колин Чидъл, а сред гостите им се нареждат Francesco Del Garda, Binh и Alec Falconer, както и артисти на Daze и Curtea Veche.
 
През май в музикалната им програма ще откриете партита на Mes Meric с локални електронни герои, както и отбелязването на 10-годишнината от партитата на discotech, които обикалят Европа и Обединеното Кралство и ще превземат Koncept Space с техни и местни диджеи на 21 май. През септември пък пространството се готви да приюти братята и сестрите с бирени сърца на четвъртия еднодневен фестивал за крафт бира, а дотогава и след това Koncept продължава да е отворено за всякакви други интересни концепции за добро преживяване от звуков и друг вид.
 
Koncept Space е на бул. "Никола Вапцаров" 6

Календар

  • П
  • В
  • С
  • Ч
  • П
  • С
  • Н