Пространства София Към рубрика

В крак с чистотатаПрез март три български училища - в София, Пловдив и Перник - ще могат да се похвалят с преобразени санитарни помещения. Не става дума само за почистване и ремонт, но и за творческа трансформация на тоалетните - онези иначе така мрачни и някак неприятни помещения, каквито сме свикнали да бъдат, ще “светнат” с помощта на Destructive Creation. Инициативата за това е на Domestos и техния конкурс за рисунка “Хигиена за отличници”, в който се включиха над 2000 ученици от повече от 200 училища. Ако ви е любопитно какво изобразяват децата, когато ги попитат как да убием микробите у дома или в училище, може да разгледате пъстрите им отговори на cleanschool.bg. За останалото си говорим с творческия колектив, отговорен за преобразяването на доста неща в града, сред които най-популярна в света стана акцията им “В крак с времето” върху Паметника на съветската армия.
 
Какъв е начинът да трансформираш без да променяш напълно средата? 
Нашият начин е с малки намеси, но точно на място и с голям ефект. Например - блоковете са издраскани с графити от децата, но нямат номерация - ние слагаме номерация със "средствата", с които децата драскат - даваме алтернатива. Иска ни се това, което правим, да е "отваряне на врати" за ситуации, които изглеждат безнадеждни или като "задънена улица".
 
Какво ви вдъхновява в кампаниите, свързани с деца? 
Това, че ще се изкефят на това, което сме направили, само ако е яко. Няма да се направят, че им харесва нещо от възпитание - тоест трябва да се постараем и да си личи.Какво ви разказаха децата, когато трябваше да подготвите идеите си за този проект? 
Искат нещата да са цветни, готини. Пукаше им какво ще направим. Искаха любимите си герои. Бяха критични - искаха да е по-хубаво и по-чисто. 
 
Защо тоалетните в училище са едно от най-мрачните и неприветливи места? 
Няма тоалетна хартия и много мирише. Сигурно не им е лесно на чистачките. При всички положения след 12-и клас излизат деца с откъслечни знания по всякакви теми, но не и основни като това как да ползват тоалетната и да спазват лична хигиена.
 
Какво говори това за хигиената на обществото като цяло? 
Едно от нещата, с които моловете и веригите за бързо хранене превъзхождат училищата, са тоалетните. Ако ти пука за твоите "потребители и гости", няма да ги караш да се стискат и да се чувстват некомфортно - няма тоалетни в училищата и в парковете - има в ресторантите, бензиностанциите, казината, моловете. 
Мръсната тоалетна в училище е пагубна за бъдещето на обществото.

 
Коя друга част от училищата бихте изрисували с цел да я освежите? 
Изрисуването с цел освежаване е грешно разбиране. Ремонтът освежава. Изкуството придава друга стойност.
 Училище с изрисувана фасада е много по-привлекателно от такова без. Та, мястото над дъските – там, където децата гледат най-много, както и настилката на двора - другата точка, която виждат, докато гледат през прозореца.


powered by Domestos
снимки: Мериан Николова
Календар

  • П
  • В
  • С
  • Ч
  • П
  • С
  • Н