ЧУПИ РЕЖЕ ПОЛИВА

 

Между Тодор Живков и Бойко Борисов неведнъж са правени паралели както в публичното и журналистическото пространства, така и в изкуството. В новата си книга "ЧУПИ РЕЖЕ ПОЛИВА" (изд. "Жанет 45") фотографът Никола Михов изтласква този паралел на следващото ниво. В нея той съчетава архивни кадри на бившия Първи със знакови цитати от известния с устното си творчество български премиер Бойко Борисов. Така Михов намига  едновременно към политическата актуалност и към соцносталгията с нейните митове и легенди. 

 

"ЧУПИ РЕЖЕ ПОЛИВА", чиято премиера на живо е на 14 май от 17ч. в KO-ОП, подтиква към съпоставка между двамата политици, управлявали най-дълго България от Освобождението до днес. Единият присъства със смислово натоварения си от времето и носталгията образ, а другият – чрез визуалното си отсъствие, заменено от неговите думи. Фотокнигата не се опитва да илюстрира историята, а по-скоро дава различни възможности за интерпретации. Като основна се очертава темата за Вожда и народа, в който се редуват девойка с носия, милиционер, министър, бизнесмен, член на Политбюро, охрана, инвеститор, бодигард. 

 

"Тази фотокнига ни кара да се замислим за обществото ни – тогава, преди 89-та година на ХХ век и сега. Какви са приликите и какви са разликите? Как изглеждат народът, медиите и политиците и най-вече кой е субектът на действието, този който има правото да чупи, реже и полива безнаказано? Размисълът остава за нас", пише Ирина Недева. 

 

Фотографът и автор на фотокниги Никола Михов е съосновател на виртуалната галерията за съвременна българска фотография Bulgarian Photography Now и платформата за фотокниги "ПУК!". Първата му книга "Forget Your Past –– монументалните паметници от времето на комунизма” (изд. "Жанет 45", 2012) влиза в селекцията за най-добри фотокниги за годината на британското списание British Journal of Photography. Тя е част от колекцията с фотокниги на Марин Пар в музея Тейт Модърн, а за работата си по проекта Михов е номиниран за Deutsche Börse Photography Foundation Prize (2014). Фотографът участва в редица международни изложби като Athens Photo Festival (2019), Биенале на фотографията в Солун (2018) и Международни фотографски срещи — Rencontres d'Arles в Арл, Франция (2017). 

 

Двуезичното издание "ЧУПИ РЕЖЕ ПОЛИВА" е в сайта на ИК Жанет 45 и Booklover. Книгата може да бъде намерена в „Ко-оп“, Gifted , Be Duende и във всички добри книжарници.

 

Календар

  • П
  • В
  • С
  • Ч
  • П
  • С
  • Н