Musicycle


илюстрация: Kraftwerk - Tour de France 

 

Електронната сцена на Западна Германия от 60-те и 70-те години е едновременно минималистична и всеобхватна. Оттласкването от ужасите на Втората световна война, желанието за нова и обединена Европа, на фона на сексуалната и музикална революция – всичко това е част от историята на оставили отпечатък в историята групи като Kraftwerk, Neu!, Can. Те смесват електронните изразни средства с експерименталния рок в нещо, което по един абстрактен начин е вдъхновено от движението, динамиката, устремеността. Дотолкова, че една от жанровите дефиниции, с които те са описвани, е motorik.

 

Идеята за свободно движение и начин на живот, вдъхновен от културата, мира и прогреса, намира най-силен израз при иновативната германска електронна група с 50-годишна история Kraftwerk: виждаме го в красноречиво озаглавени албуми като Trans-Europe Express (1977) и Autobahn (1974), а по-късно като символ на тези идеи те приемат колоезденето. 
Сингълът Tour de France излиза през юни 1983 г. в Европа, съпътствано от видео с архивни кадри от едноименното състезание. Година по-късно композицията пробива и в Щатите, с различно видео, на което членовете на групата обикалят родния си Дюселдорф на колелета. Едва през 2003 г. те развиват концепцията в цялостен албум – Tour de France Soundtracks, с който отбелязват стогодишнината от началото на състезанието. Въпреки че сред феновете им той не е толкова оценяван колкото класиките от 70-те години, албумът се превръща в най-успешния им от комерсиална гледна точка (и парадоксално, единственият им “номер 1” албум в Германия). 

 

 

Какво привлича Kraftwerk към цялата велотематика? Колоезденето е неразделна част от живота на основателя Ралф Хутер, в момента на 72 (но както се убедихме в София миналата година – все още достойно стоящ зад лаптопа и на фона на мултимедийното им шоу). Нещо повече – това е един от малкото детайли, които са известни за живота му извън музиката (другият е, че е вегетарианец). През 70-те и началото на 80-те години по време на турнета, Kraftwerk често карат зад турбуса си. През 1983 г., същата, когато излиза оригиналната версия на Tour de France, Хутер катастрофира и изпада в кратка кома – според легендите, когато се събужда, първото нещо, което казва е: "Къде е колелото ми?” Tой отрича това, a инцидентът по никакъв начин не го разубеждава всеки ден да пътува с велосипед от дома си в покрайните на Дюселдорф до легендарното им студио Kling Klang.

 

Tour De France Soundtracks е за момента последният студиен албум на Kraftwerk. Ако това остане така, възможно е да приемем, че в сърцето на Ралф Хутнер колоезденето в крайна сметка е победило музиката.

 

ВЕЛОПЛЕЙЛИСТ 


Kraftwerk – Tour de France

Pink Floyd – Bike

David Bowie – Uncle Arthur

Queen – Bicycle Race

The Smiths – Stop Me if You've Heard This One Before

Mark Ronson – The Bike Song

Frank Ocean feat Jay-Z & Tyler, The Creator - Biking
Календар

  • П
  • В
  • С
  • Ч
  • П
  • С
  • Н