ART MAPPINGКогато пътуването е с цел и посока, то се нуждае от карта. Локацията е София, а целта – нейните арт пространства. Ориентир в многото възможни посоки обаче чувствително липсва. До тази пролет, защото първата арт карта на града се появява през май и ще ни упътва по дестинацията „съвременно изкуство, пърформанс и градски културен живот“.

 
Проектът е частна инициатива на независимото пространство за съвременно изкуство Swimming Pool, но за създателите си той има публично значение. Затова и първата арт карта на София ще позиционира различни актьори на сцената – от публични институции до малки пространства - проекти. Независимо кой е на картата, проектът ще остане независим, тъй като възнамерява да се самоиздържа и да създава среда за развитие на една здравословна конкуренция. Арт сцената у нас е доста фрагментирана, съответно и публиката става такава, а пространства като Swimming Pool имат за цел да създават „общност, която да живее със своите различия“, споделя главният инициатор и редактор на градската карта Виктория Драганова.Затова със своя екип от творци в Sofia Art Map мечтаят след първото си издание картата да прерасне в периодично, което да дава възможност за актуална изява на различните участници, за реклама и растеж. Що се отнася до бъдещето на града,  проектът цели да отвори столицата ни към света и да я направи по-видима за хората от чужди култури, за да открият местата, в които ние живеем, работим, творим. А защо не и да обменим гледни точки, пътувайки заедно.

 
Sofia Art Map поема своя път на 17 май, когато ще бъде официално въведена в арт трасето с откриване на изложба на Мартин Пенев. Нейна начална точка е Swimming Pool – мястото с една от най-добрите гледки към София.

 

фотограф: Любов Череш

 

sofiaartmap.com

Календар

  • П
  • В
  • С
  • Ч
  • П
  • С
  • Н