ГОЛЕМИТЕ МАЙСТОРИ

Март отново е арт, благодарение на 22-рото издание на София Филм Фест. Във фокуса на форума тази година попадат легендарни кинотворци, паметни исторически моменти, артистични вълнения, нови жанрови усещания и течения, музика, спорт, природа, социални теми и конфликтни пространства.


Фатих Акин

Големите майстори на киното винаги имат почетно място във фестивалната селекция. Фатих Акин, с отличения със Златен глобус „Без милост“, Франсоа Озон с „Другият любовник“, Йоргос Лантимос с поредната си провокация в „Убийството на свещения елен“, „Луната на Юпитер“ на Корнел Мундруцо, категоричният фаворит на Европейската филмова академия „Квадратът” на Рубен Йостлунд, отличеният с Оскар „Невидима нишка“ и още много други утвърдени и все по-затвърждаващи се големи имена на световното кино ще запълнят предстоящия месец с най-новото от себе си.

Специално представяне ще има „За тялото и душата“ – сюрреалистична история за две самотни души и техния споделен сън. Унгарската режисьорка Илдико Енеди не само ще отличава като председател на Международното жури на 22-рия София Филм Фест, но ще получи и наградата „ФИПРЕССИ Платиниум 90”, която бе връчена на Бела Тар и Горан Паскалевич в предходните две издания на фестивала. С отличие от Берлин си тръгна биографичният разказ на Алексей Герман – син за руския писател и дисидент Довлатов.


Андрей Звягинцев

Филмът е преклонение пред отдадеността и смелостта на цяла една епоха творци, на време, в което „изкуството и литературата са били буквално въпрос на живот и смърт“. „Довлатов“ може да видите и в програмата на СФФ. Последният филм на Андрей Звягинцев „Нелюбов“ също беше подобаващо отличен, номиниран, а сега може да бъде премиерно видян и от българска публика.

„ИЗКЛЮЧИТЕЛНИЯТ: Моят Годар” на Мишел Азанависиус е друг акцент, както в категорията на големите киномайстори, така и в специалната селекция от филми, посветена на бурната 1968 г. Портрет на духа на времето, представен чрез силния творчески дух на големия режисьор. Френската „Нова вълна“ ще ни залее не само с историята за личността на един от най-видните й представители, но и с богата селекция от филми като „Асансьор за ешафода“ на Луи Мал, „Жул и Джим“ на Франсоа Трюфо, „Лудият Пиеро“ и Презрението“ на самия Жан-Люк Годар.Вим Вендерс 

И като говорим за големи майстори, Вим Вендерс тази година гостува на фестивала с последния си филм „Потапяне“, както и с пълен набор от кино снаряжение. Освен панорама на шест от най-значимите му творения, почитателите на Вендерс ще могат да го видят и в действие - с майсторски клас и лично представяне на своите проекти. „Тематично по-умерен от големите кинотворби на Вендерс, „Потапяне” е просто филм за любовта, за смисъла на живота, увеличаващия се недостиг на природни ресурси и конфликта между Запада и радикалния ислямски тероризъм”, пише в ревюто си The Hollywood Reporter.

В панорамата ще видим възстановените дигитални версии на „Париж, щата Тексас” и „Криле на желанието”. Полетът в „Небето над Берлин“ е и повод за издаването на първата книга с фотографии на Вендерс „Written in the West”. В „Солта на земята” Вендерс прави изключителен портрет на един от най-талантливите фотографи на всички времена - бразилеца Себастиао Салгадо. Не пропускайте тази двойна доза талант.

Утроен ще е 3D ефектътот панорамата на Вендерс на СФФ. Когато разказва за работата си по филма „Всичко ще бъде наред“, самият режисьор споделя: „3D въздейства като супер мощна лупа. Преструвката в актьорската игра се улавя, когато правиш кино с по-бавен ритъм. Динамиката тук е психологическа.“. Вендерс използва този похват и в документалните си разкази. В „Катедрали на културата“ той и още петима режисьори представят шест впечатляващи със своята архитектура сгради – Берлинската филхармония като икона на модернизма, Националната библиотека на Русия, затворът „Halden”, един от най-значимите научни институти, операта в Осло и центъра за модерна култура „Pompidou”. Сгради, които имат „души“ и говорят - чуйте ги в „Катедрали на културата“, представен от самия Вендерс на 11 март в Дома на киното.

Съвременният танцов театър придобива други измерения с новаторския отпечатък, който Пина Бауш оставя. А когато легендарните отпечатъци се удвоят в един общ проект, измерението е космическо. Вендерс го предава чрез 3D технология, а усещането е сякаш си част от танца между тези двама велики творци. След прожекцията на „Пина“, не можеш да излезеш от филма, танцът продължава и извън киносалона. ”Танцувайте, танцувайте – иначе сме изгубени”, призовава легендарната балерина.


Сергей Параджанов

„Магическият сюрреализъм“ на художника и режисьор Сергей Параджанов също попадат във фокуса на фестивала. Богатството на култури, жанрове и изкуства в творчеството му предизвикват възхита, а сред най-верните му почитатели са Фелини, Антониони, Тарковски, Годар. Уникалният шанс да се насладим на неговата „поезия“ ще имаме както в рамките на кинофорума, така и отново през април, когато ще видим „целия Параджанов“ в Дома на киното, споделиха организаторите на СФФ. Не пропускайте „Сенките на забравените прадеди", поетичния „Цветът на нара”, последния му завършен „Ашик Кериб“. Освен с ретроспективата от филми, проектът „Параджанов“ е представен на Фестивала и с фотографски изложби, разговори и вдъхновяващи срещи, в една от които друг голям режисьор и специален гост на форума - Роман Балаян, го нарече „пленник на красотата“. Оставете се да Ви плени!

 Календар

  • П
  • В
  • С
  • Ч
  • П
  • С
  • Н