Пространства София Към рубрика

ВЕЩИ В ЗАНАЯТАСледващият дълъг уикенд може да се насладите на три дни, изпълнени с типични или не толкова типични за региона ни занаяти. SERDIKA CENTER организира тридневен Hand Made Mall Fest, в който различни занаятчии ще ни показват на живо не само творбите и изделията си, но и нагледно как ги майсторят. От 20 до 22 април включително ще може видите грънчарство, бижутерство, художествено плетиво, медникарство, шапкарство, както и рисуване и гравиране върху стъкло в действие всеки ден от 12 до 20 ч. на ниво -1 (пред магазин Reserved).


Ето и майсторите, които ще правят демонстрации:

ГРЪНЧАРСТВО
Анатоли Ванчев завършва средно образование, специалност "Керамика" в Националното училище за приложни изкуства "Проф. Венко Колев”, гр. Троян. След това през 1996 г. се дипломира във Великотърновски университет "Св. Св. Кирил и Методий", специалност "Акварел и скулптура” и професионалният му опит през годините го отвежда в различни сфери на дейност: боядисване на акварел, скулптура, концептуално изкуство, традиционна керамика. Участвал е в редица изложби и културни мероприятия из цялата страна, а от 2014 г. е член на Регионална занаятчийска камара - София.

Този уикент Анатоли ще покаже на посетителите как се изработват изделия от глина за гостите, като всеки посетител ще има възможността да се включи в работния процес под негово ръководство.


БИЖУТЕРСТВО

Асен Рачев и Женя Райкова стоят зад ателие "Анум" вече повече от 15 години. От 2009 г. Асен е майстор и член на Регионална занаятчийска камара - София със занаят “Изработване на накити”. Двамата с Женя ще демонстрират как се изработват автентични бижута в контекста на съвременността.
Ателието им представя изцяло ръчно изработени, авторски продукти с артистичен стил и почерк. Съчетават елементи и мотиви от фолклора със съвременни техники и материали, създавайки "мост" между автентичното и модерното. Участвали са на различни изложения за изкуства и занаяти в страната и Европа и имат множество награди, сертификати и грамоти.

Основно правят дизайн и изработка на бижута от полимерна глина (безвредна, нечуплива, лека, водоустйчива). В работата не се използват готови елементи, като всички компоненти се изграждат ръчно, комбинирайки разнообразни форми и цветове – в контрастни и монохромни гами.


бижута: ателие "Анум" 

ХУДОЖЕСТВЕНО ПЛЕТИВО
Бонка Иванова се занимава с художествено плетиво от седемгодишна, а от 2016 г. е майстор, член на Регионална занаятчийска камара - София с този занаят. Този уикенд тя ще демонстрира как се изработват детски играчки (заек, пиле, коте и други), което ще е интересно както за деца, така и за родители.

Отначало тя плете за себе си любителски, след което започва да изработва играчки, дрехи, аксесоари и бижута, предназначени за подаръци. От 2012 г. занимаята й с плетиво са вече професионални, като открива ателие, в което изработвам и предлагам шалове, блузи, различни аксесоари, играчки и накити. Създава модели по свои идеи и по поръчки на клиенти. Вече шест години работи за утвърждаването на своя бранд “Бонелия” и счита художественото плетиво наистина за свое призвание, не само за професия.

Художественото плетиво е традиционен български занаят, включващ плетиво на една и пет куки, дантела поанлас и брюкселска дантела. В тесен смисъл "плетене" е преплитане на нишки посредством оформяне на бримки като основни градивни елементи.


МЕДНИКАРСТВО
Йоланта Ценова е майстор по занаят “Медникарство” и през уикенда ще демонстрира коване на бакърен лист и гривни. От 2002 г. е член на Регионална занаятчийска камара - София. Тя е от малкото жени, които все още практикуват този занаят, заради което иска да го превърне в изкуство и по този начин да открие модерно приложение за него. Изработва художествени сувенири от мед, икони, картини, картички, плакети и непрекъснато развива своите художествени търсения.

Завършва художествено училище за керамика и стъкло със специалност “Стъкло”, допълва знанията и уменията си с уроци по рисуване и учи дърворезба в класа на Константин Дикански. Като майстор-медникар работи от 1984 г..
Участвала е в много български и международни търговски изложения и изложби в Италия, Белгия, Германия, Франция и други.


шапка: Ирина Сардарева, модел: Петя Бараболова

ШАПКАРСТВО

Ирина Сардарева смята, че шапката е короната на всяка жена, която се притеснява да носи корона. Тя се занимава с шапкарство професионално от 1992 г., след като в собствения си гардероб има около 20 шапки. Тогава почти на шега предлага първите си две, направени от нея шапки в един магазин на  бул. "Витоша", а те се продават много бързо. Това й дава увереността, че може да се занимавам с този занаят и вече повече от 25 години е на пазара.
В “Сердика Център” ще покаже как се изработват някои видове шапки и обещава да привлече както дамска, така и мъжка аудитория.

От 2003 г. е майстор, член на Регионална занаятчийска камара - София и съм Председател на Комисията за провеждане на изпити по занаят “Шапкарство". Правила е шапки за почти всички Първи дами, за посещения при Папата, за много визити в европейски кралски дворове, както и за редица театрални постановки. Последните са „Калигула” и „Вишнева градина" в Народния театър „Иван Вазов". Изработвала е шапки и за много филмови продукции – най-полулярните, от които са „Турски гамбит” и „Мисия Лондон” . 
А както сега казва Татяна Лолова: „Една шапка на Ирина и половината роля е готова".


РИСУВАНЕ И ГРАВИРАНЕ ВЪРХУ СТЪКЛО

Радка Вацева е майстор по занаят "Рисуване и гравиране върху стъкло” и от 2011 г. членува в Регионалната занаятчийска камара - София. На фестивала тя ще представи рисуване върху стъкло и коприна, както и изрисуване на декоративно пано - стъклена плочка с помощта на шаблон, рисуване върху чаша за кафе или чай на тема ''Моята любима чаша'' и рисуване на текстилно пано с материалите за коприна.

Радка Вацева се занимава с приложни изкуства повече от 20 години. Уменията си придобива сама с много усилия, практика и наблюдения на професионални изпълнения. Рисува върху стъкло картини, стъклописи и съдове. Декорира стъклени фигурки и играчки за елха. Рисува коприна, изработвам текстилни аксесоари, дрехи, дамски шалове. Изработва и други сувенири, свързани с туризма и националните ни традиции - кукерски кукли и маски.

Участва активно в панаири на занаятите с национално и международно значение. Такива са Фестивалът на розата в гр. Казанлък, Международния фестивал на маскарадните игри "Сурва", гр. Перник, Международния панаир на занаятите в гр. Варна, Балканския панаир на занаятите в гр. Пловдив и много други. Преди време ръководи и детска школа за рисуване на стъкло към Руски културно-информационен център с име ''Умелие ручки''.

Hand Made Mall Fest
КОГА: 20 - 22 АПРИЛ
КЪДЕ: SERDIKA CENTER


 


Календар

  • П
  • В
  • С
  • Ч
  • П
  • С
  • Н