ВТОРИ БРОЙ НА "СПИСАНИЕ ЗА ТАНЦ"С радост държим в ръцете си втория брой на единственото българско издание, посветено на изкуството на танца и танцовата култура - „Списание за танц“. Изданието е съвременен поглед към процесите в балета и новите форми за танц, полагайки в същото време усилия да облече съдържанието в атрактивен дизайн, а неговото най-отличително качество е опитът за балансиране между специализираното и популярното издание, както и между актуалността и по-универсалните теми.

Водеща тема този път е взаимодействието на танца и другите изкуства. Автори от България, Сърбия и Германия проследяват влиянието, което си оказват танцът и живописта, пластичните изкуства, фотографията, визуалните изкуства, модата и дигитални изкуства от средата на 19. век до днес. Как изкуствата, запечатващи своите образи завинаги върху платно или снимка, се научават да улавят ефимерния танц, изчезващ след настоящия миг; защо големите музеи по света и изложенията за съвременно изкуство все по-често представят танц и пърформанс; какъв тласък в развитието на сценичните изкуства дава навлизането на изкуствения интелект и роботиката, са само част от въпросите, получаващи многоизмерен отговор на страниците на изданието. 

 

Новият брой предлага и първия превод на български език на есето на Зейди Смит „Танцови уроци за писатели“, в което известната авторка споделя какво могат да научат писателите за творческия процес от хореографите и танцьорите. „Списание за танц“ отбелязва и 60-годишния юбилей на едно от знаковите имена за танца в България през последните десетилетия - хореографката Мила Искренова.


Мила Иксренова, снимка - Стефан Н. Щерев

С критическо любопитство изданието проследява някои от най-актуалните премиери на сезона, среща читателите с изгряващи и известни имена на българската и международната танцовата сцена, поглежда към текущите дебати в хореографската практика и много други теми. 

„Броят беше замислен и до голяма степен подготвен преди пандемията от вируса COVID-19. Тя хвърли света в несигурност, а културният живот застина. Изправени пред неизвестността на бъдещето, можем да сме уверени в едно – потребност от танц и от това той да ни свързва ще остане. Може би под нови форми, с нов импулс, с нови основания, с ново осъзнаване за неговата свобода.”, споделя главният редактор Ангелина Георгиева. 

За да се запознаете с пълното съдържание на брой 2 и да откриете най-удобния начин да се сдобиете с изданието, посетете сайта на „Списание за танц“ на dancemag.eu и го последвайте във Фейсбук и Инстаграм (@dancemageu). 

„Списание за танц“ e инициирано от фестивал „Антистатик“ в рамките на европейския проект “Life Long Burning”, финансиран от Програма „Творческа Европа“ на ЕС. Реализира се от „Брейн Стор Проджект“ и „Номад Денс Академи България“ с финансовата подкрепа на Национален фонд „Култура“ и със спонсорството на магазин „Гришко“. Календар

  • П
  • В
  • С
  • Ч
  • П
  • С
  • Н