Пространства София Към рубрика

ПИКСЕЛИ В ЧАШАПрофесионалният език на виното често звучи сложно и неразбираемо. Дегустаторите говорят за начало на виното, тяло, финал, послевкус и нотки. Но едно вино най-добре говори за себе си, когато го опиташ. Това е първото нещо и отправна точка, когато започваме да опитваме серията вина PIXELS на eдна от модерните български изби New Bloom Winery.

На технически език PIXELS (Picture Еlements) е най-малкият пълен елемент от едно изображение. Събрани в едно те позволяват да видим картината в цялост. Превеждайки на езика на виното, серията PIXELS означават точно това – всеки детайл е от значение, за да се получи едно наистина вкусно и модерно вино. Затова специално внимание е обърнато на всяка подробност – отглеждането на гроздето и производството, бутилиране, правилно затваряне и съхранение.ЗА ИЗБАТА

New Bloom Winery е място, където виненото любопитство среща технологиите, а класическите методи на отглеждане и производство са съчетани с най-модерните тенденции и подходи. В технологично отношение производствената база на New Bloom Winery превъзхожда повечето български винарни.  Собствените лозовите масиви са 6 000 дка,  разположени в сърцето на един от най-добрите винарски региони в страната – Тракийската низина.  В последните пет години винарната е напълно реконструирана, като към нея е изградена и нова модерна лаборатория за проследяване и замерване на всички производствени процеси, за да се гарантира качеството на вината. Времето на гроздобера се избира внимателно – точно, когато конкретният сорт грозде е достигнал нужните нива на сладост, защото гроздоберът е един път годишно, т.е. шансът за успех идва един път в годината. Гроздето се бере на ръка, сортира се ръчно, транспортира се в малки касетки и се подлага на минимална обработка, за да се запази в най-голяма степен силния характер на сорта. Отглежданите сортове са както по-познатите Совиньон блан, Шардоне, Каберне Совиньон, Мерло, Сира, така и нетрадиционните и нови за страната ни като Дорнфелдер, Регент и Глера. Избата е позната на винения любител освен със серията PIXELS и с VERANO AZUR, както и с F2F.ПИКСЕЛИ В ЧАША

Серията PIXELS включва изцяло едносортови вина, произведени в България - Совиньон блан, Шардоне, пенливо от сорта Глера, розе от Гренаш, червено Каберне Совиньон.Бялото PIXELS се отваря с едно завъртане на капачката, каквито са повечето вина в стил „Нов Свят“ (разбирайте Австралия, Нова Зеландия, Аржентина, Чили).

Розето е в модерния Провансалски стил – описвайки цвета му може да ползвате всички нюанси на „сьомга“-та, но по-важното се крие във вкуса. То е от сорта Гренаш и се предлага в дизайнерска бутилка, произведена във Франция, със стъклена тапа Vinolok, която е за многократна употреба и позволява виното да се съхранява в идеално състояние преди и след отварянето му.  Да не говорим, че изглежда много красиво и е идеален подарък като винаги може случайно да споменете факта, че розето има златен медал от световното по вино Concours Mondial de Bruxelles 2018 г.

Винаги сме намирали нещо особено секси и празнично в пукащия звук, когато отваряме бутилка пенливо вино. Пенливото вино PIXELS от сорта Глера е с уникална тапа за многократна употреба – което ще рече, че, ако не опустошите бутилката и ви остане някоя друга чаша, може да я затворите отново и да съхраните мехурчетата за няколко дни в хладилника. А ако ние малко разбираме от вино, на експертите от Washington Post трябва да се признае, че знаят повече – те включиха именно PIXELS Глера в списъка с разхлаждащи напитки на това лято.

При червеното PIXELS Каберне Совиньон затварянето е цяла система – тапата ArdeaSeal, която се състои от три елемента: вътрешно тяло, външна обвивка и специален „щит”. Тапата се приема за алтернатива на класическия корк, с много ниска въздушна пропускливост, предпазваща виното от външни въздействия, прах и други. PIXELS Каберне Совиньон е първото вино у нас, което се затваря по този начин.И в заключение след първата ни дегустация на вина, можем само да се съгласим с любимеца на всички манекенки Паулу Коелю: „Приемете това, което ви предлага животът, и опитайте да пиете от всяка чаша. Всички вина трябва да бъдат изпробвани. Някои само трябва да бъдат вкусени, но от други изпийте цялата бутилка.”

Може да oпитате вината на New Bloom Winery на предстоящата дегустация Divino.Taste на 23-25 ноември в Inter Expo Center.

 

Календар

  • П
  • В
  • С
  • Ч
  • П
  • С
  • Н