Аудио-визуална терапия

Няколко културни явления, провокирани от трудни времена и реакция срещу световните травми Книга: Михаил Булгаков - “Майсторът и Маргарита”.Още една история, в която всеки прочит носи нови интерпретации, а сюжетът и героите крият много повече от очевидното. В случая: силна критика към тоталитарното общество и то във времето на сталинизма. Романът излезе в ново колекционерско издание в два варианта от издателство “Кръг”.


 

Кино: Стенли Кубрик - “Сиянието”.Трилърът по романа на Стивън Кинг е история за превъзмогването на няколко травми - за Кинг това е алкохолизмът, но според обсесивните фенове на Кубрик в екранизацията за заложени множество символики - само малка част сред които са геноцидът срещу индианците и Холокоста. Някои от най-интересните (и откровено абсурдни интерпретации) са събрани в документалния филм Room 237. В края на май се навършиха 40 години от появата на “Сиянието”.Съвременно изкуство: Стив Райх - Come Out.Композиторът и минималист Стив Райх променя правилата в няколко направления през 1966 г. Той взима гласът на един от участниците в сблъсък между шестима афроамериканци в Харлем и унгарски имигрант и го превръща в 13-минутна аудио творба, която става абстрактен коментар към расовото напрежение в САЩ. Вече 83-годишният Райх все още има креативен поглед към света.Интервю с него може да чуете в скорошната подкаст поредица на британското сп. The Face, в която водещ е вокалистът на The 1975 Мат Хийли. 

Музика:Pink Floyd - The Wall.Войната е тема не само във визуалните изкуства или литературата, и до днес тя провокира музиката, дори и в момент, когато живеем в относително мирни времена. Най-известният антивоенен албум остава The Wall, провокиран от семейната история на посещавалия на два пъти София Роджър Уотърс.С началото на извънредното положение по света, на YouTube профила на групата започна качването на някои от най-амбициозните им концертни изпълнения. 

 


Календар

  • П
  • В
  • С
  • Ч
  • П
  • С
  • Н