АБVAРХИВНИ КАДРИ


Илюстрация “Квартет Левчев”, Александър Божинов, 1932 г. 

Отдавна го следим в Инстаграм профила му, но от началото на тази година архивът на българските визуални изкуства AБVA има свой официален дом на www.abva.bg, където да му се наслаждаваме в една съвсем изпипана и структурирана форма, докато той продължава да се развива пред очите ни. В него откриваме наистина забележителни екземпляри и примери от времената на Царство България и Народната република - една “добре забравена или напълно непозната визуална естетика и среда, която е била част от всекидневния живот на предишните поколения”. Така гласи част от описанието на неговите създатели, които обаче не се представят официално и продължават да са обвити в някаква мистериозна донякъде тайнственост, което по подобие на методите на героя на Младият Папа на Паоло Сорентино прави всичко това още по-интригуващо.

Списание “Лъчи”, 1948 г.

Ровенето из архива е благодат за зрителните сетива, закърнели от сегашната визуална среда, която ни заобикаля. В него откриваме артефакти под формата на книги, каталози, периодика, запазени знаци, скици, плакати, брошури, опаковки и други. Основните категории са поделени между лога, шрифтове, типография, илюстрация, печатни издания, списания, филателия и обложки на грамофонни плочи. Така например може да разгледате всички корици на несъществуващото вече издание на Националния Комитет за Трезвеност “Да или Не”, чийто пилотен брой е издаден през януари 1990 г..


Заглавно лого на вестник, неизвестен автор, 1924 г.

Сайтът обаче предлага повече от възможността да разглеждаш с часове и да се взираш в детайлите на неговите съкровища. Има и раздел “Библиотека”, в която да прочетеш интересни и доста обилни откъм информация биографии на различни знакови творци от тези отминали, но не чак толкова далечни периоди от българската култура като художниците Борис Ангелушев, Александър Божинов, Стефан Кънчев, Нева и Никола Тузсузови. В секцията има предвиден кът и за деца - с аудио записи с детски приказки, както и възможност за сваляне на pdf файлове с цели детски книжки. За по-големите има и любопитни архивни статии за събития и тенденции от 60-те, 70-те и 80-те години, които ще стават достъпни за четене поетапно, а вероятно и допълвани и развивани с времето.Самите създатели обясняват, че разполагат с “над 1000 дигитализирани обекта и многократно повече, чакащи своя ред”.


Меню за ресторант "Нептун", Стефан Кънчев, 1874г.

“Формално, АБVА съществува и под формата на фондация, чиято безкористна цел е да онагледява и възхвалява уменията и интелекта на българските творци”, пише още в представянето му. Тази цел не изключва, а напротив - отворена е към подкрепа за поддръжката и дигитализацията, както и развитието на този постоянно нарастващ физически архив и на кръга от дейностти на AБVA. Подкрепата ще му помогне да ни спести и рекламно съдържание в сайта, което със сигурност би се отразило на визуалния му облик и чистота. Единият начин е чрез дарения, като опцията за тях ще бъде активна от февруари. Също в началото на февруари ще бъдат налични и първите им предложения за покупка - на серия от обекти в ограничени количества, която авторите на архива ще създават с цел самофинансиране. Ако не с финанси, опция е да се включите и с дарение на обекти. Това може да включва всякакви интересни екземпляри от старата колекция от пощенски марки на баба ви и дядо ви или пък да извадите някоя скрита в стария скрин папка с работи на свой роднина илюстратор и да ѝ помогнете да не бъде забравена никога повече.
Календар

  • П
  • В
  • С
  • Ч
  • П
  • С
  • Н