КНИГИТЕ, КОИТО ДА ПРОЧЕТЕМ С ДЕЦАТА СИДетството е онова чудно място, което толкова трудно напускаме и към което винаги искаме да се върнем. В неговото измерение всичко е възможно, трудностите се преодоляват с лекота, а въображението е най-силното оръжие.

И макар и годините да летят, въвличайки ни все повече в сериозността на света, към царството на детството винаги има път. Път, лежащ в книгите. И винаги отворен.

От издателство „Лист“ много добре разбират потребността на малките и големи деца да се завръщат там, откъдето са тръгнали. От любовта към добрата литература и красивите илюстрации се ражда поредицата „Детски шедьоври от велики писатели“. Прецизно напечатани,  увлекателните истории оживяват под вещите ръце на български художници и дизайнери, разпростиращи таланта си върху качествена хартия. Концепцията на поредицата е нова и оригинална не само за България, но и за света. В нея място намират малко известни приказки за деца, писани от големите автори на XIX и XX век. Сред тях са Марк Твен, Джеймс Джойс, Мери Шели, Вирджиния Улф и редица други. По всяка книга работят различни илюстратори. Някои от тях са утвърдени имена като доайена Любен Зидаров, други – като Мила Янева-Табакова и Омана Кацарска например, са млади, но доказали се имена на българската визуална сцена. Трети пък идват от по-различно артистично поле, като карикатуриста Чавдар Николов.

Не е изненада, че елегантният и стойностен проект на издателството не остана незабелязан. Издателство „Лист“ получи приза „Златен лъв“ за издателски проект с най-голяма обществена значимост и с широк медиен интерес за своята поредица. Отличието се присъжда за книга или поредица от книги, които разглеждат важни за обществото проблеми.  

До момента са издадени осем книги, като последното попълнение в колекцията е „Щастливия принц“ на Оскар Уайлд. Любимите на родните деца на автора истории ще стигнат до българската публика благодарение на превода на Диана Симеонова и илюстрациите на Мила Янева – Табакова. Приказките са съхранили в себе си Уайлд такъв, какъвто го помнят синовете му – любящ и всеотдаен, все още свободен и весел. Скоро в поредицата ще влязат Силвия Плат, Тед Хюз, Дино Будзати и Е.Е. Къмингс, а рисунките ще бъдат дело на Капка Кънева, Юлиян Табаков и Кирил Златков.

Детството никога не е било по-близо. Трябва само да разърнете страниците и да се потопите в приключението. Без капка страх.

Календар

  • П
  • В
  • С
  • Ч
  • П
  • С
  • Н