Карантинен Топ 5

Киното е в постоянен процес на отложени и отменени планове, театралните постановки все още трудно си проправят път, първият “корона” роман предстои, но музиката е сред изкуствата, които най-бързо документираха промените в началото на годината. Няколко албума, които адресират духа на времето или са директно провокирани от събитията:

 

Fiona Apple - Fetch the Bolt Cutters

 

Може би най-коментираното музикално събитие за 2020 г. е завръщането на Фиона Епъл. Дори и встрани от новия й албум, годината е богата на доказани имена, които издават музика за първи път от известно време. Fetch the Bolt Cutters е записван през в почти десетгодишен период, но фактът, че е създаден в основно домашни условия (и понякога с кухненски предмети за перкусии), го прави непланирано знаков албум за времето, в което живеем.

 

Michelle Gurevich - Ecstasy in the Shadow of Ecstasy

 

Мишел Гуревич умее да улавя момента - песента й Kiss in Taksim Square от 2013 г. се превърна в химн на несигурната политическа ситуация в Турция и оцеляващия въпреки всичко дух на Истанбул. А в началото на пандемията излезе Love from a Distance, където се пее: The spring has sprung / But it’s no fun / All our plans abruptly turned to none / Now the sad songs of the war / They seem closer than before. Това е шести албум за Гуревич, на два пъти посещавала София. 

 

Nine Inch Nails - Together / Locusts

 

Трент Резнър и Атикъс Рос, основните фигури в групата с вече 30-годишна история и постоянно променящ се състав, са свръхактивни като филмови композитори, но никой не очакваше от тях два безплатни албума. Продължение на поредицата инструментали Ghosts (2008), двата албума бяха издадени в знак на артистична солидарност.

 

Charli XCX - How i’m Feeling Now

 

Четвъртият албум на Charli XCX, едно от по-непредвидимите имена в мейнстрийм поп-а, е започнат, репетиран пред феновете в Instagram Live, записан и завършен изцяло в домашни условия. 

 

Damien Jurado - What’s New, Tomboy?

 

Деймиън Джурадо е дете на сиатълската гръндж вълна, но той бавно изгради аудитория около себе си и последните години са всъщност най-успешни за него. Това е неговият 15-и албум, а наскоро той обяви, че по време на изолацията е написал цели три нови албума. Календар

  • П
  • В
  • С
  • Ч
  • П
  • С
  • Н