Пространства София Към рубрика

ТАЙНСТВЕНИЯТ БУТИК В ГОРАТА

 

Янина Минкова има доста шарена история, която започва между Русе, Созопол и Бургас, след коeто преминава през бунтарски години, които я отвеждат до изучаването на интериорен дизайн в София и курс по ювелирство в Пловдив, мечти по Берлин, а накрая буквално в горите на Родопите. Там, насред природните красоти, вече две години тя създава свои авторски бижута от естествени материали като сребро, камъни и кристали под името The Arcane BoutiqueВ работата и има внимание към детайла, лично отношение към всеки клиент и нежност, в която облича всичко, което прави. Разказва, че както в живота, така и в творенията си редува минимализъм и нежност, a също и и номадски и бохемски стил. Един ден бижутата и са изчистени и фини, а на следващия - масивни и племенни. Разговаряме с нея за всички предизвикателства досега и занапред.

 

Какво е важно да знаем за теб?

Винаги ми е било трудно да отговоря на въпроса "Откъде си?", тъй като съм живяла на доста места. Детството ми мина успоредно в Русе и Созопол. Завърших художествена гимназия в Бургас, но бях от онези непослушни деца, които честобягаха от час и ядосваха родителите си. Бунтарството се зароди в мен още в ранна детска възраст. Въпреки че бях доста общителна и адаптивна, бях избрала да съм аутсайдер, трудно завързвах приятелства и живеех в някакъв собствен свят. Нямах търпение да завърша училище и да напусна Созопол, да заживея в някой голям град където да преоткрия себе си. И така през 2010 година се преместих в София, записах интериорен дизайн, запознах се с чудесни хоранамерих истински приятелисмених много квартири и работни места. С ръка на сърцето мога да кажа, че бях влюбена в столицата ни и възможностите, които ми предлагашеЗапочнах да се занимавам с бижута през 2014 г., но за съжаление трябваше да работя на различни места, за да се справям с разходите, които имахДве години по-късно реших, че е време да задълбоча в ювелирството, да мина на следващото ниво и да науча различни техники. Така към края на 2016 г. записах курс по обработване на благородни метали в Пловдив. Обстоятелствата се стекоха по интересен за мен начин - освен че бях поела по правилния професионален път, срещнах и любовта -настоящия ми мъж. Напуснах любимата София и заживях в Пловдив. Завърших курса и най-накрая имах възможността и подкрепата да се отдам на това, което истински обичам. Със сигурност не беше лесно, минахме през доста трудности. Интересно е как мечтите на човек се променят с времето. Жадувах да се преместя в Берлин или някоя друга голяма европейска столица, където да се отдам на изкуство, но не и това, което реално последва. След много чудене от моя страна, предприехме следвашата стъпка, а тя беше да се преместим в Родопите (откъдето е моят мъж) и да заживеем булвално в гората. Никога не съм вярвала, че може да ми се случи нещо такова, но и никога не съм била по-щастлива. Малко по малко се сдобих с нужните инструменти, направихме ателие в къщата, където живеем и вече две години имам възможността да се занимавам изцяло с тази моя страст. 


 

Как и защо се появи The Аrcane Boutique?

Страст към бижутата имам още от малка, когато гостувах на баба си в Русе. Тя имаше купища бижута, а аз обожавах да ги разглеждам, нося и преправям. Започнах да се занимавам с бижута през 2014 г., когато твърдо реших, че не искам да работя повече за някого, а искам сама да създам нещо. Напуснах работата, която не харесвах,с последните си пари накупих мъниста,камъчета и всякакви материали, необходими за стартиране и така започна всичко. Първите бижута бяха абсолютно елементарни, но направени с голямо желаниеЕстествено, нямаше как всичко да е толкова лесно и бързо ми се наложи да сваля розовите очила и колкото и да не ми се искаше, да си намеря работа. Трудно, но успявах да съчетая двете неща и не се отказвах. 


 

Разкажи ни за името на марката.

