Пространства София Към рубрика

STAY HUNGRY FOR TATTOOSПрез пролетта на 2019 в София отвари врати Balkan Tattoo Atelier - концептуален творчески хъб, фокусиран върху изкуството на татуирането. Негов основател е Богдан Бояджиев, чиято цел като артист е да обогатява света около и вътре в себе си. В студиото си той си сътрудничи с различни артисти и работи по многообразни мултидисциплинарни проекти и събития, за които тепърва предстои да разберем повече. Срещаме се с Богдан, за да разберем повече. 


Първият ти спомен, свързан с татуировките?
Бях доста малък, когато забелязах тези странни за мен рисунки по кожата. Може да се каже, че още тогава бях пленен. Какви бяха те? Защо бяха там? Магичната и тайнствена страна на татуировките не ме остави до тийнейджърските ми години, като първият ми сблъсък на живо с тях беше момиче от горните класове, в което бях
влюбен. Имаше татуировка на рамото. Доколкото си спомням, беше роза. Няма по-класически татус от розата. Оттогава си останах влюбен.

Кога и как страстта ти се превърна в професия?
Слава богу, страстта си остана страст и до момента не съм имал нито един работен ден. Много е трудно да татуираш продължителен период и да не бъдеш запленен от вълнуващата страна на тази професия. Беше дълъг и интересен път. С времето си намираш начини да се спряваш с дадени проблеми. Изникват други - и тях
решаваш. Процесът продължава и до днес.Каква е предисторията на Balkan Tattoo Atelier?
Обичам да пътувам и да работя на различни места, но камъкът си тежи на мястото. Основен мотиватор за създаването на Balkan Tattoo Atelier беше необходимостта от място, където да мога спокойно да обърна внимание на всеки. Място, където не съм на поточна линия, а се опитвам да извадя най-доброто от мен и да го дам на клиента. И реално няма предистория, смятам че всичко се пише на момента.

В каква посока се развива tattoo културата през твоя поглед?
Не съм на сцената от десетилетия, но и аз, като всички нормални хора, забелязвам
огромен растеж дори в нашата малка държава. Клиентите вече не са подвластни на наложена мода и определен стил (не че ги няма), а се опитват да пречупят нещата през тяхната призма и да искат по-оригинални представяния на класически мотиви. Все повече са тези, които се доверяват на моя опит и този на колегите ми, което само може да ме радва и вдъхновява.Кои са творците, с които работиш съвместно в Balkan Tattoo Atelier?
На този етап работя с гост артисти. Идеята за студио беше да създам своеобразен творчески хъб, които да събира на едно място талантливи артисти, които да изразяват себе си чрез татуировките, но и не само. В момента, освен пространство за татуировки, студиото е и място, в което представяме различни страхотни проекти.
Един от тях е дело на две момичета, с които си сътрудничим. Повече за него – в студиото. Имаме и още около сто идеи, които чакаме да ‘’узреят’’, за да ги развием и представим. За нас повратната точка е изкуството във всичките му форми.

Ще ни разкажеш ли за творческия процес зад създаването на един дизайн?
Основна цел е симбиозата между идея и реализация. Между клиента и татуиста. Историята показва, че най-добрите проекти се създават, когато има елемент на творческа свобода. Понякога губим смисъла в живота, а с татуировките се опитваме да го компенсираме. Затова колкото е важна идеята на клиента, толкова важна е и тази на артиста.

Водещата ти ценност като артист?
Водеща ценност и отправна точка на всичко, което захващам, е да обогатявам света около себе си и света в себе си. Вярвам във всичко, което правя и смятам, че имаме социалната отговорност да променяме средата си към по-хубаво, дотолкова, доколкото можем.Какво прави една татуировка специална?
Всяка татуировка е специална. Но по-специалната татуировка е тази, в която е вложен смисъл, опит и творчески подход. Няма по-глупаво от това да видиш някой със същия татус като твоя. Именно затова, при мен качеството е водещо пред количеството. Винаги съм предпочитал проекти, които ме вдъхновяват и провокират. Не правя компромиси с това.

 

Твоята първа и последна татуировка?
Първата, естествено, си я направих сам. Роза на бедрото. Както казах - няма по-класически татус от роза. Последната е на корема – надпис Stay Hungry. Фен съм на надписите на български, защото имаме прекрасен език, но фразата в оригинал е казана на английски и реших да се придържам.BALKAN TATTOO ATELIER
София, бул. “Витоша” 156

Календар

  • П
  • В
  • С
  • Ч
  • П
  • С
  • Н