Гражданинът Пар


Martin Parr, Small World 

Едно от големите фотографски събития на 2020 в България започва в началото на февруари. Няма грешка: Мартин Пар, едно от значимите имена на съвременната фотография ще представи изложба в галерия Synthesis на 8 февруари.

“Този малък свят” е повод за първата визита на Пар в София, но не и в България – той гостува в Пловдив още през 1995 г.. В експозицията той представя селекция от негови снимки от Великобритания - наблюдения върху реалността на Острова, живота на младите и възрастните и ежедневните предизвикателства (и удоволствия) в тридесетгодишен диапазон, между 1989 и 2019 г.


Martin Parr, Small World 

Фотографът и колекционер е роден през 1952 г., което го прави не само свидетел на културните и политически сътресения през 60-те години на ХХ век, но и на налагането на цветната фотография като равноправна на черно-бялата като изразно средство. Дебютната му фотокнига Bad Weather излиза през 1982 г. и документира живота на британците под силно дъждовното време.


Martin Parr, Small World 

Винаги е бил воден от любопитството си. Колкото по-тривиален е обектът или ситуацията, толкова по-привлекателна става тя за него. Колкото по-масови са навиците на обикновения човек, толкова повече индивидуализъм той вижда в тях. Във филмите, посветени на работата му, Пар прави впечатление на човек, който е изключително социален, не страни от ситуациите и хората, които снима, той е сред тях. Като че ли е толкова добър в снимането, колкото и в смолтолкa. “И все пак, независимо колко време прекараш около това, което снимаш, никога няма да си напълно истинска част от него”, казва той в документалния The World According to Parr (2003) на BBC.


Martin Parr, Small World 

“Оценките ми в училище бяха много ниски. Почти всичко в училище ме оставяше равнодушен”, казва той в едноименната посветена на него книга от издателство Phaidon. “И тъй като качественото образование не ме интересуваше, съвсем естествено се насочих към изкуството.”

Той започва постепенното си утвърждаване във фотографията в началото на 80-те години.
Изследва чувството за общност, културна принадлежност, как политиката се отразява и в малките детайли, не задължително в крайностите. Това си личи не само във фотографиите му, а и в това, че е може би най-отдаденият колекционер на фотокниги (има над 12 хиляди издания, впоследствие откупени от Tate Modern). Той събира буквално всичко, което е едновременно ежедневно и парадоксално. Ръчен часовник с лика на Осама бин Ладен, който на циферблата има снимка на Сталин? Да, Мартин го има.


Martin Parr, Small World 

През 1994 г. става част от легендарната агенция Magnum, въпреки че връзката му с фотожурналистиката не е толкова директна, колкото при колегите му. Хуморът в работата му води до дискусии дали наистина той има място сред големите на деня. “Казваха, че съм твърде циничен, твърде извън хуманизма, с който Magnum е известен”, казва Пар в документалния филм Changing of a Myth (1999). “Но не съм съгласен с това. Отговарям на най-важното условие, което агенцията си е поставила: да отразявам времената, в които живеем. А времената се менят, а с тях и начините за документирането им.” Критикуван е, че като дете на британската средна класа, той експлоатира трудното съществуване на работническата класа в снимките си. Пар отговаря, че до известна степен, цялата фотография е експлоатация. Прав е.


Martin Parr, Small World 

Откриването на “Този малък свят” е на 8 февруари в присъствието на автора и ще продължи до 11 март. На 29 февруари платформата ПУК! ще представи около тридесет фотокниги, част от колекцията на Пар. Мартин Пар ще бъде сред гостите на Inspiration Photo Conference в “Интерпред”. Той ще говори за своята “фотобиография” на 8 февруари между 14:30-16 ч.

Календар

  • П
  • В
  • С
  • Ч
  • П
  • С
  • Н