ДО "КРЕМОНА" И НАЗАД
Ако някога сте се вълнували от история на лютиерството в България, неизбежно сте се натъкнали на две неща – „Кремона” и романа на Виктор Пасков „Балада за Георг Хених”. Единственото общо помежду им е майсторенето на цигулки – „този извънмерен, несъразмерен, странен инструмент”, който има свойството да се превръща в мечта, в живот и в съдба. Романът на Виктор Пасков не е обект на този текст, но е толкова съществено близък до човешката повеля да научиш и предадеш майсторлък за музиката на живота, че няма как да не го споменем. Прочетете го.

Ако пък никога не сте се вълнували от лютиерство, документалният филм „От Кремона до Кремона” на режисьора Мария Аверина е причина да го направите. Той представя паралелно историите на няколко български майстори, започнали своя професионален път от единствената жива и до днес фабрика за струнни инструменти „Кремона” в Казанлък. Някои от тях стигат до едноименния италиански град Кремона - родното място на Антонио Страдивари, най-знаменития майстор на цигулки в целия свят.„От Кремона до Кремона” е микрокосмос - история за щастието и нещастието, за човешкото. Трогателен филм, своеобразна метафора на днешния живот и изборите, които правим, за да продължим по пътя си.

Първопричината за създаването на документалната творба е Христо Маринов. Неговата отдаденост и страст зареждат филма с много жар и вяра, че когато следваш сърцето си, успехът е неизбежен. Заедно със съпругата си Ева той заминава за Италия, където двамата осъществяват най-съкровената си мечта – да създават майсторски цигулки. За това плащат и висока цена, но днес вече произвеждат годишно по три цигулки с марка “Marino”, които „пеят” в ръцете на някои от най-именитите виртуози в света.Във филма се преплита и съдбата на Стоянка, която никога не напуска казанлъшката “Кремона”, а вече десетилетия е сред най-добрите български майстори. В наши дни фабриката произвежда 200 инструмента годишно, а разказът за Стоянка е история за шансовете, които понякога не получаваме.

Колко обикновен може да бъде един живот и не е ли той обречен изначално на необикновеност - това е казусът пред другия герой Иван. Младият лютиер бързо разбира, че в италианската Кремона майсторлъкът е реликва и шансът да изградиш име е нищожен, затова се завръща в България. В частното си ателие тук той прави 20 цигулки годишно, които обикалят света на длъж и шир.

Ако ви се гледа прекрасен филм за лютиерство, изкуство и бизнес, за „светата земя на лютиерите”, за живота и за майсторлъка да живееш, следете за “От Кремона до Кремона” в афишите на фестивалите, защото едва ли ще ви попадне друга възможност да му се насладите лично. А си заслужава.


Календар

  • П
  • В
  • С
  • Ч
  • П
  • С
  • Н