В интерес на истината името се появи изневиделица. Първите няколко седмици се бях спряла на името Ахинора, но винаги съм била пленена от мистиката и тайнството на древността и не след дълго се появи The Arcane Boutique. За много хора това беше непозната дума и реших, че е добра идея да има и превод “Тайнственият бутик”. Ще излъжа, ако кажа, че не съм се чудила дали да не променя името с нещо по-лесно и запомнящо се, но 5 години по-късно това още не се е случило.

 

Какво отличава твоите бижута? 

Основна моя муза при изработването на бижутата е природата. Старая се да създавам бижута, които могат да свържат новите си притежатели с нея. Чрез кристали и форми да се доближат до корена си, да се свържат със земята, водата, слънцето, луната. Впечатлена съм от ювелирите в древността - от египетски до тракийски бижута- и нотката на несъвършенство, която може да се усети и забележи в тях. Трудно ми е да опиша стила си, тъй като разделям бижутата си на два вида. Аз самата редувам минимализъм и нежност, както и номадски и бохемски стил в ежедневието и с бижутата, които създавам. Един ден те са изчистени и фини, а на следващия - масивни и племенни.


 

Откъде идва страстта ти към камъните и кристалите?

Както споменах, връзката ми с природата е доста силна, а кристалите са нейно творение. Лесно може да се улови информацията и енергията, запечатана в тях. Страстта ми към тях се усили още повече, когато се преместих в Родопите и имах възможността да се докосна до тях отблизо. Освен с бижутата, в които инкрустирам камъни, се занимавам и с изучаването им и по какъв начин биха ни били от полза на енергийно ниво.

 

Кои са любимите ти материали за работа?

Абсолютен фен съм на среброто, но много обичам да си играя с него и чрез различни техники да променям цвета му. Определено имам афинитет и към цветни метали като мед и месинг, но все ощесамо експериментирам с тях и не съм представила пред публика опитите си. Естествено, няма как да не спомена и кристалите, които използвам… Мисля, че почти нямам бижута без камъни.


 

Защо предпочете живот в гората пред забързания градски ритъм?

Основна движеща сила за преместването сред природата беше любовта, възможността да живеем в къща, чистият въздух, възможността да си направя ателие, да отглеждаме собствена градина, близостта и взаимодействието с природата. Определено се отрази вдъхновяващо и положително на работата ми. 

 

Кое беше най-голямото предизвикателство в създаването на собствен бранд?

Имаше доста предизвикателства, но едно от основните бяха финансите. Както знаем, всяко начало е трудно, имаше доста ограничения в името на решението, което бях взелаБеше трудно да се сдобия с инструменти, материали и кристали. Имало е моменти на слабост, когато съм се чудила дали това е нещото, дали ще се справя, но стисках зъби и продължавах.


 

Планираш ли нещо ново?

В днешно време е трудно човек да направи планове. Отпаднаха няколко участия по изложения заради настоящата ситуация и нямам предвидено следващо за сега. Имам идея за самостоятелни събития с по-изложбен привкус. Надявам се скоро да се успокоят нещата и да намеря подходящо място в София, където да пресъздам, това което ми е в главата

 

Имаше ли някакъв труден момент за теб и проекта ти след март?

Като цяло не бих казала, че съм имала някакви трудности през пролетта. В първите дни се бях шашнала малко, беше ми някак нередно да показвам нови бижута в интернет, виждайки какво се случва.

Създадох кампания за един месец с намерение всички приходи от бижутата да отиват за различни каузи, свързани със ситуацията и последствията от Ковид 19, но нямаше особен успех, тъй като в такива моменти изкуството е първото, от което хората се лишават. 

 

Красивите творения на The Arcane Boutique са онлайн в Инстаграм @the_arcane_boutique и Фейсбук страницата - thearcaneboutiqueсъвсем скоро бижута ще има и в галерия Зелена в София.
Календар

  • П
  • В
  • С
  • Ч
  • П
  • С
  • Н