ДЖОБЕН АРХИВИнтересът към документалното в този брой ни отведе до една малко изследвана у нас територия в полето на изкуството - тази на артистичната работа с документа и фотографския фензин. Поводът е появата на първата джобна книжка от поредицата Pocket Archive, която съдържа 10 картички с “намерена фотография” от архива на Тихомир Стоянов с текстовете на Иво Алексeев. 

                     
 
Тихомир започва да събира своя архив с “намерена фотография” още преди 5 години, когато в обиколки по битаци и антикварни магазини открива първите си негативи, снимки и семейни албуми от близкото минало. Колекцията му бързо се превръща в проект под името "Imaginary Archive" и Инстаграм профил на “Семейство Стоянови”, в който публикува снимки от ежедневието на социалистическото семейство. Част от тях можем да видим до 5 март в галерия SYNTHESIS. 
 


Работата с фотографските архиви на автори като Тихомир Стоянов и Радостин Седевчев, платформата “ПУК” и гостуващи “търсачи на истории” като Жан-Мари Дона и Тома Суван успяха да направят жанра “намерена фотография” все по-разпознаваем по нашите географски ширини и да утъпчат пътеките за артистичните фотографски издания и зинове. С един скок във времето старите фотографски архиви намериха нов контекст и се превърнаха в красиво оформени микро истории на една отминала епоха. 
 


Създател на първия “джобен архив” е Десислава Панчева (основна движеща сила зад Sofia Art Book Fair  и  Hip Hip Library) и творческото студио Kontentive (независимо микроиздателство, базирано в София). Колективът му е малък, но сплотен около желанието за още творчески колаборации с визуални артисти, колекционери на образи и любители на архивите. Ако и вие сте сред тях, не се колебайте да им пишете на kontentive@gmail.com.
 
Pocket Archive ще намерите като лимитирана серия в Gifted на ул.”Иван Денкоглу” 24 и Hip Hip library на ул.”Сердика” 30.


Календар

  • П
  • В
  • С
  • Ч
  • П
  • С
  • Н