AL ESTE DEL CANTE - СЪН НАЯВЕ!Еstruna
е пълноводната река, в която са се влели две традиции, Estruna е преплитане на няколко нишки, Еstruna е предизвикателство за дръзките. 
Estruna e копнеж, мечтание, превърнало се вече в реалост.

Вече пет години един уникален за света музикален проект с името Estruna расте, набира популярност и сила и е готов да излезе отвъд границите на двете си родини – България и Испания. Пет години, в които се роди нова музика, която постепенно намери себе си, пред публика, която вече наброява десетки хиляди възторжени слушатели, а също и с помощ от многобройни приятели от голямото световно музикално семейство – такива като Рено Гарсия-Фонс и Антонио Форчоне. Проектът Estruna се ражда от желанието на артисти, идващи от различни култури и музикални стилове да заговорят на един език! Музикантите в проекта споделят общ интерес към българската и фламенко традиция и са готови да прегърнат предизвикателството да поемат по пътя на неизвестното в постоянно търсене на красотата и сбъдване на своята мечта.
Преди броени дни на 20 септември бяха обявени за тазгодишните награди Латин Грами и сред тях в катергорията за “Най-добър фламенко албум” бе номиниран албумът Al Este del cante на фламенко певеца Арканхел и хор Нови български гласове Еструна, който среща за първи път в цялостна концертна програма две традиции - българския фолклор и фламенкото. 

Днес в ръцете си държим снимка, запечатала красотата на този млад и развиващ се проект – издаденият през март 2018 албум „Al Este del cante“ (Universal Spain)

“Al Este del cante" е запис на единственото в света съчетание на фламенко група и български народен хор. Репертоарът на този сценичен проект се състои от оригинална музика и нови интерпретации на традиционни песни от България и Испания. Замислен през 2012 г. в София от продуцентите от Джаз Плюс и испанския фламенко певец Арканхел, проектът привлича диригента Георги Петков, който специално за целта сформира нов хор – Нови български гласове „Еструна“. Арканхел, който е един от водещите гласове във фламенкото днес, търси това, което той нарича "перфектната хармония на българското хорово пеене" - и го намира с помощта на гласовете на младите певици от този хор. Песните са по текстове на Федерико Гарсия Лорка - като Aurora de Nueva York, La leyenda del Tiempo, Baladilla de tres ríos - и Исидро Муньос, преплетени с традиционни текстове от българския фолклор като Лале ли си, Кузум Еленке и композиции на Георги Петков, който е също и автор на вокалните аранжименти на хора.

След премиерата си през 2013 в София (зала България) проектът Еструна е представян многократно на престижни фестивали в Мадрид, Гранада, Севиля, Кордоба, Уелва, Картахена, Памплона, Барселона, Мерида, Ла Унион и София и видян от над 40 000 души. Албумът Al Este del cante е записан на живо през август 2017 г., а през 2018 е издаден от Universal Spain и ще бъде представен с 15 концерта в различни градове в цяла Испания, като кулминацията на това турне ще бъде на 6, 7, 8 и 9 септември в театър La Latina в Мадрид. Арканхел и Нови български гласове Еструна под диригенството на Георги Петков заедно с  великолепните музиканти - Дани де Морон (Испания, фламенко китара), Рикардо Морено (Испания, китари), Хосе Мануел Посада " Eл Попо" (Испания, контрабас) и Агустин Диасера (Испания, перкусия)  събира традиционни мелодии от двата края на Средиземноморието в уникална смес, носеща съвършена наслада.


         

Ето какво казват за Еструна някои от участниците в проекта:

Арканхел (вокал и лидер на проекта): За мен това ще е невероятен опит и незабравимо музикално пътуване, осъществяване на една мечта, която се породи у мен още когато чух моя учител Енрике Моренте и неговия запис с Българските гласове Ангелите - тогава си дадох сметка за величието на тези гласове и копнежа един ден да направя нещо с тях.  В “Еструна” най-важното е търсенето по пътя на създаването - всеки един от нас, изхождайки от своята култура, познания, усещания, даде най-доброто от себе си в услуга на музиката, която създадохме и това ще развълнува зрителите. Препоръчвам го на всеки, защото сме вложили сърце и душа в него и се надявам, че хората ще се влюбят в него, както и ние се влюбихме.

 

 

Агустин Диасера (перкусия): Еструна е търсенето на автентичност – в нея е красотата, без значение дали си българин или испанец. Смесването на езиците ни нито е случайно, нито задължително. Изследваме заедно и намираме допирни точки. Математически нещата може да изглеждат лесни – хармонията е универсална, метриката също, както и настройките на инструментите. Затова и има толкова опити за „културно-коректни” смесвания на жанрове във все по-глобализирания свят. Ние обаче решаваме да отидем отвъд. Желанието ни е да изглеждаме едно цяло, което е флуидно. Ние не сме поредните музиканти, договорени в някой офис да свирят заедно, а съмишленици, в търсене на собствената си култура.

Рикардо Морено (китара): Estruna и Al Este del cante е творбата, в която фламенкото и българските гласове се обичат безгранично, обичат се така, че успяват да накарат и теб да се влюбиш в тях. Al Este del cante е синтез между две вековни музикални традиции и в същото време съвременно звучащи стилове; една безвремева творба. Estruna и Al Este del cante e сън, случващ се наяве!
Дани де Морон(фламенко китара): "Това е музикален диалог, създаден с взаимно уважение, щедрост и възхищение към едната и другата култура, но лично за мен е пример за смирение, тъй като всеки един от композиторите и изпълнителите мисли за общото звучене и е поставил себе си в услуга на музиката, а не гони лични облаги".. 


 

Ел Попо (бас): Estruna и Al Este del cante се ражда от свързването на най-дълбоко скритата същност на две култури. От една страна е чистото фламенко, което обаче е отворено и търсещо нови хоризонти, а от друга българските гласове, които обгръщат всичко, което ги заобикаля с мистицизъм и богата хармония - красиво и уникално в света!

Георги Петков(диригент, НБУ): Считам, че успяхме да постигнем добра хомогенност при вплитането на две различни традиционни култури от двата края на Европа в един наистина иновативен и разбираем за публиката художествен образ. Творческият потенциал, талант и иновативност, които притежава големият фламенко певец Арканхел, съчетани с неговата привързаност и уважение към българския музикален фолклор ни зареждат с още повече енергия за бъдещи нови творчески фантазии.

 

Можете да чуете Al Este del cante в Спотифай: http://bit.ly/estrunaspotify

... да си го купите на плоча или диск от Дюкян Меломан: http://bit.ly/alestedelcante

... да гледате запис на концерта на Еструна в София от 2015 г:

https://www.youtube.com/user/EstrunaProject/playlists

... или да го гледате на живо в Мадрид през септември

http://www.teatrolalatina.es/es/ex/1524/arcangel-al-este-del-cante

 

Еструна във Фейсбук

фотографии: Силвия Санчес, Калина Янчулова и Маргарита Борисова

 

 

 

 

 

 

Календар

  • П
  • В
  • С
  • Ч
  • П
  • С
  • Н