В МУЗИКАЛНАТА ЧАКАЛНЯ НА 2017

снимка: Драго Горанов

 

Светослав Тодоров е журналист, писател, автор на текстове за песни, диджей и част от ядрото на серията от музикални събития Indioteque. Вероятно сте го чели в “Дневник”, Капитал Light, в трите му дигитални стихосбирки или пък в малкия сборник с разкази “Хората, които заспиваха сами” (2014). Сега е тук, за да нaсочи ушните ни миди към очакваните нови албуми тази година.

 

The XX

_____________________

 

 

Пет години след втория си албум The XX са готови с отнелия множество сесии и изпитал взаимотношенията им “I See You”. Очакваме един малко по-личен и дълбок албум от обикновено, в който за първи път вокалистите Роми Мадли Крофт и Оливър Сим адресират толкова директно личните си проблеми: от загуба на близки хора до превъзмогването на зависимости. Турнето им започва на 8 февруари в Стокхолм.I See You” излезе на 13 януари.

 

Sohn

_____________________

 

 

През миналата година Sohn издаде три сингъла, а черно-бялото видео към “Signal” привлече вниманието заради експресивното участие на Мила Йовович едновременно като актриса и режисьор. От излезлите до момента песни личи, че Кристофър Тейлър запазва специфичния начин, по който смесва електроника и R&B. “Rennen” излезе на 13 януари. Първата му жива изява за годината е на 13 февруари във Виена.

 

Declan McKenna

_____________________

 

 

Деклан Маккена неотдавна навърши 18 години, но вече има песни, които призовават към сваляне на възрастовата граница за гласуване във Великобритания, полово равенство и спазване на човешките права. А с това и все по-широка публика. Той издаде два миниалбума през 2016, попадна в класацията на BBC за надежди на 2017 г. и скоро се очакват новини около дебютното му LP. Досегашните му проекти може да откриете в Spotify и Apple Music.

 

Sky Ferreira

_____________________

 

 

С дебютния си албум “Night Time, My Time” (2013) Скай Ферейра се превърна едновременно в поп звезда и алтернативата на типичната поп звезда. През 2016 г. тя участва в няколко филма, получи покана от Дейвид Линч за новия сезон на Twin Peaks и направи фотосесия за Playboy, на която беше творчески директор. Но освен песента “Where The Light Gets In” с Primal Scream, нова музика от Скай Ферейра не се появи. Преминалият през няколко отлагания втори албум се казва “Masochism” и още няма дата, но се очаква тази година.

 

Nine Inch Nails

_____________________

 

 

Три години след последния си проект и малко преди Коледа Nine Inch Nails издадоха миниалбума “Not The Actual Events EP”. Заглавието е намигване към това, което предстои да се случи - според Трент Резнър през 2017 г. ще има “две големи събития” около Nine Inch Nails. Създателят на групата междувременно се зае с филмовата музика в продуцирания от Леонардо ди Каприо документален филм за климатичните промени “Преди потопа” и се оказа в изненадващия актьорски състав на новия сезон на Twin Peaks. “Not The Actual Events EP” и саундтракът на Трент Резнър и Атикъс Рос към “Преди потопа” могат да се намерят в Spotify и Apple Music.

 

Depeche Mode

_____________________

 

 

Новият албум “Spirit” ще бъде политически ориентиран. В хода на създаването му Depeche Mode записват кавър на “Heroes” на Дейвид Боуи – песента, станала причина за създаването на групата, след като все още неизвестните музиканти виждат Дейв Геън да я изпълнява в бар през 1979 г. Продуцент е Джеймс Форд от Simian Mobile Disco, работил също така с Arctic Monkeys, Foals, Florence + The Machine, Haim. Турнето на групата започва в Стокхолм на 5 юни, а най-близката дестинация до България към този момент е концертът им в Клуж на 23 юли. “Spirit” се очаква през пролетта.

 

The Cure

_____________________

 

 

Добре известно е за почитателите на групата, че Робърт Смит рядко спазва обещанията си и обича да изпитва търпението на публиката, особено когато става дума за появата на нови албуми. Но преминалото с успех турне през миналата година и изпълняването на напълно нови песни поражда подозрения, че през 2017 г. ще излезе първият албум на The Cure след почти десетилетие творческа пауза. 

 

Gorillaz

_____________________

 

 

Макар и без конкретни обещания, по всяка вероятност проектът на Деймиън Олбърн от Blur и аниматора Джейми Хюлет ще направи завръщане след шестгодишна пауза. Наскоро всички членове на групата (герои на дуото) се сдобиха с профили из социалните мрежи, а басистката Noodle направи плейлист в Soundcloud (https://soundcloud.com/gorillaz) с вдъхновяващи жени, в който до Grimes и Abra, тя нарежда и Мистерията на българските гласове. 
 

 

 

Календар

  • П
  • В
  • С
  • Ч
  • П
  • С
  • Н