FOTO EVIDENCE


фотограф: Majid Saeedi, LIFE IN WAR 

Традиционно свързваме изкуството с красота и наслада за сетивата и душата. Често забравяме, че то може да има и друг смисъл. Да прави видими човешките болки и недъзи, да разкрива очевидната нищета и несправедливост около нас. Да докосва и да променя света към по-добро.

The Dream (Special Edition), Fabio Bucciarelli

Фотографията, която създава и отличава добрите дела, има реални измерения, своя платформа, от която изпраща послания. Нарича се FotoEvidencе. Документалното фотографско издателство разказва визуални истории за накърнени човешки права и социално потисничество. Използва фотографията, за да привлече вниманието върху актуални проблеми на човечеството. Издателството, чийто съосновател е българката Светлана Бахчеванова, всяка година дава своята FotoEvidence Book Award на фотограф, който се отличава със смелостта и отдадеността си на каузата да показва и да лекува „болното лице“ на света. От 2018 година World Press Photo се присъединява като партньор на FotoEvidence в значимата мисия да подпомага и насърчава социалната справедливост и защитата на човешките права чрез мощния глас на изкуството.


фотограф: Majid Saeedi, LIFE IN WAR 

фотограф: Majid Saeedi, LIFE IN WAR 

„Crying Meri“ на Влад Сокин е творчески проект за повсеместното насилие над жени в Папуа Нова Гвинея и е чудесен пример за това как кадрите, публикувани от FotoEvidence, успяват да привлекат вниманието на редица неправителствени организации за защита на човешки права. Това води след себе си публични протести и реакция на отговорните власти, които предприемат законодателни мерки срещу домашното насилие. Този и други проекти, подкрепени от фотографската платформа, получават международен отзвук, провокират социално недоволство и водят до реални промени в засегнатите общности.


фотограф: Majid Saeedi, LIFE IN WAR 

фотограф: Majid Saeedi, LIFE IN WAR 

World Press Photo е водеща сила в развитието и популяризирането на визуалния репортаж. Фондацията раздава едни от най-престижните отличия във фото журналистиката и благодарение на ежегодните си изложби и задълбочени изследвания образова и вдъхновява милиони хора. Сътрудничеството между двете платформи ще направи отличието FotoEvidence Book Award with World Press Photo по-видимо в световен мащаб. Конкурсът е отворен за участие със срок до 15 декември 2017, а победителят и още двама селектирани финалисти ще вземат участие в годишната изложба на World Press Photo в Амстердам. Проектът на отличения фотограф ще бъде материализиран във фото книга, която ще пътува с изложбата на World Press Photo в 100-те страни от ежегодната й обиколка. Работата на финалистите ще бъде представена и на годишната изложба на FotoEvidence в Ню Йорк.


фотограф: Ingetje Tadros, This Is My Country

фотограф: Majid Saeedi, LIFE IN WAR 

Това е добър пример за изкуство, което излиза извън интимното преживяване и оставя видим отпечатък от светлина. Като разказва своите визуални истории, фотографията изпраща социални послания, без да се превръща в пропаганда, защото минава през въображението, докосва нещо вътре в нас.


фотограф: HammondCondemned / Болница за психични увреждания в Сомалия


фотограф: Majid Saeedi, LIFE IN WAR 

FotoEvidence и World Press Photo отличават онези разказвачи на истории, които освен с любопитство, интуиция и фотографска култура, гледат света с добрите човешки очи, с умението да забравят за себе си зад обектива и да видят другия.


Календар

  • П
  • В
  • С
  • Ч
  • П
  • С
  • Н