НОВО МЯСТО ПОД СЛЪНЦЕТОЛюбимо нещо в София са къщите ѝ – стари, неприличащи една на друга, с белези по „челата“ си и скрити дворове в сърцевината си, които приютяват от шума на улицата. „Раковски“ е една от най-хаотичните и забързани такива, но и нейните къщи крият неподозирани съкровища, тайни и … сънища.
Къщата на номер 167, освен паметник на архитектурата, дълго време си „търси“ и друго „амплоа“. И съвсем наскоро откри своето Място под столичното слънце - като нестандартно арт пространствo, отворено и приветстващо дебютиращи и търсещи изява артисти.Братовчедите Марин Маринов и Стефан Огнянов, чиито родители наследяват част от старата къща, решават да я използват по необичаен начин. Дълго време търсят как точно. Междувременно, Йохана Траянова пък търси пространство за своя творчески проект. И се намират - в точното време и на точното място. Йохана най-накрая намира Мястото от сънищата си за своята първа самостоятелна фотографска изложба под името “Сънувам”, с която се повдига завесата към едно ново и нестандартно пространство за изкуство и културен столичен живот.
На всяка такава хубава „среща“, за да има продължение, ѝ трябват усилия. Екип от хора влагат време, мисъл, креативност, безсъние, а някои – и сънищата си, в създаването на общия им проект. И Мястото, и изложбата са колаборативно начинание. 
Както Йохана споделя, на един дебютиращ артист с готова концепция му е нужен преди всичко добър екип зад гърба. След това идва и пространството, което тя търси дълго, защото „сънищата не се случват в галерия“, трябва ти място, което да те пренесе отвъд.През юни всички съучастници от екипа продължават заедно да превръщат сънищата в реалност, а на Място 167 му предстоят две гостувания. От 15 до 19 юни ще е едно от пространствата - домакин на Водна Кула Арт Фест, а на 26 и 27 ще приюти и артистите от резиденция „World of Co”. Нестандартните и разнообразни изяви и прояви на изкуство тепърва предстоят, а ние ги чакаме с интерес. Вратите към Мястото и чудния му двор са отворени за всеки, който иска да се наслади или да изрази своето изкуство. Или просто иска да тръгне отнякъде, защото първата крачка винаги е най-трудна, но места като това приканват смело да прескочим прага му.


Календар

  • П
  • В
  • С
  • Ч
  • П
  • С
  • Н